Què no ens prenguin el pèl! L’acord salarial anunciat pel conveni del lleure és una estafa a les treballadores.

Després de diversos comunicats sobre com estaven les negociacions del conveni del lleure finalment aquesta setmana llegim un darrer escrit en el qual, en un to triomfalista, un dels sindicats presents a la taula de negociació fa públic un acord salarial pel Lleure Educatiu i Sociocultural establert entre la patronal del sector i els sindicats CCOO, UGT i USOC.

Des de CGT Lleure no som capaços d’entendre com aquest acord es pot vendre com una victòria.
El conveni del lleure és un dels acords laborals més precaris que existeixen a Catalunya. La precarietat és tan acusada que hi han casos on el SMI ha sobrepassat a alguns dels sous que es contemplen en les taules salarials. Estem parlant d’un àmbit laboral on els contractes ni s’apropen a la jornada complerta, on moltes treballadores han de compaginar dues i tres feines a jornada partida per aconseguir arribar a final de mes.
Signar per perpetuar aquestes condicions pot ser una victòria?

Han acordat uns increments irrisoris: de l’1,5% al gener de 2022, 1% a setembre de 2022, 2% per setembre de 2023, i del 2,5% per setembre de 2024.

Venen fum amb aquests increments què suposaran una pujada salarial d’un 7 % a tres anys vista quan només l’any 2021 la pujada de l’IPC a Catalunya va ser del 6,9%. Aquest acord beneeix i consolida la pèrdua d’un 9,1% de capacitat adquisitiva acumulada des del 2016 de les treballadores del lleure de Catalunya per culpa de la congelació sistemàtica dels nostres salaris. La pujada acordada d’un 2,3% anual en promig, correspon a la mitjana de l’IPC dels últims 20 anys i queda lluny de l’augment previst del cost de la vida, en un context inflacionista dels preus de l’energia que no sembla que s’hagi d’aturar. Es veu clarament que les negociacions s’han fet a l’esquena de les treballadores i que ara les volen vendre com si fos una victòria per les treballadores.On són les assemblees promeses en anteriors comunicats per fer participar a les treballadores de l’acord?

La creació de tres comissions és una altra prova directa d’aquest fracàs, durant tot el procés negociador no s’ha fet cap tipus de pressió real a la patronal i ara ens diuen que és positiu crear comissions per continuar treballant en el que no s’ha aconseguit en totes les negociacions.

No. No és una victòria, és una presa de pèl monumental a les precàries del lleure, però no ens sorprèn perque son els mateixos que acaben de signar una reforma laboral que perpètua la pèrdua de drets laborals de la pitjor època del PP.

Des de CGT Lleure denunciem aquest preacord com el que és, l’enèsima traïció als drets de les treballadores, una venda de fum que intenta tapar amb discursos triomfalistes el fracàs negociador fet a esquenes de les treballadores.

Amb la intenció de fer front a la situació actual, des del sindicalisme de classe i combatiu, apostem per organitzar-nos des de la base i de forma assembleària i unitària per fer sentir la nostra veu continuarem denunciant la situació en la qual treballem, de precarietat i de falta de recursos i reconeixement de les nostres activitats. Som personal del món socioeducatiu i cultural que fem funcionar els casals, centres de dia, centres cívics, casals de barri, museus, escoles i menjadors, centres de menors, i molts altres llocs de feina fent de monitores, coordinadores, talleristes, dinamizadores, informadores, educadores, etc.
Les condicions en les que treballem eren, i continuen sent precàries, i ho denunciarem allà on faci falta.