CGT Ensenyament denuncia el que ja es preveia: milers de persones en abús de temporalitat queden sense plaça al Concurs de Mèrits

Tot i que els llistats definitius estan a punt de sortir, compartim dades que no donen lloc a dubte i reafirmen la necessitat de traspassar les places al Concurs de Mèrits: més de la meitat d’interines docents en frau de llei per abús de temporalitat (14.000 persones, el 52 %) queden sense plaça per la via del Concurs de Mèrits. Hem fet un estudi per anys treballats de les llistes provisionals, donat que el Departament d’Educació les amaga, tot i haver-les demanat per vies oficials com a sindicat. 

S’estabilitzarà molta gent amb les dotze mil places que s’han aconseguit amb l’organització col·lectiva, la pressió i la lluita; són moltes places, sí, però insuficients, ja que som trenta mil interines que estem en frau de llei. Hem aconseguit el Concurs de Mèrits, en part i sobretot, perquè ens han donat la raó davant la injustícia de l’abús de la temporalitat. Així que, finalment, s’ha hagut de legislar per posar remei al mal comès, tot i que sabem que encara és insuficient. Segons les dades obtingudes per CGT Ensenyament, s’estabilitzarien al voltant de 7.000 persones amb més de 10 anys d’experiència, però la gravetat de tot plegat és que, encara, hi hauria 2.124 companyes amb aquests anys d’experiència que no obtindrien plaça. 

CGT Ensenyament fa més de quatre anys vam esquerdar el sistema denunciant públicament la situació de temporalitat irregular de més d’un terç de la plantilla docent de Catalunya. Vam bombardejar la ment col·lectiva amb la solució d’un concurs de mèrits. Ens van tractar de boges, fantasioses i utòpiques, però vam seguir i es va aconseguir. Es penjaran medalles qui van fer mans i mànigues per pintar-ho com a impossible, per dividir el col·lectiu i per pactar sucoses quantitats econòmiques amb processos d’estabilització basats en oposicions i cursos de pagament.

Percentatges per franges d’anys d’experiència com a interí/na:

A més, amb les provisionals s’ha evidenciat el que ja es preveia: de 37.259 aspirants, 26.924 tenen més de 3 anys d’experiència com a interines (es troben en abús de temporalitat). En les provisionals obtenen plaça 11.169 persones (algunes d’elles en més d’una especialitat), el que fa que hi hagin 1.683 places per adjudicar a gent de les 15.759 que no n’han obtingut, però no sabem l’antiguitat d’aquestes persones (es veurà a les definitives) ni tampoc les especialitats; amb més de 5 anys d’experiència la xifra és preocupant, 10.549 persones sense plaça. 

Ens cal seguir empenyent, no defallim, exigim al Govern que es traspassin al Concurs de Mèrits totes les places necessàries per a l’estabilització, com a mínim per estabilitzar a totes les persones amb 5 o més anys treballats. Instem als sindicats que actualment són a la mesa sectorial a defensar i demanar el transvasament de les places cap al Concurs de Mèrits, independentment que facin o no cursos de preparació per a les oposicions. 

El Govern, el Departament d’Educació, poden traspassar les places. Encara més, ja ho van fer ampliant amb 355 places la convocatòria del procés de Concurs de Mèrits (passant de 12.504 van ampliar a 12.859 places). Es pot tornar a fer basant-se en l’Acord de Govern 105/2022 i […] en atenció a la finalitat de reduir l’ocupació temporal i garantir l’efectivitat dels processos selectius […], està en joc la feina de milers de persones i és clar que si volen, poden fer-ho. Poden resoldre, d’acord amb la Disposició Adicional 8a de la Llei 20/2021 del 28 de desembre de 2021 d’Estabilització, aquesta situació tan injusta i complexa per al col·lectiu docent i tots els centres públics. Patim una falta de substitucions mai vista que està afectant de forma directa als centres i a l’alumnat i el Govern no hi posa remei. Sabem que no és pas casualitat dins del desplegament neoliberal i privatitzador, i per aquest mateix motiu ho continuarem denunciant amb totes les nostres eines. Facta non verba, a un govern el descriuen els seus actes en tenir cura de la ciutadania i de les seves treballadores públiques. En especial quan hi ha una discriminació clara en què la majoria d’afectades són dones, resultat d’un sistema i un govern patriarcals. 

Aquest Govern pot solucionar la situació de milers de persones i les seves famílies que poden obtenir una feina estable. Utilitzeu el vostre poder com a governants per ajudar i estabilitzar a treballadores temporals que han mantingut el sistema educatiu públic durant més de 20 anys. Traspasseu les places necessàries al Concurs de Mèrits ja! 

Federació d’Ensenyament de CGT Catalunya 

29 de març de 2023

image_pdfimage_print