VII Jornades Pedagògiques Deixa de Ser Una Illa 2024

  • Professorat i personal educatiu es troben a Reus per debatre sobre educació
  • Els dies 12 i 13 d’abril de 2024 han tingut lloc a l’Escola Pompeu Fabra de Reus les setenes jornades pedagògiques ‘Deixa de ser una illa’

Fa anys un grup de docents, amb l’objectiu de «col·lectivitzar els sabers sindicals i pedagògics», va començar a organitzar anualment les jornades pedagògiques de CGT a les comarques de Tarragona amb el nom de «Deixem de ser una illa». D’aquesta manera, es van realitzar fins a sis trobades en centres educatius de Tarragona i Reus de manera ininterrompuda fins l’any 2016.

Enguany, després d’anys d’intents truncats, l’assemblea de CGT ha tornat a organitzar per als dies 12 i 13 d’abril les setenes jornades pedagògiques sota el lema «Educació en moviment». La inauguració de divendres ha estat a càrrec dels mestres del pòdcast Mal d’Escola i del professor de la UOC Jordi Solé.

La segona jornada de dissabte han realitzat diversos tallers per temàtiques. Professorat de l’IES Benigasló de la Vall d’Uixó han explicat el seu projecte de centre sobre la memòria democràtica. La mestra Eva Gilabert, del col·lectiu Filosofia 3/18, ha donat eines i recursos per treballar la filosofia a l’educació infantil. 

La Francina Balaguer ha sigut l’encarregada de realitzar el taller sobre comunicació no violenta. Per últim, l’advocada i membre de l’associació 3 Violetes, Irene Delgado, ha parlat sobre educació sexoafectiva mentre que la Cecília Bayo, membre d’una AFA de Gràcia i del col·lectiu Xnet, ha parlat sobre tecnologies des d’un punt de vista crític.

A continuació, la mestra madrilenya Paula Blooom ha realitzat una ponència sobre les llums i ombres de l’educació pública com a element transformador, tot obrint el debat sobre si allò important és el com eduquem o és el per a què ho fem. 

Després d’un dinar de germanor, han continuat amb una taula rodona sobre aquesta mateixa pregunta amb la participació de l’Asun Pié, Segundo Moyano i Àngels Martínez-Bonafé. Per acabar, dos membres de l’assemblea de CGT han tancat amb un número Clown sobre l’actualitat educativa en el nou context electoral amb un toc humorístic.

Des del sindicat admeten una gran satisfacció per l’assistència i l’acollida dels participants. Alhora defensen la importància d’aquests espais de trobada perquè «sovint no troben el temps necessari per reflexionar horitzontalment sobre educació amb les urgències del dia a dia dels centres educatius».

Referències en premsa:

Llista de reproducció amb algunes de les xerrades de les jornades:

////

PUBLICACIÓ ANTIGA PRÈVIA A LES JORNADES A CONTINUACIÓ:

Fa anys un grup de gent inquieta de les comarques de Tarragona vam decidir organitzar-nos amb el nom de Deixa de ser una illa – CGT. Va ser al 2011 quan, amb l’objectiu de col·lectivitzar els nostres sabers didàctics, professionals i sindicals, vam decidir organitzar les primeres jornades pedagògiques. Any rere any, gràcies a la motivació i la bona rebuda de les persones assistents, es van dur a terme fins a sis jornades pedagògiques consolidant així un espai de trobada des de baix per compartir horitzontalment neguits, experiències i reflexions. Un espai i un temps necessaris que sovint no trobem a dia a dia dels nostres centres educatius.

Per tot això, aquest 2024 tornem a organitzar les VII Jornades Pedagògiques Deixa de Ser Una Illa: L’educació en moviment. A continuació us deixem tota la informació amb el programa detallat, les persones que hi participen, les inscripcions, etc.

PROGRAMA COMPLET

L’educació en moviment. VII Jornades pedagògiques Deixa de Ser Una Illa

12 i 13 d’abril de 2024. Escola Pompeu Fabra, Reus.

Divendres 12 d’abril

18:30h Xerrada inaugural amb Mal d’Escola (Toni Álvarez i Adriana Rubio) i Jordi Solé

Toni Álvarez i Adriana Rubio són mestres i membres del podcast Mal d’Escola. Jordi Solé és un pedagog i educador social que investiga sobre pedagogia social i teoria de l’educació.

Dissabte 13 d’abril

9:30h Arribada i presentació de les jornades

10h Espais simultanis:

  • Taula d’experiències en memòria històrica amb companyes de la Xarxa d’Educació i Memòria del País Valencià (XEIM-PV)
    • Montserrat Teruel i Carmen Garcia són llicenciades en Geografia i Història i Belles Arts respectivament. Ambdues formen part de l’equip directiu de l’IES Benigasló de la Vall d’Uixó (la Plana Baixa).
  • Educació no violenta amb Francina Balagué (Comunicació No Violenta)
    • Francina Balagué és logopeda, formadora i acompanyant de comunicació no violenta (CNV) des de fa 15 anys.
  • Tallers de Filosofia amb Eva Gilabert (Col·lectiu Filosofia 3/18)
    • Eva Gilabert és mestra d’educació infantil i màster en Filosofia. Membre del Col·lectiu Filosofia3/18 (FpN).
  • Tallers d’educació sexoafectiva amb Irene Dlegado (Associació 3Violetes)
    • Irene Delgado és advocada i tècnica d’agent d’igualtat. Formadora en empreses, AAPP i centres educatius i esportius. Especialista en violència de gènere i assetjament digital. Fundadora de l’Associació 3Violetes.
  • Tecnologia amb ulls crítics amb Cecilia Bayo
    • Cecília Bayo és llicenciada en Humanitats per la Universitat Pompeu Fabra. Membre del grup de mares i pares aliats amb XNet per la democràcia digital en educació

13h Ponència: Llums i ombres de la pública com a element transformador amb Paula Blooom

Paula Blooom és mestra en una escola pública madrilenya amb Màster en Memòria i Crítica de l’Educació. Doctoranda a la UAM. Membre de la Red Internacional de Educación (RIE).

14h Pausa per dinar

El dinar i l’esmorzar tindran un cost econòmic per cobrir-ne les despeses. És important que indiqueu amb antelació al formulari si us quedareu a dinar o no per poder gestionar-ho el millor possible.

15:30h Taller didàctic: Com ens organitzem condiciona com participem?

16h Taula rodona: per a què eduquem? amb Asun Pié, Àngels Martínez Bonafé i Segundo Moyano

Asun Pié és dcotora en Pedagogia (UB) i diplomada en Educació Social. Professora de Psicologia i Ciències de l’Educació a la UOC. Àngels Martínez Bonafé és professora jubilada de Ciències Socials a l’IES Isabel de Villena (València), ha estat membre del grup d’investigació Gea-Clío i Social(s)UV, així com dels MRPs del País Valencià. Segundo Moyano és educador social i doctor en Pedagogia per la UB. Actualment és professor a la UOC del Grau d’Educació Social i és membre de la Taula per a la Reflexió en Educació Social.

17:30h Tancament de les jornades amb actuació Clown

Aquestes jornades estan reconegudes pel Departament d’Educació (10 hores). Per fer la inscripció cal que us apunteu al següent enllaç i que feu una transferència de 15€ al compte bancari de la Federació Comarcal Baix Camp de CGT ES80 2100 3501 4922 0023 1572 amb l’assumpte “JORNADES 2024 + NOM I COGNOMS” per poder sufragar les despeses de l’esmorzar i el dinar.

Per fer les inscripcions cal que ompliu el següent formulari: https://forms.gle/ngHDwCt3WsoEgK3n6 (potseriorment us sortirà l’enllaç a la formació en XTEC, però és important que respongueu aquest per poder fer la distribució dels tallers).

Per més informació o qualsevol dubte, podeu escriure al correu electrònic que hem habilitat per a les jornades pedagògiques: jornadespedagogiquesddsi@cgtcatalunya.cat.