ORGANITZEM-NOS PER LLUITAR. Tria CGT

L’aprovació de la LEC al 2009 i les retallades del 2011 han marcat un abans i un després en la vida dels centres educatius. Els i les docents hem perdut capacitat de decisió, poder adquisitiu i drets laborals.

És l’hora de plantar cara. Ets/ Som CGT:

1. Volem democràcia real als centres i promoure únicament l’educació pública en lloc de la privatització, el “management” empresarial i les subvencions milionàries a la privada.

 • Els diners públics han d’anar a una xarxa pública única. Cal suprimir progressivament els concerts educatius i garantir un sistema públic universal des del bressol a la universitat. Aturem el tancament de línies: cap família sense plaça a la pública, ni a P3, ni a FP ni a cap altra etapa educativa.
 • Cal donar poder de decisió real als Claustres, als Consells Escolars i a la comunitat educativa de cada barri o poble. Les direccions han de ser triades i supervisades per la seva comunitat educativa, no per Ensenyament. Prou de gestió empresarial dels centres, de direccions autoritàries i escollides arbitràriament, de currículums absurds i centralitzats. Deroguem la LEC, els seus decrets de plantilles i de direccions, que han dinamitat la democràcia als centres, i la LOMCE i la seva religió patriarcal!
 • Dignifiquem la pública, protegim totes les línies amenaçades i invertim en més professorat i ràtios de qualitat (màxim 20 a Infantil i Primària, 25 a Secundària).
 • Exigim un cos únic de professorat que equipari tothom dins l’ensenyament no universitari.
 • Recuperem drets laborals: compensant el poder adquisitiu retallat, reduint l’horari lectiu i ampliant plantilles per fer viable la inclusió (aules d’acollida, SIEI, reforços i desdoblaments, personal de suport…), afavorint una conciliació familiar real, cobrint les baixes des del primer dia i retornant als criteris d’interinatges i suplències. No hi pot haver cap jornada inferior a la mitja: una jornada del 33% és una vergonya!!
 • Assegurem l’estabilitat del professorat interí: accés directe a la Funció Pública mitjançant un concurs de mèrits.
 • Afavorim l’educació en economia crítica, social i solidària: fent fora La Caixa i el seu programa d’economia financera (EFEC) dels nostres centres.

2. Som un sindicat que lluita als carrers, no pas uns professionals dels despatxos.

 • Fent vaga mentre es debatien els pressupostos al gener del 2017: dos dies després s’anunciava la reducció d’una hora lectiva. Els sindicats de la mesa l’havien convocat quan ja no es podien fer canvis i la van desconvocar signant un acord insuficient i que no s’ha acomplert.
 • Convocant com a CGT Catalunya la Vaga General del 3-O, després de la repressió de l’1-O i pels drets, llibertats i condicions laborals dels i de les treballadores.
 • Donant cobertura a nivell estatal a la Vaga General Feminista del 8-M impulsada i organitzada pel moviment feminista amb participació activa del nostre sindicat.
 • Donant suport a les companyes de l’institut El Palau i la resta de docents perseguits per “adoctrinament” quan només volien educar en democràcia i en llibertat.
 • Denunciant centres privats de l’Opus Dei com l’Escola Viaró per discriminació de gènere (guanyant-ho judicialment!) i requerint a Ensenyament que en suprimeixi els concerts.
 • Fent costat a les companyes interines/substitutes docents, educadores, conserges, administratives… davant la corrupció i l’amiguisme d’alguns equips directius envers les més febles. Si es vol educar en democràcia i en llibertat no es poden permetre les dinàmiques neoliberals als centres.
 • Proposant una alternativa pública de renovació pedagògica que trenqui el “monopoli innovador” de La Caixa, l’Escola Nova 21 i la Fundació Jaume Bofill.
 • Fent d’altaveu dels moviments socials (famílies, associacions de veïnes, assemblees grogues locals…) i plataformes de la comunitat educativa (com el Debat Extraordinari de l’Escola Pública o la PLEEC) que defensen la pública i busquen solucions on les institucions no volen arribar.

3. Tenim principis i una cultura llibertària de suport mutu: l’educació ha de ser una eina de sembra d’un món just. Desterrem l’amiguisme i la burocràcia!

 • Som com tu: l’escola ens agrada pública, democràtica, catalana, única, laica, feminista, inclusiva, gratuïta, de qualitat… Aquests principis no són negociables.
 • Renunciem a fer diners amb cursets. En canvi, oferim formació del professorat gratuïta sobre drets i salut laborals o pedagogia llibertària i grups de treball sobre oposicions.
 • Volem delegades i delegats sindicals properes al professorat i que trepitgin els centres. Les llicències sindicals són rotatives i, a ser possible, a mitja jornada al centre. Estem de pas: ningú no ha de desvincular-se indefinidament de les aules.
 • Som assembleàries, una vertadera organització horitzontal, independent i autònoma. No depenem de grups de pressió ni de cap partit polític. Som gent de baix i practiquem la llibertat dia a dia.
 • Tenim consciència de classe. Venim de lluny, de la gran tradició llibertària de Catalunya. Anem lluny: som la branca d’ensenyament de la CGT, la confederació anarcosindicalista que busca cooperar amb la resta de la classe treballadora d’aquí i d’arreu per superar el capitalisme i ajudar a construir una societat vertaderament justa, lliure i igualitària.

raons_javieducacio.jpg

tria_cgt.png

text_tria_cgt.png

img_0166.jpg