Activació de nomenaments al CEB. No n’hi ha prou.

Des de RRHH del Consorci d’Educació se’ns informa que ha arribat la següent informació a les direccions: 
Benvolguda directora, benvolgut director
Us informem que, amb l’inici del tercer trimestre, es donarà cobertura a les substitucions que es generin durant el període de tancament dels centres, seguint el procediment habitual.
La petició es farà mitjançant el formulari corresponent i, com és habitual, hauran d’anar acompanyades del justificant corresponent a la incidència per la qual es demanen.
Atenent les circumstàncies extraordinàries actuals, es faran nomenaments els dimecres de cada setmana i s’atendran aquelles peticions que arribin, com a màxim, a les 18:00 hores del dimarts.
Per a qualsevol consulta podreu adreçar-vos a rh_atenciodireccions.ceb@gencat.cat

Per tant, s’han reactivat els nomenaments, però pensem que no n’hi ha prou. 
Comunicat de CGT Ensenyament respecte a la reactivació dels nomenaments del personal docent substitut.
La Mesa de negociació sectorial d’educació del dia 20 d’abril acaba amb la rectificació de la primera proposta del Departament de no cobrir les baixes dels docents durant el tercer trimestre. Aquesta postura, defensada amb unes suposades raons pedagògiques, no se sosté per enlloc. El canvi de postura ha respost, sense cap mena de dubte, a la mobilització protagonitzada per la plataforma Substituts i Substitutes en lluita, recolzada per la majoria de sindicats d’ensenyament.
Aquesta plataforma, constituïda per centenars de docents substituts directament afectats pel tancament de centres ha aconseguit posar en l’agenda mediàtica, política i sindical la problemàtica del col·lectiu de substitutes, que ja en cursos normals pateix una situació laboral d’extrema precarietat i que, en aquesta situació excepcional, ha vist com els seus drets laborals brillaven per la seva absència.
Havia aconseguit també una unitat sindical que malauradament s’ha trencat per l’oportunisme possibilista de CCOO, que després de la mesa celebrava la nova proposta del Departament com una victòria sindical, quan en realitat es tracta només d’engrunes insuficients encaminades a la desmobilització del col·lectiu que ha lluitat per defensar els seus drets laborals i la qualitat de l’escola pública.
Nomenaments extraordinaris des del 12 de març per al personal substitut que ha estat en actiu durant aquest curs
La plataforma de Substitutes en Lluita exigeix nomenaments extraordinaris des del 12 de març per al personal substitut que ha estat en actiu durant aquest curs, i que s’ha vist privat de nomenaments ordinaris i, per tant, de la possibilitat de treballar fins a potser aquest setembre o octubre, en el millor dels casos. Aquests nomenaments no es demanen per caritat, sinó que són d’extrema necessitat per a poder baixar les ràtios docent/alumne i poder atendre l’alumnat en condicions en l’educació telemàtica a què ens hem vist abocats en aquest temps de confinament.
També demanen que el número de borsa no s’ha de veure modificat durant els mesos que duri la pandèmia. Sense aquesta mesura excepcional, es produeix un greuge comparatiu entre els docents interins i els substituts que tenen la sort d’estar treballant aquest tercer trimestre, i per tant veuran com es redueix el seu número, i aquells que han tingut la desgràcia d’acabar el nomenament i per tant, no només no treballaran aquest final de curs, sinó que el curs vinent encara ho tindran més complicat de ser nomenats, ja que el seu número ha quedat congelat.
Des de CGT Ensenyament volem manifestar el nostre suport a la Plataforma Substituts i Substitutes en Lluita i per això des del principi hem fet nostres les seves reivindicacions. Aquí us enllacem el seu manifest, el qual està obert a adhesions tant individuals com de col·lectius i entitats.
Així mateix, volem denunciar que la proposta del Departament de fer nomenaments només en casos excepcionals a petició dels centres sense respectar l’ordre de la borsa, no només és insuficient pel col·lectiu de docents substituts, que majoritàriament seguiran sense poder treballar, sinó que a banda trasllada la responsabilitat a les direccions dels centres, emparant-se una altra vegada en els polèmics decrets de plantilles i d’autonomia de centres.
Per això, exigim al Departament:
  1. Que participin en la mesa de negociació directament les representants de la plataforma Substituts i Substitutes en Lluita.
  2. Que detalli quin serà el mecanisme que vetllarà perquè es cobreixin totes les baixes, permisos i llicències que es produeixin aquest tercer trimestre i que, d’aquesta manera, no es vulneri el dret a l’educació de l’alumnat.
  3. Que asseguri garanties i transparència en els nomenaments perquè es respecti el número d’ordre de la Borsa. Que no es modifiquin els criteris actuals de la Borsa en favor de l’arbitrarietat.
  4. Que concreti el personal substitut que treballava abans de 12 de març i ha quedat sense nomenament. Que sigui transparent amb el número de persones substitutes que s’han quedat sense feina i les quals no es poden acollir a cap mena d’ajuda.
  5. Que faci públic els diners que s’està estalviant l’Administració pública dels que ja estaven pressupostats per cobrir baixes, llicències i permisos en cursos ordinaris.
  6. Que analitzi el greuge comparatiu que s’està produint respecte a l’escola privada i concertada que sí que està cobrint les baixes en aquest tercer trimestre.
  7. Que expliqui com pensa revertir les conseqüències de la inacció del Departament d’educació que durant més de cinc setmanes ha mantingut en la incertesa i l’angoixa a la comunitat educativa i a les famílies sense concretar si es cobririen les baixes i es podria fer una atenció educativa de qualitat.
Per últim, exigim que el Departament recapaciti i escolti les demandes de la majoria de sindicats i de la plataforma de Substitutes en Lluita i busqui una solució urgent i digna per a aquest col·lectiu.

Ens unim a la campanya encetada per la plataforma amb el lema #BARGonya: Cap infant sense docent, cap substituta sense feina. Nomenaments extraordinaris JA!

La qualitat de l’educació pública depèn de la gent que hi treballa, els i les substitutes són una part fonamental de les plantilles docents i no es pot permetre que quedin desemparades laboralment i econòmicament.