Sobre la tria d’escola i la segregació escolar

Comunicat CGT Ensenyament Catalunya CentralDes de CGT Ensenyament Catalunya Central volem donar la nostra opinió, ja que veiem que s’ha creat recentment a Manresa un grup de famílies que gestionen un doodle anomenat “Matrícula contra la segregació” i que està tenint cert ressò.

Malgrat que estem d’acord en el fet que hem d’acabar amb la segregació escolar i defensar l’escola pública com a eina integradora i igualadora en la societat, volem visualitzar que sempre són les famílies amb un cert estatus social i econòmic qui poden triar l’escola on volen portar els seus fills i filles (o plantejar-s’ho i fer mans i mànigues per aconseguir-ho), mentre que les famílies que no tenen tants recursos no ho poden fer, i simplement es queden en l’escola del barri.

Volem assenyalar a l’Ajuntament de Manresa i el Departament d’Educació com a responsables de la segregació escolar que viu Manresa des de fa molt temps. I és que portem molts anys de “mirar cap a una altra banda” davant de la problemàtica evident que té la ciutat pel que fa a l’accés i barems d’inscripció a les escoles públiques existents. Aquesta mala gestió o no-gestió directament, ha ampliat les diferències entre centres i ha incrementat la segregació de manera alarmant. En conseqüència, s’ha propiciat que s’organitzin grups de famílies com aquestes que, des de la seva òptica, creences i fer particular, intenten regular el que l’administració pública hauria d’haver vetllat; que la segregació escolar anés a menys en comptes d’anar a més cada curs.

Anomenar que malgrat que la intenció d’aquestes famílies pot ser bona (és gent que també veu que generar escoles bombolla és greu problema com a societat i una pèrdua pels infants) volem apuntar que cal vigilar amb el discurs estigmatitzador cap a certs col·lectius de població quan es llancen propostes com aquesta.

Parlant d’aquest “nosaltres” i “els altres”, o parlant de grups que elegeixen escola segons classe socioeconòmica,etc. no resoldrem el problema de la segregació, ja que s’apunta a les diferències i no al que ens uneix.

Finalment volem posar la mirada també en com l’escola privada ràpidament ha aprofitat l’inoperància de l’administració pública i aquesta iniciativa per a captar la preinscripció d’aquestes famílies. Fet que evidentment no ajuda en absolut a reduir la segregació i demostra una vegada més el paper que s’està deixant jugar al sector privat en un tema tan essencial com és el dret a l’escolarització dels infants.

No pot ser que a l’hora d’escollir l’escola pública pugui prevaldre el dret individual per sobre del bé comú. L’escola pública de qualitat ha de ser el dret a defensar, per tal de garantir societats més justes, heterogènies, diverses i sanes.

Des de CGT Ensenyament Catalunya Central volem animar a totes aquestes persones que volen acabar amb la segregació escolar i creuen en l’escola pública de qualitat, a presionar a l’administració pública (Ajuntament, Departament d’Educació,etc) per tal que s’impliquin de la manera que els pertoca i generin eines per començar a revertir aquesta situació des de ja.

Manresa, 10 març 2021

CGTCGT Ensenyament Catalunya Central
email: ense.catcentral@cgtberga.org
Twitter: @cgtense


Afiliat i participa a la nostra secció sindical d’ensenyament a la Catalunya Central:
Manresa: @flcgtmanresa79
Sallent: @flcgtsallent
Osona: @CGTOsona
Anoia: @cgtanoia
Berga: @CGTBerga