Resum i demandes de CGT a la darrera Junta de Personal del Baix Llobregat

[Comunicat] Aportacions CGT a la Junta de Personal del Baix Llobregat 16 de desembre de 2022

La Junta de Personal està conformada pels sindicats amb representació del professorat i es reuneix un parell de vegades al trimestre amb la Direcció de SSTT del Baix Llobregat i els representants dels diferents sectors dels Serveis Territorials. Representació semblant en el Comitè de Salut a on es tracten temes relacionats amb Salut i Riscos laborals.

Des de CGT considerem que és important que en conegueu els mecanismes de relació amb els SSTT i us animem a fer assemblees en els vostres centres, a participar en les assemblees de zona i fer-nos arribar les consideracions que creieu que en aquestes reunions de la Junta de Personal o del Comitè de Salut s’han de tractar per tal de millorar el funcionament dels centres educatius al Baix Llobregat.

Us fem arribar un resum de la darrera reunió de la Junta de Personal que va tenir lloc el passat 16 de desembre amb les aportacions que vam fer com a CGT Ensenyament:

Nombre de persones interines per centre i municipi i comparació amb els darrers cursos

Reiteradament, CGT demanem que ens donin les dades del nombre d’interines en els centres per tal de poder fer l’estudi del nivell de mobilitat del professorat en els centres.  I reiteradament des del SSTT se’ns donen llargues amb l’argument de la dificultat que suposa extreure aquesta dada del sistema. Pensem que aquest estudi és fonamental per poder analitzar, entre altres temes, el malestar docent i el clima escolar dins dels centres. És sabut que el polèmic Decret de Plantilles i de Direcció s’aplicava amb l’argument de buscar l’estabilitat de les plantilles. Però és tot el contrari, amb les dades que el mateix SSTT ens va donar aquest curs, més del 50% de la plantilla és interina. Han augmentat en els últims anys el nombre de places perfilades. I veiem com en alguns centres, en comptes de millorar l’estabilitat, hi ha cada curs més mobilitat de professorat, ja sigui per no confirmacions, com de professorat que opta pel canvi. Cal voluntat per part dels SSTT per fer un estudi que pot ser molt enriquidor pel bon funcionament dels centres educatius.

Interines i convocatòria d’oposicions

Per altra banda, CGT fa constar la seva posició d’exigència de què s’aturin les convocatòries d’oposicions i es prioritzi l’estabilització de les interines en frau de llei per sobre de l’actual sistema d’oposicions.

Davant del fet que els sindicats presents, hagin votat a la mesa sectorial si s’aturaven les oposicions convocades, CGT manifesta que aquest mètode de votació es podria fer servir també en aspectes en què sí que hi ha unitat sindical com la reversió de les retallades vigents a l’educació pública.

Nombre de docents laborals en centres de Primària. Situació i greuges que pateixen els docents que les ocupen

CGT demana que aquestes places deixin de ser laborals i les persones que les ocupen tinguin les mateixes CGT demana que aquestes places deixin de ser laborals i les persones que les ocupen tinguin les mateixes condicions i drets que la resta de docents. També demana que, mentre això no es faci, s’informi específicament de les particularitats i diferents condicions d’aquestes places a les treballadores aspirants,  abans de la signatura del contracte.

I es reclama que el temps treballat amb aquest tipus de contractació excepcional sigui meritat per la Borsa d’interines docents.

Acatament de les Mesures/ sentència cautelars del TSJC per a l’obligació d’impartir el 25% de les hores en castellà. Posicionament del Departament en la defensa de les persones/ centres implicats i de la immersió lingüística. Especificació estratègies que es seguiran

CGT recorda que ja hi ha més de 30 escoles afectades per sentències cautelars que es veuen obligades, ja actualment, a impartir un 25% de l’horari en castellà i demana que el Departament tingui una posició més valenta i defensi la immersió lingüística també en aquests centres.

Cobriment de les substitucions del personal administratiu en algun centre

SSTT ens diu que la Borsa per cobrir aquestes substitucions està sense personal i com a conseqüència han demanat que es faci la demanda al SOC, però que no han pogut contractar ningú. Reivindiquem que aquesta situació és insostenible i que els centres afectats es veuen sobrecarregats de feina. Reclamem que aquestes cobertures es facin al més aviat possible, ja que no s’entén que es trigui més dos mesos a cobrir aquestes substitucions, amb les conseqüents afectacions al funcionament.

En relació amb la proposta de l’oferta inicial de grups de P3 i de 1r d’ESO,

Es confirma que s’estan plantejant una ràtio de 20 alumnes a P3 per la qual cosa es podrien ampliar en nombres globals l’oferta inicial. A finals de desembre estaven acabant de planificar l’oferta amb els municipis. En canvi, a l’ESO tenen previst, sense acabar de concretar sortir en l’oferta inicial amb uns 17 grups menys que el curs passat.

Pla de digitalització dels centres del Baix Llobregat. dels centres del Baix Llobregat.

Confirmen que s’ha dotat al professorat d’ordinadors, també al professorat que cobreixen les places de reforç covid i al personal interí amb reducció de jornada. En relació amb l’alumnat, als de 5è de Primària esperen acabar de dotar-los aquest curs, però l’assignació per a l’alumnat de 1r d’ESO està encara en fase de licitació amb empreses subministradores, ja que no en tenen suficients per assumir la dotació.

En relació amb la designació de professorat mentors que faran l’acompanyament en el Pla d’estratègia digital del centre (de tres anys) ens comenten que no s’han presentat suficients persones a la convocatòria. Tan sols han pogut seleccionar a 11 persones de la previsió de 26 persones  que tenien previst que es necessitarien al Baix Llobregat. S’està pensant obrir una nova convocatòria, tanmateix està encara per confirmar. 

Des de CGT els matisem que el que els centres necessiten és dotar-los amb recursos suficients perquè les coordinacions d’informàtica tinguin hores suficients per poder fer les seves tasques, ja que, actualment el nivell de sobresaturació de càrregues lectives és molt alt, a la qual se’ls afegeix un nou Pla d’estratègia digital sense dotació, ni temporal ni en recursos personals per poder desenvolupar-lo.  El fet que no s’hagi presentat el professorat a aquesta convocatòria també és un fet simptomàtic a valorar.

TAMBÉ S’HA TRACTAT:

Horaris laborals: 

CGT demana que s’ofereixi signar els seus horaris a les treballadores dels centres i que la inspecció supervisi que siguin els que es fan realment. Ens confirmen que enviaran email a les direccions explicant que, juntament amb les Dades anuals, calia presentar els horaris amb la signatura del professorat.

També demanem que es faci un recordatori a les direccions de la correcta aplicació dels horaris lectius i de permanència als centres.

Ús indegut de les dades del Traça Covid: 

CGT demanem que es recordi a les direccions que no es poden fer servir indegudament aquestes dades i que són d’ús exclusiu en cas de confinaments, no per pressionar a les famílies per vacunar l’alumnat.  

Al Comitè de Salut 

Entre altres temes es comenten les queixes presentades i l’estat dels casos d’assetjament en procés. També l’estat de les avaluacions de riscos que s’estan duent a terme i les previsions d’aquelles que  estaven programades.  Se’ns diu que ha arribat una partida econòmica europea per fer millores relacionades amb l’eficiència energètica que es desenvoluparà properament, ja que s’han de fer com a màxim el curs 2022-23.

US ANIMEM A FER-NOS ARRIBAR LES PROPOSTES DE LES VOSTRES ASSEMBLEES DE CENTRE DIRECTAMENT AL NOSTRE CORREU O A LES DELEGADES DE ZONA. I A PARTICIPAR EN LES REUNIONS DE ZONA PER TAL DE PORTAR A LES PROPERES JUNTES DE PERSONAL, D’AQUEST SEGON TRIMESTRE, ELS TEMES QUE ENS INTERESSA MILLORAR.

PARTICIPA-HI! TOTES JUNTES SOM MÉS FORTES.