Suspensió cautelar i temporal del pla de vacunació

Seguint les recomanacions del Ministerio de Sanidad i en sintonia amb les decisions preses en el Consell Interterritorial de Salut, /Salut atura, de manera momentània, la vacunació amb d’Oxford/AstraZeneca.

La decisió durarà quinze dies a l’espera que l’Agència Europea de Medicaments es pronunciï en relació amb un nombre indeterminat de trombosis registrades en els diferents països on s’administra la vacuna d’Oxford/AstraZeneca.

Totes les cites programades amb Oxford/AstraZeneca estan cancel·lades. Ara per ara, la vacunació de les persones que estaven programades amb AstraZeneca està aturada durant quinze dies a tot l’Estat. La segona dosi de la vacuna Oxford/AstraZeneca es posa al cap de dotze setmanes de la primera. Hi ha temps perquè l’Agència Europea del Medicament hagi elaborat el seu informe i s’hagi pres una decisió sobre quina és la millor actitud a prendre.

S’anirà informant de les decisions que es prenguin. Cal esperar a rebre un nou SMS amb les instruccions de represa de la vacunació. ℹ️ Per a més informació consulta el Canal Salut.

Per què s’ha suspès la vacunació amb vacuna d’Oxford/AstraZeneca?

Perquè en els darrers dies s’han rebut algunes notificacions de trombosis venoses cerebrals en persones vacunades que és necessari estudiar més a fons, ja que són molt poc freqüents en població general.

S’estima que més de 17 milions de persones han rebut aquesta vacuna a la Unió Europea i el Regne Unit i el nombre de casos és molt baix.

A la Unió Europea s’han administrat almenys 6 milions de dosi i s’han notificat 11 casos. Pel que fa a Espanya, segons l’informe d’activitat del 15 de març, s’han administrat 939.534 dosis de la vacuna d’AstraZeneca, havent-se notificat fins al moment només un cas en aquesta situació. El que representa el 0,00011% de les persones vacunades amb aquesta vacuna.

Aquests casos han aparegut en les setmanes posteriors a l’administració de la vacuna, però això no vol dir que hi hagi una relació causal. L’Agència Europea del Medicament els està estudiant en profunditat per veure si hi ha una relació causa-efecte.

Hi ha un lot defectuós d’Oxford/AstraZeneca?

En un principi es va suspendre un lot de la vacuna en alguns països, però donat que no s’ha trobat una relació concreta amb un d’ells, s’ha considerat prudent suspendre a partir de demà dimarts dia 16 de març i durant dues setmanes la vacunació amb qualsevol lot d’Oxford/AstraZeneca.

Quants dies he d’estar atent si m’he vacunat amb una d’aquestes vacunes?

Les reaccions adverses amb aquest tipus de vacunes són normalment lleus o moderades, són més freqüents els primers dies i desapareixen al cap d’uns dies després de la vacunació. Un dels símptomes més habituals és el mal de cap. Malgrat això, si has estat vacunat als darrers 14 dies i tens un mal de cap molt intens, que canvia de forma clara en tombar-te o s’associa a alteracions visuals o altres símptomes neurològics persistents, cal consultar el teu metge, trucar al 061 o anar a un centre d’urgències.

Tinc efectes secundaris, on he d’anar?

Has de consultar al 061 o al centre d’atenció primària. Si es tracta d’un efecte greu, pots dirigir-te a un centre d’urgències. Si has estat vacunat els darrers 14 dies i tens un mal de cap molt intens, que canvia de forma clara en tombar-te o s’associa a alteracions visuals o altres símptomes neurològics persistents, cal consultar el teu metge, trucar al 061 o anar a un centre d’urgències.

image_pdfimage_print