Professorat substitut, substituir la precarietat per misèria

Davant les possibles irregularitats en els contractes de professorat substitut

La nova llei d’universitats (Llei Orgànica del Sistema Universitari, LOSU) contempla una nova figura laboral, la del professorat substitut, que ha de servir per substituir el personal docent i investigador de les universitats públiques (LOSU, article 80). La LOSU en cap cas fa referència a la retribució d’aquesta figura i la deixa en mans de les universitats. 

Durant la primavera d’aquest any s’ha reunit la mesa negociadora del PDI-laboral amb la presència dels representants de tots els equips de govern de les universitats catalanes junt amb el sector social format per CGT, CCOO, UGT i I-CSC. En aquesta mesa, les universitats van plantejar la urgència d’incorporar aquesta figura a qualsevol preu. La retribució que les universitats proposaven per al professorat substitut va ser el principal punt de desacord amb la part social, que defensava, des d’un principi, una retribució digna i evitar una elevada fragmentació dels contractes. En canvi, les universitats proposaven una retribució equivalent a la del professorat associat i un règim de dedicacions a la carta. Les universitats no es van moure d’aquesta posició i van donar per tancada la negociació tot i les advertències dels sindicats que aquesta retribució no només continuava precaritzant les universitats, sinó que suposava un pas enrere. 

Ignorant la proposta de la part social, els representants de cada universitat han aprovat la normativa de regulació del professorat substitut en els seus consells de govern de forma totalment irregular i unilateral. Ens trobem en la situació que es faran i s’estan fent contractes d’una figura que no està inclosa en el Conveni col·lectiu del personal docent i investigador de les universitats públiques catalanes (2007).  

Per això, des de la CGT estem fent consultes legals per aturar aquesta situació irregular.  

Mentrestant us recomanem, si us fan un contracte de professorat substitut, com a qualsevol contracte laboral, hi haurà de constar l’horari de treball, la jornada laboral i el salari (especificant el conveni o la normativa per la qual es regula).
Si no consten aquests elements:

  1. Reclameu a la universitat que consti aquesta informació abans de signar
  2. Consulteu al sindicat en cas de dubte (correu de consultes: cgt.ensenyament@uab.cat)
  3. Demaneu ajuda jurídica

Per últim, us animem a participar activament a les assemblees de treballadores per lluitar juntes per aturar l’explotació laboral que estan promovent els governs de les universitats.

Logo CGT UABSecció Sindical de la CGT UAB
https://cgtuab.wordpress.com/
twitter @cgt_uab
facebook @CGTUAB