6 anys sense justícia després de la desaparició forçada dels 43 estudiants de Ayotzinapa a Mèxic

25092020_6_anos_ayotzinapa_mexico.pdfEn el marc de la Segona Acció Global contra la guerra contra el EZLN, els Pobles i la Vida, Samir Viu que s’està desenvolupant del 20 al 26 de setembre a Mèxic, recordem la desaparició forçada dels 43 estudiants normalistas de Ayotzinapa, en l’Estat de Guerrero el 26 de setembre de 2014.

Perquè la repressió per part de l’Estat i els seus sequaços, els paramilitars que actuen impunement belo el paraigua de la falta de transformació social de l’actual president, és la mateixa que va actuar fa 6 anys fent desaparèixer als 43 estudiants. Perquè va ser l’Estat.

Però si bé els atacs dels gossos guardians de l’Estat en els seus tres nivells de mal govern i les seves violències són continus, la digna rebel·lia i resistència del poble en lluita és més constant i tenaç. Per això, des de les Xarxes de Rebel·lia i Resistències en suport al EZLN, al CNI i al CIG es va triar finalitzar la Segona Acció Global el 26 de setembre de 2020, perquè no hi haurà ni silenci, ni perdó ni oblit.

Recordem que ja a vespres de l’obertura dels Jocs Olímpics de Mèxic en 1968, el moviment estudiantil al costat de la població civil es manifestava contra la política priista del llavors president Gustavo Díaz Ordaz en la Plaça de la Tres Cultures, secció de Tlatelolco, en el centre de la Ciutat de Mèxic, exigint reformes socials, educatives i polítiques.

Entre 300 i 400 persones van ser assassinades pels trets de la policia que va reprimir la protesta i 1.345 van ser detingudes en el que coneixem com la Massacre de Tlatelolco. Perquè de nou, va ser l’Estat.

Per a commemorar-ho, durant la setmana que va precedir al 26 de setembre de 2014, el moviment estudiantil de l’Escola Normal Rural de Ayotzinapa s’organitzava per a acudir a Ciutat de Mèxic en autobusos que acostumaven a prendre per a les mobilitzacions.

Entre la nit del 26 al 27 de setembre de 2014 la Policia de Iguala i la Policia estatal de Guerrero va perseguir als estudiants normalistas de Ayotzinapa mobilitzats.

El resultat d’aquesta repressió van ser almenys 9 persones assassinades per la policia que se sumen als 43 estudiants desapareguts i 27 persones ferides. Perquè una altra vegada, va ser l’Estat.

Des de llavors, no hi ha hagut una recerca oficial perquè tot assenyalava al llavors alcalde perredista i les seves connexions amb el crim organitzat, de la desaparició de l’autobús amb els 43 estudiants.

6 anys després, els 43 estudiants segueixen sense aparèixer amb vida, perquè és amb vida com continuen exigint les seves famílies, amics i companys, perquè vius se’ls van emportar. Però tampoc ha aparegut l’autobús, ni els seus cossos, ni els responsables polítics ni els executors d’aquesta nova massacre de l’Estat.

Des de CGT ens sumem a l’exigència de veritat i justícia.
Ja n’hi ha prou de criminalitzar i assassinar a la insurrecció de Mèxic.

Per la fi de la guerra contra el EZLN, els Pobles i la vida
Pels 43 desapareguts de Ayotzinapa
Samir viu, la lluita segueix!

Secretaría de relaciones internacionales de CGT

6o-aniversario-1100x0-c-default.jpg