Carta a la comunitat educativa

VAGA 9-O i 15-O PER UNA EDUCACIÓ PÚBLICA DE QUALITAT I SEGURA

ATUREM ELS CENTRES ARA PER NO HAVER DE TANCAR-LOS DURANT TOT EL CURS!

carta_cgt_a_comunitat_educativa_vaga_9_i_15_oct.pdfBenvolguts/des,

Ens adrecem a vosaltres per explicar-vos els motius de la convocatòria de vaga de treballadores de centres educatius públics de Catalunya de Bressol a Universitat que hem convocat CGT Ensenyament per als dies 9 i 15 d’octubre, juntament amb el Sindicat de Professors de Secundària (aspepc-sps).

Compartim que els i les nostres infants i joves necessiten una educació 100% presencial als centres educatius. Més encara després del temps de confinament que vam patir a finals del curs passat i que va generar un augment de la segregació escolar causada per la manca d’inversió per part del Departament d’Educació a l’hora de contractar més professorat per fer suport telemàtic i de garantir mitjans de connexió per a professorat i alumnat, entre d’altres.

Aquest curs, 6 mesos després de l’arribada de la Covid a Catalunya, el Departament no ha fet els deures ni ha invertit en els recursos necessaris per poder oferir una educació 100% presencial, de qualitat i segura. En lloc d’això, s’ha optat per l’invent dels “grup bombolla” com si els i les alumnes no tinguessin contacte entre si fora de l’escola o l’institut… A molts centres hem hagut de començar amb 25 o més alumnes a primària i amb 30 o més a secundària (arribant a 37 a batxillerat), fent impossible la distància de seguretat que tant demanen els governs en altres contextos. I als centres a on sí s’ha pogut reduir la ràtio a 20, la manca d’increment de plantilles ha forçat a desmuntar desdoblaments, reforços i en definitiva, els ja insuficients recursos d’atenció a la diversitat i a les necessitats educatives especials. A més, la manca de noves contractacions de docents i la reassignació forçada dels existents en matèries de les quals no en són especialistes, confirma la poca voluntat del Departament en vetllar per la qualitat educativa i el desinterès en convertir els centres en quelcom més que un mer aparcament.

En aquestes condicions, no només no podem atendre al nostre alumnat com mereix, sinó que no es donen les condicions de seguretat sanitària com per fer-ho de forma segura i són molt més possibles els contagis amb les conseqüències que se’n poden derivar en forma de malaltia per a alumnat, professorat, famílies i de tancaments de grups i de centres per haver de fer quarantena. A finals de setembre, ja tenim més d’un miler de grups confinats i la xifra creixerà molt més si no prenem mesures per evitar-ho. Ens trobem que en l’actual situació el focus de la pandèmia està molt centrat en els centres educatius, on l’esquena del professorat carrega amb voluntat i vocació tota la irresponsabilitat del Departament d’Educació. És justament per això que convoquem aquesta vaga. Volem aturar els centres educatius públics els pròxims dies 9 i 15 d’octubre per exigir els recursos i mesures necessàries per no haver d’estar tancant-los al llarg de tot el curs i per poder oferir una educació de qualitat i amb els mitjans necessaris per protegir la salut de totes i tots.

A més de l’increment de plantilles, reducció de ràtios, habilitació d’espais i materials de protecció suficients i personal sanitari als centres, una de les principals reivindicacions d’aquesta VAGA és l’aplicació immediata d’un “Permís retribuït no recuperable per a totes les i els treballadors amb menors a càrrec seu en situació d’espera de resultat de PCR, aïllament o quarantena.” Recentment, s’ha publicat una nota informativa per facilitar la baixa, només als i les treballadores públiques, en cas de menors al càrrec positius de Covid i altres opcions com el treball telemàtic en cas de quarantena. No ens conformem amb això: exigim el permís retribuït per a TOTES les treballadores (del sector públic i privat) i en qualsevol dels casos que obligui a fer-se càrrec del/a menor.

En definitiva, estem lluitant pel dret a l’educació dels i les nostres infants i joves i per minimitzar els riscos per a la salut del conjunt de la comunitat educativa. És per això que us demanem la vostra comprensió i suport a les vagues convocades (fent difusió i participant de les mobilitzacions).

Els drets a l’educació i a la salut són cosa de totes i tots… Defensem-los entre totes i tots!!

CGT Ensenyament, 1 d’octubre del 2020

aturem_els_centres_per_fer-los_funcionar_1_.png

vaga_9i15_oct_aspepc_cgt-4.png

Cartell en pdf

Esquerda i materials VAGA