EL DEPARTAMENT NO ENS VOL TORNAR ELS NOSTRES DINERS!

El Departament no vol reconèixer el deute assolit amb els “sexennis de 9 anys”.

Des del dia 5 de desembre la part social i els representants del Departament d’Educació, estem portant a terme la mesa sectorial de negociació de condicions laborals

A la primera reunió, el mateix dia 5 de desembre, amb la consellera Anna Simó present, la CGT ens vam aixecar de la mesa perquè la consellera va fer servir la seva intervenció per dir-nos que no hi havia pressupostos aprovats i que per tant no podia oferir-nos res.

Aquella mateixa setmana se’ns va enviar una proposta de negociació en la que van incloure tres de les retallades que encara mantenim a Catalunya:

 • Reconèixer el primer estadi als 6 anys, com era abans, a partir del setembre del 2024. Sempre negant la possibilitat de pagar el deute adquirit durant aquests anys. 
 • Equiparació salarial al personal docent de professors tècnics de FP i del cos de mestres de taller d’arts plàstiques i disseny.
 • Acordar una calendarització de la reducció de 2 hores lectives per majors de 55 anys (se’ns va dir que mai abans de la propera legislatura). 

Dimecres dia 13 de desembre, se’ns va convocar a una altra reunió per continuar les negociacions i per parlar d’aquesta proposta enviada pel Departament.

Aquell dia la CGT vam expressar la nostra indignació davant la proposta de mínims que ens feia el Departament. Una proposta que per nosaltres era insultant i totalment insuficient per uns docents que són els pitjors pagats de l’estat espanyol i que porten anys de martiri patint els decrets de plantilles i de direccions. 

Durant aquesta reunió el Departament ens va demanar una contra-proposta per estudiar-la i donar-nos un retorn a la propera reunió, que es va convocar pel dijous dia 21 de desembre. 

La plataforma unitària de sindicats van consensuar una contra-proposta centrada només en els tres punts anteriors. CGT, fins aquest moment part d’aquesta plataforma unitària, vam decidir redactar una proposta pròpia ja que no estem disposats a acceptar uns mínims que considerem ja havien d’estar implementats després de tants anys. 

La nostra proposta de negociació inclou els següents punts:

 1. Retorn dels sexennis a 6 anys, amb el reconeixement del deute amb la retroactivitat màxima d’aquest. 
 2. Integració al cos 590 de totes les especialitats tècniques i equiparació real.
 3. Reducció de 2h lectives per a docents majors de 55 anys de manera immediata
 4. Pacte d’estabilitat del personal interí que es quedi fora de tots els processos d’estabilització i estigui en frau de llei. 
 5. Increment de personal d’atenció directa amb l’alumnat, tant de personal docent com del personal PAE. 
 6. Baixada sistemàtica a tots els cursos a partir del curs vinent de les ràtios; aquesta mesura beneficia a l’alumnat i també a la càrrega de feina dels i de les docents. Aquesta baixada ha d’anar condicionada al compromís de no tancar cap línia del sistema públic. 
 7. Derogar el canvi en el calendari pel que fa a l’inici de curs i al mes de juliol. Començar a partir de l’11 de setembre amb l’alumnat i el mes de juliol es deixa no presencial per formacions i reunions de caràcter molt urgent. 
 8. Derogació dels tres decrets de la LEC que eliminen qualsevol presència de democràcia als centres: derogació del decret de direccions, derogació del decret d’autonomia de centres, i derogació del decret de plantilles.
 9. Inversió real del 6% en l’educació pública.
 10. Supressió dels concerts econòmics amb escoles privades. 
 11. Defensa decidida del català l’escola i de les docents que imparteixen classes en català. 

Dijous dia 21 vam presentar la nostra proposta als representants del Departament, afegint que entenien que els 4 darrers punts eren per parlar a mig i llarg termini, i que necessitaven un debat molt profund entre la comunitat educativa. Però que exigiem resposta als altres 7 punts, més enfocats en la millora de les condicions laborals del professorat

La Patrícia Gomà (Secretària General d’Educació) es va comprometre a enviar-nos la resposta justificada i per escrit a cada punt de la nostra proposta. 

Durant aquesta reunió el Departament, després d’estudiar la demanda de la CGT i la de la resta de sindicats, va fer algun canvi a la seva proposta inicial:

 • En quant als sexennis, implementar el reconeixement del primer sexenni als 6 anys durant el gener del 2024. Però continuen negant el reconeixement del deute adquirit.
 • L’equiparació dels professors tècnics de FP continua igual que a l’inici
 • La reducció de 2 hores lectives per majors de 55 anys donen l’opció de començar progressivament amb una hora a partir del curs vinent

Veient que no s’avançava en la negociació, el Departament es va oferir a enviar-nos una nova proposta amb canvis abans de finalitzar l’any i la convocatòria d’una quarta reunió per seguir la negociació després de festes

CGT continuem ferms davant d’un intent sibil·lí del Departament de fer-nos empassar com a reversió d’unes retallades, una recuperació a mitges d’uns drets que ja teníem adquirits anteriorment, i amb la pèrdua d’una quantitat de diners important per tots aquells que hem patit la vergonya del sexenni als 9 anys. 
Serem la nota discordant d’una negociació que s’està portant a terme de manera molt opaca, com sempre. Us anirem informant detalladament de qualsevol novetat que surti d’aquestes negociacions i només signarem un acord que contempli la millora substancial del professorat de l’educació pública catalana.