Valoració de la Vaga General Feminista del 8 de març

8_de_marc.pdfDes de CGT Ensenyament volem felicitar a totes aquelles persones que van fer possible la vaga feminista laboral, de cures, de consum i estudiantil del passat 8 de març. El nostre balanç és molt positiu doncs la vaga va superar totes les nostres expectatives així com ho va fer la participació massiva en totes les mobilitzacions als diferents territoris que es van produir al llarg de tot el dia.

En concret agraïm i felicitem els moviments feministes, que han treballat de valent amb multitud d’assemblees i coordinacions per fer possible l’èxit d’aquesta vaga; també a tots els sindicats que, junt amb la CGT, han convocat la vaga de 24 hores seguint els acords de les assemblees i donant cobertura a una mobilització de tot el dia com es demanava des dels moviments feministes. I agraïm tota la feina que s’ha fet des de tots el espais generant materials, argumentaris, propostes pedagògiques, cartelleria, vídeos, infografies, propostes d’accions, performances, etc que perduraran i seran de molta utilitat en el futur.

Reprovem però la poca sintonia dels sindicats anomenats “majoritaris” amb la importància del moment i les demandes dels moviments feministes en convocar només una vaga de 2 hores. Malgrat les confusions que va generar la doble convocatòria, no va tenir un efecte desmobilitzador perquè la realitat va desbordar les estadístiques i va quedar palès que no calen grans estructures sindicals per mobilitzar-nos. Les persones ens podem organitzar i lluitar plegades sense líders ni caps i les dones ho hem demostrat amb escreix.

DENUNCIEM

  • aquelles empreses que han desinformat les treballadores i han intentat sabotejar la vaga general feminista titllant-la d’il·legal o dient que només estava convocada la de dues hores.
  • els serveis mínims abusius, com per exemple a les llars d’infants on a la pràctica es fa treballar a la meitat de la plantilla, doncs es fan arrodonir els decimals a l’alça. Denunciem les empreses que han establert serveis mínims unilateralment quan el departament de treball no n’havia establert i més quan el greuge és per dones cuineres que no van poder fer vaga perquè la seva empresa les va obligar a anar a treballar.
  • l’actuació policial que vam patir davant del Consorci d’Educació de Barcelona, on durant la lectura d’un manifest, els mossos d’esquadra van carregar de manera violenta i injustificada contra dones que duien una pancarta.
  • l’oportunisme, inoperància i falsetat de la classe política, com ara el PP i Ciutadans que, després d’intentar soscavar la vaga amb declaracions insultants per a la lluita feminista, han passat a “l’acció política” penjant-se el llacet lila en l’últim moment.

Tanmateix denunciem els comentaris sexistes i racistes del diputat d’ERC Lluís Salvadó (bromes privades filtrades). Delaten el menyspreu vers les dones que fa possibles les injustícies i abusos que la vaga feminista denuncia. I el menyspreu per una conselleria, la d’Ensenyament, que hauria de ser prioritària en l’agenda política
d’un càrrec públic. Demanem la seva dimisió.

Es fa palès doncs que encara cal fer molta feina, que aquesta vaga general feminista ha sigut una primera gran passa per visibilitzar i posar en el centre a nivell gairebé global els greuges que patim les dones en aquest sistema capitalista i patrircal.

En concret, des de CGT Ensenyament lluitarem per aconseguir la conciliació real de la vida laboral i familiar, reclamarem al Departament d’Ensenyament que no menystingui i no penalitzi les cures i la maternitat de les treballadores. I perquè entomi amb voluntat i recursos els plans de coeduacació efectiva als centres i les aules.

Continuarem lluitant encara amb més força i empoderades perquè ara sabem que les dones ho podem canviar tot.

CONTINUEM PLEGADES AMB MÉS FORÇA ENCARA.

JUNTES SOM MÉS FORTES.

SENSE NOSALTRES EL MÓN NO FUNCIONA

CGT Ensenyament
19 de març del 2018