Per la fixesa del personal interí, en frau de llei, exigim concurs de mèrits

sentencia_tjue_interins_frallei_def.pdfEl Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE) ha fet pública la sentència sobre l’abús de la temporalitat del personal funcionari i laboral interí de l’administració.

El TJUE confirma que hi ha abús sobre la contractació temporal en el sector públic

Del text s’hi desprèn la confirmació que a Espanya s’abusa de la contractació temporal en el sector públic. A aquesta situació endèmica s’hi suma la inacció del govern, sobretot tenint en compte que les Directrius europees haurien de transposar-se a la normativa jurídica interna. En canvi, la Directiva 1999/70/CE, que regula la contractació temporal, encara no s’hi ha incorporat després d’haver passat 19 anys.

La justícia europea acusa les Administracions Públiques de cometre un frau de llei en la successió de contractes temporals, ja que no existeixen les “raons objectives” perquè es puguin realitzar, és a dir, aquesta situació laboral només es pot justificar quan sigui de naturalesa temporal, conjuntural o extraordinària. En canvi, s’està utilitzant la contractació temporal per establir relacions laborals que tenen caràcter permanent, fet que deixa les persones del sector públic en una situació d’inestabilitat laboral.

D’altra banda la sentència qüestiona si el procés selectiu que s’està fent servir a l’estat és l’adequat. El text obre possibilitats a l’hora de negociar amb l’administració la convocatòria de determinats tipus d’oposicions o determinats acomiadaments que es puguin produir, tot i que cal analitzar-ho cas per cas.

La CGT denunciem que els governs espanyol i català han estat responsables de la inestabilitat del col·lectiu interí, consolidant durant anys (amb la complicitat dels sindicats majoritaris) un model d’accés que no garanteix l’estabilitat dels llocs de treball de moltes persones que durant anys han acreditat sobradament la seva vàlua professional.

Ens hauria agradat una sentència més contundent i clara que no deixés a les persones afectades de nou a l’espera dels procediments jurídics estatals o/i que marqués l’obligació d’un canvi legislatiu. Malgrat això, hem d’aprofitar aquesta resolució del TJUE per fer tota la pressió a l’administració. I mitjançant l’organització de les treballadores i treballadors, que hem patit aquest abús en la nostra contractació durant anys, impulsar les mobilitzacions contundents necessàries per aconseguir la fixesa del personal interí afectat, i entenem que la millor manera de fer-ho és mitjançant un concurs de mèrits, on es prioritza i es valora la nostra experiència a l’ensenyament públic.

Per la fixesa del personal interí, en frau de llei, exigim concurs de mèrits

personal_interi_2_.png