Substituts i substitutes en lluita! [Comunicat]

Adhereix-te al comunicat aquí.

comunicat_substitutes_en_lluita-2.pdfAtesa la situació que s’ha donat a causa de la COVID-19, molt personal docent substitut ens trobem sense nomenament i amb la incertesa de saber si en tindrem en el que queda de curs.

Més enllà de la situació actual, el sistema educatiu a Catalunya s’aguanta gràcies a què el personal docent interí substitut tenim disponibilitat completa, ens incorporem en aules que no coneixem d’un dia per l’altre, ens adaptem a equips docents amb rodatge per una durada incerta, vetllem per l’alumnat i hi creem vincles sense saber fins quant de temps ni si les intervencions que fem a l’aula podran ser completes. I tot això ho fem amb un somriure, però amb la incertesa que suposa no saber quan treballarem i quan no, si cobrarem el cap de setmana o les vacances de Nadal, si podrem agafar baixes o permisos, sense poder fer plans, sense saber si aquell mes cobrarem, amb un agost obligadament inhàbil i sense saber quants anys haurem de seguir així, confiant en la sort de tenir una vacant.

A tot això hem d’afegir la situació actual, ja que des del dia 10 de març, últim dia de nomenaments abans del tancament de les escoles del dia 13, s’han aturat els nomenaments. Molts docents substituts i substitutes ens hem quedat sense opcions a feina. D’altres l’hem perduda aquests dies. I molts altres la perdran durant el que queda de curs. I cap podrà tornar a treballar fins el curs vinent si tenim en compte les prediccions més optimistes sobre l’evolució de la crisi. Això ha provocat que algunes persones ja hagin hagut de tramitar l’atur. D’altres, però, no podem fer-ho perquè el propi sistema ens obliga a compaginar les curtes substitucions amb l’atur. O ni tan sols arribem a cotitzar prou per generar-ne.

Som substitutes i tenim un paper molt important dins la borsa i dins el sistema educatiu; donem un servei essencial per donar qualitat al funcionament dels centres educatius. En una situació de normalitat, la borsa seguiria funcionant i s’estarien donant serveis. Però és que en una situació de normalitat ja hi hauria prou motius per reclamar que es garantissin els drets laborals i econòmics del personal docent interí que realitza substitucions: es reclamaria un salari base pel fet d’estar actiu a la borsa, que els nomenaments s’allarguessin els caps de setmana, que es cotitzessin els períodes de vacances i reduir la immediatesa d’incorporació al centre en els casos que sigui previsible.

Però no estem en una situació de normalitat. I això provoca que la precarització del nostre col·lectiu s’aguditzi molt més. És per això que demanem que s’acompleixin les següents mesures de mínims:

• Que les persones que estiguin en actiu a la borsa i que hagin prestat serveis aquest curs, puguin optar a un nomenament extraordinari, ja sigui accedint a cursos i formacions o donant suport als diferents centres que necessitin cobrir feines necessàries i específiques; aquesta mesura s’ha de fer efectiva en el moment en què la persona substituta es quedi sense nomenament i amb efecte retroactiu per a les persones que ja han quedat sense nomenament. Així doncs, conseqüentment, el nostre sou no ha de veure’s afectat ni modificat.

• Que durant aquests mesos, des que van tancar els centres fins a juliol, se’ns computin com a dies treballats a tots i totes les que hem estat prestant servei i que, per tant, es respecti l’ordre de la borsa del personal docent i no es vegi modificat en cap dels casos.

Volem que se’ns garanteixi una estabilitat social, laboral i econòmica. No ens podeu deixar sis mesos a l’estacada. De veritat esteu disposats a comprovar com funciona un curs sense nosaltres?

Substituts i substitutes en lluita!

Adhereix-te al comunicat aquí.

Web: https://substitutesenlluita.wordpress.com
Facebook: www.facebook.com/groups/542434393319609
Twitter: @SubstitutesL
Instagram: @Substitutesenlluita
Email: substitutesenlluita@gmail.com