Comunicat sobre l’actuació de l’IMEB davant l’ordre de tancament de les Escoles Bressol pel Coronavirus

El dijous 12 de Març a les 13.30 el conseller d’educació en una roda de premsa comunica que a Catalunya es tancaran totes les escoles, des de llars d’infants fins a universitats tant de titularitat pública com privada
El Consorci d’Educació de Barcelona a primera hora de la tarda va enviar un comunicat als centres:
Aquest document deixa clar que, des de el dia 13 totes les escoles estaran tancades i cap membre del personal anirà a la feina. 
Però l’IMEB a mitja tarda encara no havia informat res a les treballadores de les escoles bressol de manera oficial.
Ho va fer primer a les famílies:
Aleshores, què ha passat amb les educadores de les escoles bressol de l’Ajuntament de Barcelona que a les 9 h del matí del dia 13 havien d’estar al seu lloc de feina?
El dia d’abans, el 12 de març a les 16:30 van enviar el següent mail a les direccions de les EBM:
Davant d’això, tant CGT com diferents treballadores de manera individual van contactar via mail i per telèfon perquè ens esclarissin la situació. No vam obtenir cap resposta clara, més que haviem de seguir les directrius marcades. Amb poques explicacions les direccions van informar les treballadores que les referents mantenien que havíem de presentar-nos en el centre de treball. 
Així doncs, el matí del dia 13 de març les educadores de les EBM hi érem a les escoles, sense infants, amb incertesa i un sentiment estrany d’impotencia, injusticia i sense entendre que fèiem allà… Perquè en tots els centres educatius no hi havia presència del personal i en canvi nosaltres sí que havíem de córrer el risc? Agafant el transport públic des de diferents poblacions i reunint-nos sense cap sentit en les nostres escoles. Com és que havíem de buscar opcions per deixar als nostres fill/es a càrrec d’algú innecessàriament?
Fins i tot, el propi Conseller d’Educació, Josep Bargalló, feia declaracions als mitjans reiterant que TOT el personal dels centres educatius de TOTES les titularitats havien de quedar-se a casa. ESCOLTAR AUDIO
Vam intentar un cop més posar-nos en contacte amb l’IMEB, diverses treballadores vam trucar i CGT com a delegades també vam demanar explicacions, sense resultats: els treballadors que agafaven el telèfon ens deien que la decisió de la Generalitat no havia de ser la mateixa que la de l’Ajuntament i que en aquell moment els membres de l’administració estaven reunits i havíem d’esperar als centres a rebre noves instruccions. Insistien que no podien abandonar el lloc de treball.
Finalment a les 9:57 les direccions reben el següent mail:
No entenem aquestes directrius, en aquest cas era ben fàcil, només calia seguir les instruccions del Departament d’Educació i fer com la resta d’educadores i mestres i quedar-nos a casa, què és el que demana aquesta emergència sanitària.
Hem hagut d’anar a l’escola i saltar-nos les recomanacions per tan sols 57 minuts de… feina?
Aquests 57 minuts fins que ha arribat la confirmació que podíem marxar, han estat la prova clara que, un cop més l’IMEB ha ficat la pota… però en aquest correu no esmenten en cap moment que s’hagin equivocat ni demanen cap disculpa. A més, diu que abans de marxar deixem tota la feina ben planificada… Quin problema hi havia en repartir-nos les tasques telemàticament com ho faran els més de cinc mil centres educatius arreu de Catalunya?
No és la primera vegada que succeeix una situació com aquesta. Per exemple, quan es convoca una vaga, les educadores bressol sempre som les últimes en saber els serveis mínims, o la incertesa que estem vivint actualment sobre les properes oposicions amb possible baixada de categoria, els llargs períodes de silencis i preguntes sense resoldre, sent les mateixes educadores les que ens reunim per buscar solucions. I temps enrere… com quan ens van pujar les ràtios dràsticament, i ens van reduir les hores de suport, i quan van obrir tres escoles externalitzades… algun fet d’aquests ells mateixos van haver de revocar-lo. Encara esperem que facin el mateix amb les ràtios. Són totes decisions que no contemplen en cap moment el valor que tenim com a professionals.
Com sempre tornem a viure el sentiment de menyspreu al nostre col·lectiu per part de l’administració.

Per això, exigim a l’IMEB una explicació del perquè no han seguit les instruccions del Departament d’Educació i demanem que no torni a passar una situació com aquesta i doncs que deixi de menystenir les educadores bressol.
Equip de delegades de CGT CEB-IMEB
cgtcebimeb@gmail.com 
933107051 
Francesc Cambó, 17, 5À 08003
Barcelona, a 17 de març de 2020