Amb aquestes mesures no tornem

Avui Dimarts 25 d’agost, el Conseller d’Educació ha fet una roda de premsa per explicar les solucions que el seu Departament i el Departament de Salut proposen de cara a la tornada a l’escola al setembre.

Un cop més no ha aportat cap mesura concreta, i ja portem unes quantes rodes de premsa des de l’inici de la crisi. No obstant això, sí que ha fet afirmacions, que creiem que no són certes i que hauria de justificar aportant dades, per això, demanem al Conseller Josep Bargalló:

● Que doni dades sobre quins països han demostrat que és millor tenir grups estables a reduir ràtios. La informació que tenim nosaltres diu totalment el contrari.
● Quan afirma que a Catalunya hi ha un professor per cada 16 alumnes, es refereix a la ràtio d’alumnes a classe o a la divisió d’alumnes d’un centre pel nombre de professors al centre? En cas de referir-se a la segona opció està fent servir un argument que no afecta en res al nombre d’alumnes a una classe, en canvi, la dada de ràtios de 30 alumnes per classe sí que són dades reals de la nostra situació, i que cal tenir en compte a l’hora de reduir ràtios a 20 alumnes com diu que farà.
● Que ens expliqui en què consisteixen les mesures proposades, més concretament, com vol arribar a una ràtio de 20 alumnes a primària i “baixar” la ràtio a secundària sense especificar cap recurs ni solució real. Restem a l’espera per saber com vol aconseguir aquesta reducció sense que suposi una sobrecàrrega per al professorat, prou castigat des de final de curs.
● Que concreti com podrà garantir que els infants del grup bombolla (la seva gran mesura per garantir el no contagi dins del centre), no es relacionaran amb ningú més fora de classe. En cas de no poder garantir-ho, entenem que aquesta mesura seria del tot ineficient.

El Departament d’Educació torna a rentar-se les mans, amb l’excusa de l’autonomia de centres, i deixa tota la responsabilitat d’elaborar els protocols als equips directius i Consells escolars, sense comptar amb els comitès de salut laboral, malgrat el que ja va dictaminar inspecció de treball, donant la raó a la denúncia que CGT va interposar.
En tot el galimaties de la tornada a classe s’ha d’afegir que el 5 de setembre molts docents estan convocats a unes oposicions que la resta de Comunitats Autònomes han posposat. Com pretén garantir les mesures de seguretat? No hauria estat millor posposar-les per evitar més contagis? Demanem al conseller que recapaciti, no afegeixi més focus de contagi innecessaris i faci com la resta de l’Estat, POSPOSI LES OPOSICIONS.

Ja vam plantejar al maig que si no canviaven les condicions proposades per Educació per combatre la COVID-19, caldria una VAGA a l’inici de curs per aconseguir al carrer el que el Govern de la Generalitat no vol garantir per a la ciutadania, un mínim de seguretat a les classes. Malauradament, el temps ens ha donat la raó i, en un entorn sanitari molt pitjor que al maig, les mesures del Departament continuen sent les mateixes. Cal dir prou al menyspreu del Conseller d’Educació cap a alumnat i docents. Cal donar un cop de puny a la taula per defensar el que és primordial; que es plantegin les mesures necessàries per garantir la salut i la vida dels nostres infants, docents i de tota la comunitat educativa.

CGT Ensenyament, 26 d’agost de 2020 .