Fracassa el pla de reobertura: els centres educatius no són pàrquings!

AIXÍ NO OBRIM!! ORGANITZEM-NOS PER GARANTIR LA SALUT I L’EDUCACIÓ!!

cgt_davant_el_fracas_del_pla_de_l_aparcament_d_educacio_web.pdfEl Pla de reobertura de centres en fase 2 ha caigut a trossos des del moment en que ha volgut passar, de ser una declaració a mitjans de comunicació, a una realitat a escoles i instituts. Des de CGT Ensenyament hem manifestat la nostra oposició a aquest pla des del seu inici, amb diversos comunicats i accions arreu del territori incloent una denúncia a inspecció de Treball per manca de garanties de seguretat i salut laboral.

Als territoris que “obrien” aquest 1 de juny, l’escassa o nul·la presència d’alumnat corroboren el fracàs del Pla i la seva manca d’acceptació per part de la comunitat educativa. El conseller segueix fent més propaganda que feina efectiva per l’educació. Elabora Plans des del despatx allunyat completament de la realitat dels centres. Dir que han obert el 99% dels centres en fase 2 és mentir i també és insultar a la intel·ligència de la gent. A la incorporació de 20 nens i nenes d’educació infantil en una ciutat de més de 100.000 habitants com Reus no se li pot dir reobertura de centres, per molt que ho segueixi dient el Conseller des de la seva bombolla. Això amb amenaces incloses a direccions de primària per part del director dels SSTT a Tarragona. Gran part de les famílies que han portat al poc alumnat que hi ha anat reconeixen que ho fan perquè han d’anar a treballar. És a dir, també s’ha corroborat que l’objectiu pràctic d’aquest Pla és tenir un espai on deixar les criatures davant la incompetència dels propis governs de garantir la conciliació laboral i familiar. Els que porten 10 anys retallant i privatitzant l’educació ara diuen que el Pla vol garantir els drets de l’alumnat, però queda clar que el que han volgut garantir és un pàrquing.

Alhora, cada cop són més les veus crítiques que surten dels propis centres, i que s’oposen a aquest pla davant la impossibilitat de portar-lo a la pràctica en els termes que demana el Departament i sense que això suposi un risc per a la salut de treballadores i alumnat i una doble càrrega de feina per al professorat. Així ho han expressat les juntes de directors i directores d’escoles d’infantil i primària de l’Hospitalet de Llobregat, Maresme-Vallès Oriental, Vilanova-Garraf, Reus i l’Alt Empordà, que han traslladat al Departament d’ Educació no obrir per als menors de 6 anys per la falta de garanties sanitàries. L’escola Camins de Les Franqueses del Vallès (Barcelona), ha anat més enllà. El seu claustre, avalat per les famílies i l’ajuntament, va emetre un comunicat en què argumentava la falta de seguretat per obrir el centre. A Bàscara, l’Escola Pública Joan Reglà i la Llar d’Infants La Baldufa tampoc obren, ni les escoles bressol municipals de Mollet. I, sabem que molts més centres s’ho estan rumiant mentre fem aquest comunicat.

El Departament no ha subministrat als centres els Equips de Protecció Individual (EPI) necessaris per a les treballadores i treballadors, com la mascareta autofiltrant (FFP2 o FFP3), màscara protectora facial i gel hidroalcohòlic. I això tenint en compte que en la majoria de casos no es pot garantir la distància de seguretat.

Des de CGT creiem que el Departament hauria de reconèixer el fracàs del seu pla i retirar-lo de manera immediata. En cas contrari, des de CGT seguirem cridant a les direccions i al professorat a no obrir sense tenir les garanties de salut i recursos i el recursos necessaris. La consellera d’Educació del govern de Canàries va dimitir després que sindicats i famílies demanessin la seva dimissió per la gestió caòtica de la desescalada. A Catalunya també hem demanat la dimissió del conseller Bargalló. Aquest fracàs en la seva gestió ha de tenir un cost polític.

També instem al professorat que es vegi obligat anar al seu centre a que ens comuniqui qualsevol irregularitat que detecti perquè ho puguem denunciar a Inspecció de Treball i aturar qualsevol activitat laboral que posi en risc la salut de les persones.

Cal posar-se a treballar en la planificació del proper curs i en l’augment de recursos humans i materials per tal de garantir una reobertura presencial per a tots i totes amb garanties i seguretat. I com que l’arbre no ens ha d’impedir veure el bosc, davant la manca de planificació del Departament pel proper curs seguim cridant a tota la comunitat educativa a debatre i organitzar-nos per exigir l’augment exponencial de recursos humans i materials que caldran el proper curs per tal de garantir el dret a la salut i a l’educació de l’alumnat, així com a mobilitzar-nos tant com calgui per aconseguir-ho.

CGT Ensenyament, 3 de juny del 2020

#AixíNoObrim
#BargallóDimissió