Pacte educatiu pel referèndum

Per la democràcia, per la mobilització popular, pel referèndum: no deixem de lluitar, siguem al costat del poble!

En primer lloc, i davant la il·legal i il·legítima ocupació de diversos departaments de la Generalitat i les detencions que estan realitzant forces policials i militaritzades espanyoles, sumat a la persecució a càrrecs electes i treballadors i treballadores del sector públic i privat, a la ocupació de mitjans de comunicació i impremtes, a la prohibició d’actes i la requisa de materials pel referèndum volem condemnar aquest estat d’excepció encobert, dut a terme pel govern del PP i els seus aliats.

I pensem que ens cal donar una resposta a l’alçada de la gravetat del moment, en contra de la repressió i en la defensa dels drets democràtics i civils, de la sobirania del poble català i del seu dret d’autodeterminació. Per això, des de la lluita estudiantil, sindical i obrera com a part del moviment popular pensem que cal seguir defensant el dret a votar aquest 1 d’octubre i, en cas que se’ns impedeixi per la força aquest dret legítim, plantegem impulsar una sèrie de mobilitzacions incloent una vaga general i social a Catalunya. Aprofitem també per fer una crida internacionalista i a la solidaritat dels treballadors i treballadores de la resta de pobles perquè ens acompanyin en aquest desafiament per la democràcia, la justícia social i la llibertat.

Ens trobem a les portes d’un escenari trencador i de ruptura. Un escenari que és el resultat d’una lluita constant i incansable de defensa de la democràcia, de la sobirania popular i de la llibertat, amb un protagonista indiscutible: el poble. Un escenari que comença aquestes setmanes que ara vénen, que s’accentua l’1 d’octubre, i que continua els dies, les setmanes i els mesos següents amb la defensa de l’expressió popular a les urnes.

Atorgar el poder de decisió a la ciutadania és una necessitat urgent, i és per això que ens correspon prendre partit en la defensa de qualsevol exercici de democràcia sobre l’autodeterminació de Catalunya, perquè és ara el moment de decidir com volem construir el propi futur i perquè un referèndum vinculant, sortit del poble i per al poble, és l’eina que ens permetrà fer-ho possible.

Tenim l’oportunitat d’obrir la porta a un canvi que no només demana el poble català, sinó que és necessari per a tot l’estat espanyol. Com a símbol democràtic, suposa una via per qüestionar i revolucionar els mecanismes tradicionals d’un estat històricament repressor, que prioritza les amenaces i l’ús de la força a l’escolta i al diàleg. Davant la seva negació del nostre dret d’expressió, la celebració unilateral del referèndum és l’única opció real de trencar la tradició del silenci i poder apropiar-nos del present, retornant-nos així la capacitat d’incidir en les pròpies vides i en la creació d’una nova forma d’organització social més justa i inclusiva.

Però cap modificació d’aquest règim no tindrà lloc si no n’és partícip tota la ciutadania, si ens en desentenem i deleguem la responsabilitat només en mans d’un govern o d’organitzacions polítiques. Cal que ens moguem, cal votar per garantir que tothom sigui escoltat i perquè és només així com escriurem la història que volem. La legitimitat d’aquest referèndum no depèn de ningú més que del poble, i allò que en determinarà l’èxit seran la nostra fermesa i el nostre suport a l’hora de participar-hi i ser al costat de les urnes en contra de qualsevol impediment.

Per tot això, i perquè tenim clar que totes i cadascuna de nosaltres som imprescindibles, els sindicats del món educatiu sotasignats apostem per la celebració d’un referèndum com a màxima expressió de la democràcia i n’encoratgem una participació activa per part de tota la ciutadania, perquè sigui ella mateixa qui defensi i creï el seu demà. Creiem fermament que des del nostre àmbit de lluita, l’educació, hem de ser al costat del poble i hem de demostrar que nosaltres dirigim el nostre futur, a l’hora que seguirem lluitant per la reversió de les retallades, una educació pública i de qualitat i la millora de les condicions laborals dels treballadors i les treballadores.

Per la democràcia, per la mobilització popular, pel referèndum: no deixem de lluitar, siguem al costat del poble!

Sindicat d’Estudiants dels Països Catalans (SEPC)
USTEC·STEs (IAC)
CGT Ensenyament
Intersindical-CSC