Rellegint Mujeres Libres

Dimecres 6 i dijous 7 de març, 18 – 20.30 h. Planta 0 – La Virreina
Entrada gratuïta. Aforament limitat
Activitat del projecte d’investigació Gràfica obrera i anarquista

L’abril de 1936 Lucía Sánchez Saornil, Mercedes Comaposada i Amparo Poch Gascón fundaven Mujeres Libres dins la CNT, organització pionera en l’alliberament de la dona des de la perspectiva de la lluita de la classe obrera. Aquest moviment feminista proletari aglutinà al voltant de 20.000 afiliades.

Mujeres Libres era també una revista, de «cultura i documentació social», de la qual es van editar tretze números entre 1936 i 1938. La publicació, nascuda com a butlletí ideològic i d’activitats de l’associació per atreure dones a la ideologia llibertària, a partir de la quarta entrega es convertí en premsa femenina de revolució i guerra. Aquest material —adormit durant dècades al fons de l’oblit hemerogràfic— es reactiva ara com a punt de partida per conèixer i rellegir l’anarquisme femení de la CNT dels anys trenta del segle passat des de l’ebullició i la pluralitat del moviment feminista actual.

És per això que hem convidat dones de diferents procedències a treballar les aportacions de la revista Mujeres Libres durant dues jornades. L’única premissa és la llibertat de pensament i la intenció de reivindicar la dona com a agent de canvi social ahir i avui.

Dialogarem amb Elena Carreras i Irantzu Varela, i posarem el cos i la veu amb Iniciativa Sexual Femenina, Mireia Redondo Prat, Núria Martínez-Vernis i Anna Pantinat.

Reactivarem l’exposició i la iconografia que Mujeres Libres va organitzar a Barcelona sobre la revista, ja que aquesta activitat és una nova materialització del projecte «Gràfica obrera i anarquista», desenvolupat per l’Observatori de la Vida Quotidiana, en el marc de La Virreina Centre de la Imatge.

http://www.graficaanarquista.com/

whatsapp_image_2019-02-26_at_20.48.25.jpg