Exigim que no s’acati la resolució del TSJC respecte la continuïtat dels concerts educatius de les escoles que segreguen per sexe

Exigim al Departament d’Educació que no acati la resolució del TSJC respecte la continuïtat dels concerts educatius de les escoles que segreguen per sexe

comunicat_contra_resolucio_concerts1-web.pdfDavant la recent sentència del TSJC en la que ha suspès la resolució de la Generalitat que retirava el concert educatiu als onze col·legis catalans que segreguen per sexe, des de CGT Ensenyament estem indignats i exigim al Departament d’Ensenyament que no acati tal decisió. A més recordem que quan s’aprovi la nova llei educativa per part del govern espanyol, aquesta planteja prioritzar la dotació de concerts a aquells centres que desenvolupin el “principi de coeducació” a totes les etapes. Afavorint ja des de l’esborrany l’aplicació d’aquesta mesura a cada CCAA. I per tant aquest tipus d’educació segregada, ja no es podrà emparar en aquesta sentència.

Recordem, el que ja vam denunciar des de la CGT, quan algunes escoles de l’OPUS al seu moment van anunciar la seva unió administrativa, tot i mantenir la segregació en diferents edificis. Una manera encoberta per fer una neteja de forma i d’imatge, però no de fons ni de contingut. Simplement ho vèiem com una excusa per seguir rebent subvencions públiques en cas que es fes efectiu el que havia anunciat la Conselleria d’Educació respecte la possibilitat de no continuar subvencionant escoles que segreguen per sexe. Així ho enteníem aleshores i així es confirma ara.

A més, recordem també la sentència ferma que condemnava l’escola Viaró (concertada i de l’Opus Dei) arran de la denúncia que vam fer des del sindicat CGT i on es multava econòmicament aquesta escola de Sant Cugat per discriminació laboral per motius de gènere. La denúncia que CGT Ensenyament va presentar a Inspecció de Treball, va acabar definitivament en sanció quan es van confirmar dos incompliments greus en les polítiques de contractació de l’empresa: una discriminació directa per raó de sexe en relació a l’accés al treball remunerat i la vulneració del dret d’igualtat de la dona en quant a la promoció professional. La denúncia de les irregularitats de l’Escola Viaró per part de CGT Ensenyament va tenir unes conseqüències directes i un impacte a nivell social que van obligar a moure fitxa a les escoles concertades de l’Opus Dei que segreguen per sexe, que actualment reben 30 milions d’euros anuals de les arques públiques. A finals de gener del 2018, les seves patronals anunciaven que aquests centres contractarien dones per primera vegada, fet que evidenciava que el tipus de contractació irregular s’estenia a molts més centres.

Davant aquest anunci, volem recordar que des de CGT Ensenyament estem en contra de tots els concerts educatius perquè és una injustícia terrible abocar diners públics a entitats educatives privades (i religioses). L’escola pública és l’única que garanteix una educació igualitària, justa, inclusiva, equitativa i que per això ha d’estar convenientment finançada amb recursos públics. Resulta vergonyós que disminueixi la inversió pública en educació i es destinin diners públics perquè a algunes famílies cristianes, i amb prou poder adquisitiu, els surti més barat portar els seus fills a les escoles privades-concertades.

Per això, insistim i exigim que, més enllà de fer els recursos judicials corresponents, el Departament d’Ensenyament faci públic el no acatament de tal sentència i es posicioni fermament en contra d’aquesta decisió. Si no és així, seguirà la sospita de que tot aquest procés iniciat per retirar els concerts educatius a les escoles segregadores era més un “postureo” de cara a la galeria que no un pas endavant ferm i segur per retirar-ho.

Qui vulgui luxes als centres educatius, que se’ls pagui. I l’adoctrinament religiós s’ha de practicar en l’àmbit privat i/o fora dels centres educatius. Qui pensava que s’acabaven els privilegis amb la nova proposta d’eliminar els concerts educatius cap a escoles que discriminen per raó de gènere i segreguen per sexes estaven equivocats.
Des de CGT no només seguirem exigint la retirada immediata de TOTS els concerts educatius cap a l’escola privada sinó que també emprendrem les mesures pertinents per denunciar públicament la seva existència i els seus privilegis.

Sempre ens hi trobaran davant, enfront i plantant cara a aquestes decisions polítiques.

CGT ENSENYAMENT