Entre totes, tot! Decidim en assemblees el retorn a les mobilitzacions contundents

Recentment, hem alertat a la resta de sindicats i públicament que el procés de negociació acordat amb el Departament d’Educació per a l’assoliment de les reivindicacions que van donar lloc a les 9 vagues unitàries del curs passat està sent una farsa. Des del Govern d’ERC no hi ha actualment cap voluntat real de revertir les retallades vigents, ni d’avançar cap al 6% del PIB per millorar la qualitat de l’educació pública de Catalunya. Ni tan sols hi ha voluntat d’acceptar una demanda unitària i sense cap cost econòmic com és la derogació dels decrets de plantilles i direccions per fer possible un mínim retorn de la democràcia perduda als centres educatius públics des de l’aplicació de la LEC. I el que encara és més greu: l’increment de plantilles necessari per fer possible el retorn de l’horari lectiu anterior a les retallades de tot el professorat acordat amb el Departament s’ha calculat a la baixa en molts centres, fent impossible que aquesta reducció horària es faci efectiva sense una pèrdua de les hores totals d’atenció directa a l’alumnat. 

Des de CGT Ensenyament ja vam dir en el seu moment que vetllaríem per tal que el compliment de l’acord signat amb el Departament s’implementés en els termes pactats i que, en cas contrari, impulsaríem de nou mobilitzacions contundents com les del curs passat.  Per aquests motius, i després d’haver-ho debatut amb la  nostra afiliació, creiem que aquest moment ha arribat. O que, com a mínim, ha arribat el moment de decidir amb tots i totes les nostres companyes sobre si hem d’esperar a veure com s’acaba aplicant el retorn de l’hora lectiva al gener i com segueixen en punt mort les negociacions per la resta de reivindicacions, o si hem de tornar a mobilitzar-nos aquest mateix trimestre, de quina forma i amb quins objectius.

Ara per ara, gràcies a les mobilitzacions i les vagues que majoritàriament va impulsar la CGT, s’està duent a terme un concurs de mèrits que permetrà estabilitzar a algunes de les nostres companyes interines, però que considerem molt insuficient en nombre de places i amb una baremació injusta, que no garanteix ni de lluny la fixesa de totes les treballadores en frau de llei. És obvi que a alguns sindicats (els que van dir que era impossible el concurs de mèrits), ja els està bé que moltes interines es vegin abocades a fer oposicions. Des de CGT Ensenyament seguim participant als espais i plataformes d’interines. Som conscients de les seves inquietuds i demandes actuals i tenim tota la intenció d’acompanyar-les fins a on calgui, als tribunals i als carrers, per aconseguir-les. En aquest sentit seguim treballant: tant impulsant mobilitzacions, com per la via judicial com amb la impugnació a les bases del Concurs de Mèrits. 

Les vagues del curs passat ens van ensenyar que,  a les negociacions amb el Departament, només tenim força quan l’exercim buidant les aules i omplint els carrers. Els darrers mesos el nostre sindicat ha estat molt cautelós perquè érem i som conscients de la importància i força que ens ha donat la unitat sindical en tot el procés de lluita de finals del curs passat. Però la unitat més sòlida i democràtica es construeix i decideix des de baix. I, ateses les circumstàncies actuals, la unitat que més ens cal és la de les treballadores: hem de debatre i decidir, de la forma més àmplia possible, si tornem a convocar mobilitzacions contundents per assolir les demandes esmentades.  I en cas afirmatiu: com, quan, perquè i fins a quan. 

Però perquè puguem decidir entre totes i tots, és fonamental la vostra participació: us encoratgem a dur a terme assemblees al vostre centre i a assistir a les assemblees de zona i/o de territoris que es convoquin properament. Si aconseguim engegar un procés assembleari prou participatiu per decidir com seguim, des de CGT farem tot el possible per dur a terme els acords que se’n prenguin.

Us demanem la vostra participació! Entre totes, tot!

CGT Ensenyament, novembre del 2022