FAPAC i CGT exigim el manteniment de les nòmines i llocs de treball del personal dels menjadors escolars

La FaPaC i CGT hem fet arribar avui una carta al President Torra per demanar que rectifiqui i doni resposta a les aproximadament 25.000 treballadores dels menjadors escolars que han perdut la seva feina com a conseqüència del tancament de les escoles per la crisi del COVID19.

SOS menjadors escolars. Per la internalització dels serveis subcontractats. Comunicat on exigim la suspensió immediata del Decret Llei 8/2020, 24 de març i el manteniment de les nòmines i llocs de treball del personal dels menjadors escolars.

Personal externalitzat i Coronavirus. Com sempre les més febles paguen la crisi

Article publicat a la revista Catalunya d’abril.

personal_externalitzat_i_coronavirus._com_sempre_les_mes_febles_paguen_la_crisi.pdfEl Coronavirus, com passa en totes les crisis, està afectant els sectors més precaris de l’educació i del treball en general. En el marc de l’administració, les persones contractades per empreses externes que fan serveis a Ajuntaments, Consells Comarcals o a diferents Departaments de la Generalitat com per exemple el d’Educació, són les que pateixen les condicions més precaritzades amb contractes de caràcter de fix- discontinu o d’obra i servei.

La vulnerabilitat d’aquestes condicions de treball s’ha fet palesa ara més que mai. Poques hores després que la conselleria d’educació va instar a tancar escoles, aquestes treballadores començaven a rebre les notificacions des de les seves empreses comunicant-los que quedaven afectades per un ERTO. En molts casos de contractes d’obra i servei o de substitució, se’ls notificava directament el seu acomiadament per part d’algunes de les gestores d’aquests serveis. A partir de la informació que ha arribat a CGT Ensenyament, es pot confirmar que Aramark, Ausolan, Pere Tarrés o Fundesplai són algunes de les empreses que estan practicant aquest abús, però és altament probable que n’hi hagi d’altres.

Aquesta situació, a banda d’injusta, és constituent de frau, atès que segons el Decret Llei 7/2020, del 17 de març, de la Generalitat de Catalunya, les administracions públiques mantindran les licitacions i contractes a les empreses que presten serveis als ens públics. És a dir, que si tiren endavant els ERTOs, aquestes rebran els diners públics, però no hauran de pagar les treballadores, incrementant així els seus beneficis a costa de les treballadores i buidant les arques públiques.

Apel·lem a la responsabilitat ètica d’aquestes empreses i desitgem que aviat notifiquin que no acomiadaran cap treballadora ni treballador. Un possible escenari després de la crisi pot ser aquell en el qual la patronal aprofiti per endurir les condicions de treball de la plantilla restant o completi amb noves contractacions a través d’ETTS sabem que el capital no contempla l’ètica, sinó que es mou per l’augment dels beneficis propis, fins i tot en temps de Coronavirus. Hem d’estar preparades per fer les accions que calgui per a la defensa dels llocs de treball. Des de CGT hi estarem.

CGT Ensenyament també exigeix a les administracions públiques que apliquin mesures contundents a les empreses de l’administració que executin ERTOs o no readmetin de forma immediata el personal substitut. Les mesures que exigim són cancel·lació de contractes i la impossibilitat que puguin concursar en altres licitacions.

Si ets una de les treballadores afectades, RECORDA:

1. Si et fan signar alguna cosa, NO SIGNIS, o signa NO CONFORME.
2. Posa’t en contacte amb les teves companyes i estigueu connectades per actuar col·lectivament.
3. Demana explicacions al teu Comité d’Empresa, si n’hi ha. En el cas que no existeixi el comitè d’empresa, comenceu a organitzar-vos per crear el comitè d’empresa. Des de la CGT, us podem ajudar.
4. Posa’t en contacte amb la CGT, organitza’t i lluita pels teus drets.

Per tot això que ha passat i per molt més, tornem a exigir, i no ens cansarem de fer-ho, la GESTIÓ DIRECTA de TOTS ELS SERVEIS PÚBLICS i per tant la internalització del personal de cuina i menjador, de suport educatiu i de neteja que treballen a les nostres escoles i de tot el personal que treballa pels ens públics.

Que el coronavirus no serveixi per tapar una crisi estructural del capitalisme, un sistema econòmic que destrossa la vida de milions de persones i, de fet, el propi planeta.

Que el coronavirus no sigui la coartada per una nova, l’enèsima, retallada de drets i transferència de recursos públics a les empreses privades.

Informem-nos, organitzem-nos i defensem els nostres drets. Ara, precisament, amb més força.