Funcionària, sí, a tu també t’afecta [Esquerda – Icetazo]

L’Estat, en el nostre cas, el Departament d’Educació, ha tingut gran part de les seves treballadores amb contractes temporals any rere any, exercint abús de temporalitat. Segons la llei, després de tres anys, la part contractant està obligada a oferir la fixesa, i això, per ara, encara no ha passat. 

Sabeu de què parlem: l’angoixa de tenir feina per un any, sense saber si hi haurà feina el curs següent. Aquesta situació l’hem patit la gran majoria de docents i és una il·legalitat que s’exerceix sense cap tipus de sanció, sobretot als departaments d’educació i sanitat. Les funcionàries de carrera heu superat unes oposicions dures, desiguals, subjectives i injustes. Però finalment les heu passat! Enhorabona! I ara, a diferència de les vostres companyes interines, teniu l’estabilitat desitjada (i justa) a nivell temporal, tot i que cada vegada més, patiu per l’estabilitat en una plaça determinada.

Al 2011 quan hi havia 29.641 places acumulades ocupades per personal laboral temporal (majoritàriament interines) es van convocar 3380 places a concurs-oposició. I des d’aleshores fins ara se n’han convocat unes 8000; està clar, que els números no surten i que ni de bon tros les convocatòries d’oposicions han cobert les places destinades a la temporalitat.

 Cal tenir en compte, tal com les estadístiques indiquen, que el temps treballat i l’obtenció de la plaça havent superat unes oposicions són inversament proporcionals. Com més temps tens treballat, més responsabilitats  i implicació al centre educatiu, i  menys dedicació a l’estudi memorístic (gens útil per a la professió). Això es tradueix amb menys temps per preparar-te les oposicions (a part de les altres responsabilitats que a mesura que s’avança en l’edat adulta, van apareixent en la vida personal de cadascú). A sobre, a les últimes convocatòries, centenars de places van quedar desertes (malbaratant els recursos i engrandint l’abús de temporalitat).

No se sap quantes places seran convocades -i finalment adjudicades- això fa possible l’escenari de que s’expulsi del cos de docents un gran nombre de treballadores amb dilatada experiència, tal i com va passar el 2012 amb el cos de jutges. Recordem que en aquell moment es van acomiadar 1500 treballadors temporals que suposaven el 20% de la planta judicial, fent que 1 de cada 4 jutjats es quedessin buits. Evidentment, aquest acomiadament va tenir efectes directes cap als funcionaris de carrera (que van veure doblada la seva feina) i cap a la ciutadania, deixant una justícia sobresaturada, amb ajornaments de judicis per falta de magistrats i alentint tots els processos judicials. Un escenari perfecte per deixar entrar la privatització amb l’excusa de la saturació del sistema. 

Aquesta situació es podria donar a Educació, trobant-nos amb la impossibilitat de baixar ràtios, per manca de personal, externalitzant més serveis (tal i com ja passa amb les vetlladores, el personal de neteja, els centres UEC, entre d’altres). En definitiva, desbordar-se amb certa rapidesa i creant l’avantsala per justificar una altra privatització més dins dels serveis públics essencials

Les interines han estat treballant colze a colze amb vosaltres, i amb vosaltres han estat dignificant i tirant endavant la tasca docent en una situació de retallades i diferents crisis socials. Ara, moltes es podrien trobar sense feina, al carrer, i amb molts anys d’experiència que no serviran per a res. 

El que demanem és que se’ns faciliti l’estabilitat, ja sigui per concurs de mèrits o per aplicació de l’article 61.6 de l’EBEP. El que no ens mereixem és que a aquestes alçades se’ns acomiadi impunement i sense escrúpols, i fermament creiem també que l’experiència és una de les garants de la qualitat i, per tant, l’educació pública tampoc s’ho mereix.

Apel·lem a la vostra solidaritat, consciència i responsabilitat com a companyes de professió. L’educació necessita de totes les professionals que han estat tirant del carro durant tants anys, ja siguem interines o funcionàries de carrera. El tracte humà i just ha de ser exemplar en àmbits tan cabdals i sistèmics com al de l’educació.

Us demanem que us sumeu a les mobilitzacions, que ens doneu suport explícit i exigiu al nostre costat la nostra fixesa. Per continuar treballant conjuntament als nostres llocs de feina i conjuntament seguir lluitant per una:

EDUCACIÓ PÚBLICA I DE QUALITAT!