Carta oberta i manifest del personal de cuina de les Escoles Bressol Municipals.

Com ja us varem informar, el personal de cuina de les escoles bressol de Barcelona ja no pot més davant el maltracte rebut per part de les empreses licitades que presten el servei a les escoles bressol. 

Per això s’han organitzat i inicien la lluita per millorar les seves condicions i per reclamar la REMUNICIPALITZACIÓ  del servei. 

Us convoquem a tothom  a la CONCENTRACIÓ el proper DIMECRES 30 DE SETEMBRE a les 16:30h a la Pl Sant Jaume. (Complirem les mesures de seguretat mantenint distància entre nosaltres, amb l’ús de mascareta, hidrogel i cartells individuals). 

Us fem arribar la carta oberta a l’alcaldessa i l’equip de govern i el manifest: 

CARTA OBERTA A L’ALCALDESSA ADA COLAU I AL SEU EQUIP DE GOVERN. 
Benvolguda alcaldessa i equip de govern de l’Ajuntament de Barcelona,
Les treballadores de cuina de les Escoles Bressol de l’Ajuntament de Barcelona (cuineres i ajudants) volem posar en coneixement d’aquesta administració la precarietat laboral a què ens sotmeten les empreses que contracta l’IMEB.
Les escoles bressol comencem el curs amb un període d’adaptació des de sempre, l’horari al setembre és fins a les 15h, les primeres setmanes hi ha pocs comensals. Això ho saben totes les empreses que concursen, ja que no és el primer any que es presenten.
Fa uns anys que aquestes empreses estan intentant fer retallades en l’horari de les ajudants i sembla ser que l’IMEB comença a consentir aquestes pràctiques.
Aquests anys diverses empreses han iniciat el curs amb retallada d’horaris i incorporacions tardanes. Quan és primordial posar les cuines al dia i més en aquest període amb la covid.
Una retallada que suposa més càrrega de treball per a la resta de les companyes i pot afectar la qualitat del servei. I més aquest any amb la pandèmia, ja que tenim tasques afegides de desinfecció i recepció de matèries primeres.
La retallada es realitza de forma unilateral i amb poca informació a les treballadores.
La majoria som dones amb contractes i sous ja de per sí precaris, amb la rebaixa d’hores es converteixen en sous de misèria.
Algunes empreses amb motiu de la incertesa estan començant a restringir en les comandes de matèries primeres i d’equips de protecció.
Sra Ada Colau i tot l’equip de govern, és hora que l’Ajuntament comenci a vetllar per moltes ciutadanes que també estan treballant per a l’Ajuntament sense estar en la seva nòmina i que això no sigui motiu per justificar diferències en les nostres condicions laborals i de passada afavorir les empreses permetent que vulnerin els nostres drets en el seu propi benefici.
Ja no podem més, som dones que ens sentim discriminades en l’àmbit laboral de l’Ajuntament del qual vostè i el seu equip en són responsables. l’Ajuntament de Barcelona té programes contra la pobresa feminitzada però no es fa res per les treballadores precàries que presten serveis pel propi Ajuntament. Demanem coherència. 
Per tot això, demanem que se’ns escolti. Volem una reunió amb qui competeixi per tal d’acabar amb aquesta situació i demanem que s’iniciin els tràmits per a la remunicipalització del servei de cuina a les escoles bressol municipals de Barcelona. 
Adjuntem un llistat dels greuges que patim per part de les empreses licitades: 
 • Poca informació i cap oficial per part de les empreses.

 • Restriccions de matèries primeres, així com d´equips de protecció individual i col-lectiva.
 • Retallada d’horaris (Setembre/Juliol) i en un cas revisable al llarg del curs per un acord del comitè d’empresa sense haver consultat les treballadores.
 • Reincorporacions tardanes al nostre lloc de treball en alguns casos.
 • Sous baixos. 
 • Contractes precaris d’obra i servei o de fixes discontínues sense poder acumular atur.
 • ERTOs en época de pandèmia per part d´alguna empresa.
 • No reconèixer el plus de responsabilitat a totes les cuineres.
 • Descomptar hores per visites I proves mèdiques.
 • Baixa cotització.
Per tot això us informem que aquest dimecres 30 de setembre ens manifestarem a les 16.30 a la Pl. St. Jaume i que estarem encantades que vingueu a escoltar les nostres reivindicacions. 
A l’espera de la vostra resposta,
Rebeu una cordial salutació. 
Col·lectiu de cuineres i ajudants de les Escoles Bressol de Barcelona. 
Barcelona, 28 de setembre de 2020. 

MANIFEST DEL PERSONAL DE CUINA DE LES ESCOLES BRESSOL: DIGUEM PROU!!

Les treballadores de les cuines de les Escoles Bressol municipals, diem prou a l´explotació a la que estem sotmeses per part de les empreses adjudicatàries del servei de cuina amb el consentiment de l´Ajuntament.

 • Poca informació i cap oficial per part de les empreses.

 • Restriccions de matèries primeres, així com d´equips de protecció individual i col-lectiva.

 • Retallada d’horaris (Setembre/Juliol) i en un cas revisable al llarg del curs per un acord del comitè d’empresa sense haver consultat les treballadores..

 • Reincorporacions tardanes al nostre lloc de treball en alguns casos.

 • Sous baixos. 

 • Contractes precaris d’obra i servei o de fixes discontínues sense poder acumular atur.

 • Ertos en época de pandèmia per part d´alguna empresa.

 • No reconeixer el plus de responsabilitat a totes les cuineres.

 • Descomptar hores per visites I proves mèdiques.

 • Baixa cotització.

Cal integrar i millorar les nostres condicions de treball, segons les nostres responsabilitats.

Com a col-lectiu, majoritariament femení, no ens sentim representades en aquesta política segregadora, classista i masclista.

Sou un Ajuntament que us declareu “feminista”, no hauríeu de permetre la nostra precarietat.

Els nostres drets com a treballadores, son vulnerats reiteradament per aquestes empreses i ho tornem a dir: amb el vostre consentiment!!

Demanem, volem i lluitarem per la municipalització del servei com a única solució per als nostres drets laborals. Confiem que l´Ajuntament ens faci costat.

L´única manera que tant les nostres condicions com el servei que donem als infants de la nostra ciutat siguin garantits és la remunicipalització del servei.

Som treballadores essencials i com a tals hem de ser reconegudes.

Nosaltres com a col-lectiu i vosaltres Ajuntament, tenim el deure de lluitar per la millora de les nostres condicions i el dret dels nostres infants.


MUNICIPALITZACIÓ JA!!