Com perpetuar la segregació escolar a Lleida

Recentment el Consell Escolar Municipal de Lleida ha constituït un nou grup de treball de l’equitat i la cohesió social en l’escolarització a Lleida, de la qual en formen part directors de centres públics i concertats de primària i secundària, així com la federació de pares, representants sindicals i tècnics del Departament d’Ensenyament de la Generalitat i del Servei d’Educació de l’Ajuntament de Lleida.

Des de la Secció Sindical d’Ensenyament de la CGT Lleida volem deixar constància un seguit de qüestions al respecte d’aquest grup de treball:

Primer de tot, volem constatar que no es pot jugar amb la llengua, que la perversitat lingüística del govern municipal i el departament d’ensenyament, juntament amb els seus respectius acòlits, poden arribar a límits insospitats. Parlem clar, aquest grup de treball ha de ser una comissió per combatre la segregació escolar, cosa que creiem urgent i necessària ja que ens remetem al famós informe de l’any 2008 del Síndic de Greuges on afirmava que Lleida és capdavantera en segregació escolar i que cal prendre mesures urgents per evitar els alts índex de desigualtat existents en aquests moments. I un dels primers objectius ha de ser assumir-ho i deixar de banda els eufemismes demagògics.

En segon lloc, i continuant amb la demagògia absoluta d’aquesta comissió, no entenem com pot haver com a representant de les escoles concertades el director de l’escola Terraferma, una escola vinculada a l’Opus Dei i que segrega i discrimina els seus alumnes per raó de sexe. Per més despropòsit, és la patronal no cristiana de l’escola concertada qui el proposa perquè participi en aquesta comissió. És vergonyós i escandalós que el director d’una escola concertada, religiosa i segregadora, tingui representació i, per tant, poder de decisió en una comissió que hauria de tenir l’objectiu màxim d’acabar amb la segregació escolar i treballar per l’equitat i la cohesió social. A més, és vox populi que aquest personatge no assisteix a les reunions de la Comissió de Garanties d’Escolarització (on també hi participen diferents representants d’entitats, escoles i administració) i és l’única escola que no accepta les resolucions d’aquesta comissió que s’encarrega de distribuir i escolaritzar l’alumnat nouvingut o amb dificultats d’aprenentatge un cop ha començat el curs. En definitiva, rebutja l’escolarització d’aquests alumnes.

Per últim, recordem que, a instàncies de la CGT Ensenyament Catalunya la pròpia Inspecció de Treball, ha reconegut que Viaró Global School de Sant Cugat del Vallès (escola vinculada a l’Opus Dei com el Terraferma) discrimina per raó de sexe a les seves treballadores i proposa una sanció de 50.000 €. Sabem que totes les escoles del Opus Dei funcionen igual.

Davant d’aquests fets, des de la Secció Sindical d’Ensenyament de la CGT Lleida, exigim que:

  • El Govern de la Paeria posi els recursos necessaris i s’acabi definitivament amb la segregació escolar a Lleida.
  • El director de l’escola Terraferma sigui apartat i exclòs immediatament d’aquest grup de treball de l’equitat i la cohesió social en l’escolarització a Lleida, ja que és el representant d’una escola segregadora, masclista i adoctrinadora
  • El Departament d’Ensenyament elimini dràsticament els concerts educatius a les escoles de l’Opus Dei ja que, malgrat els incompliments legals, continuen rebent anualment un total de 29.633.198 € de fons públics, i que contradiu la moció aprovada pel Parlament de Catalunya contra les subvencions públiques cap a aquestes escoles. Per tant, demanem el Departament d’Ensenyament que deixi de ser còmplice d’aquesta discriminació.

La CGT Ensenyament de Lleida fa una crida al Consell Escolar Municipal i a la comunitat educativa per continuar combatent fins a l’eliminació dels concerts educatius com a condició indispensable per assolir una escola pública garant de la cohesió social.

Lleida, 29 novembre

CGT Ensenyament Lleida