Proposta unitària de vaga indefinida. Aturem els centres per avançar!

Aturem el funcionament normal dels centres per avançar en drets laborals i educatius!

cgt_vaga_infefinida_esquerda.pdfEls sindicats de l’Educació Pública hem acordat impulsar un procés de debat i mobilitzacions per aquest curs 2019-20. Inclou elements que CGT Ensenyament venim plantejant des de fa anys i que considerem necessaris per revertir les retallades i recuperar les condicions laborals i la democràcia als centres educatius: assemblees de treballadores i un calendari d’accions que culmini amb una vaga indefinida.

Vaga indefinida: aturem-nos per avançar

La vaga indefinida és segurament la fórmula de mobilització més efectiva que disposem els i les treballadores per defensar i millorar les nostres condicions laborals. La jornada laboral de 8 hores a Catalunya es va assolir amb la històrica vaga indefinida de la Canadenca i moltes de les condicions laborals que ara tenim el professorat (estadis, complements, jornada) provenen de la vaga docent dels anys 80. Més recentment, tenim el triomf dels docents de Ses Illes que van aconseguir aturar el TIL.

La retallada més significativa que hem aconseguit revertir els i les docents a Catalunya ha estat la reducció d’una de les dues hores lectives, i la vam aconseguir 3 dies després d’una vaga i amb una altra convocatòria de vaga per davant. Però s’ha de reconèixer que les darreres vagues convocades han tingut poca efectivitat, probablement per haver estat convocades amb poc temps per treballar-les als centres i per no tenir perspectives de continuïtat. És a dir, el Departament només ha hagut d’esperar que passés el dia de vaga i després continuar amb “normalitat”. La vaga indefinida genera justament el contrari: fins que no són ateses les reivindicacions no tornem a treballar ni torna la normalitat.

El fet que sigui indefinida no suposa que necessàriament farem un mínim de dies de vaga. La dels metges de Catalunya, ara fa un any, va durar cinc dies i va assolir les seves principals demandes. Si la vaga té prou incidència i aturem escoles i instituts és molt possible que el Departament comenci a oferir les mesures que ara desatén molt poc després de començar la vaga o, fins i tot, abans que comenci.

La qüestió és si som capaces de plantar-nos col·lectivament i d’aguantar uns dies de descompte salarial a canvi de tornar a treballar una hora lectiva menys a la setmana, amb més companys i companyes als centres educatius, amb ràtios més baixes, sense amenaces de tancaments de línies, amb els permisos que ens corresponen, sense les actuals imposicions de les direccions autoritàries o, en el cas de les interines, amb estabilitat, entre d’altres. Les reivindicacions que assolim de la plataforma sindical unitària dependran de la força que siguem capaces de prendre i dels dies que estiguem disposades a aturar els centres.

I més enllà de les demandes que ens afectin en primera persona, és moment de ser solidàries i de lluitar també per aquelles que afecten a les nostres companyes (FP, interines, majors de 55) i de defensar conjuntament una educació pública i de qualitat. Perquè o donem nosaltres el cop a la taula o el maltractament del Departament seguirà en forma de més retallades i més privatització.

democracia.png

Construïm-la des de baix: fem assemblees als centres!

Quan els sindicats hem anat preguntant als centres quines mobilitzacions dur a terme o proposant vagues d’un dia, moltes companyes i companys ens han dit, i amb raó, que amb un dia no n’hi ha prou. També se’ns ha demanat, i amb raó, la màxima unitat sindical possible. Ara, tenim al davant una proposta unitària de vaga indefinida que no podem deixar passar. Però l’altre element necessari és que la vaga sigui prou participativa. I això passa perquè els i les treballadores fem nostra aquesta proposta i que:

  • Impulseu assemblees al vostre centre. Informeu als i a les delegades sindicals de la vostra zona de quan la fareu perquè hi puguin anar a explicar la proposta.
  • Animeu a la màxima participació de les vostres companyes a les assemblees. Feu-los saber la importància d’aquestes i que pels drets de totes hem de lluitar totes.
  • Parleu amb els i les vostres companyes sobre aquesta proposta i feu difusió del comunicat unitari i d’aquest o d’altres materials i informacions relacionades.

assemblees_vaga_indefinida.jpg
Cartell Assemblea (PDF)

Comunicat unitari

A la segona setmana del mes de març farem un sondeig el més participatiu possible del suport que té la proposta i decidirem si es formalitza la convocatòria de vaga indefinida que podria iniciar-se al maig o quan decidim col·lectivament.

0_indefinida_reivindicacions.png

Les reivindicacions(*) unitàries són:

* Restabliment de l’horari lectiu anterior a les retallades per a tot el personal d’aplicació al curs 2020/21 com a reivindicació irrenunciable. Recuperació de l’horari de permanència del professorat de Secundària.

  • Reducció de les ràtios. Cap tancament de grups a la Pública.
  • Formació Professional pública i de qualitat. Aturada de la reforma curricular.
  • Retorn d’altres condicions retallades com: la precarietat laboral als centres educatius (conversió dels terços de jornada en mitges jornades i estabilització personal interí i substitut), retorn al caràcter lectiu de les dues hores de reducció al personal major de 55 anys, increment del personal de suport educatiu per atendre la diversitat, recuperació del poder adquisitiu perdut incloent també el retorn al reconeixement del primer estadi de 9 a 6 anys, retirada del Decret de Plantilles (39/201 4).

(*) Les reivindicacions i la seva priorització també es debatran i concretaran a les assemblees de centre.

CGT Ensenyament
Gener del 2020

0_assemblees_centres_i_zones.png

0_pla_de_lluita.png

Comunicat intersindical PDF per imprimir

comunicat_intersindical.png