Taula de Diàleg pel 0-3

El passat dijous dia 2 de maig la CGT, la plataforma Dignitat pel 0-3, i altres sindicats vam assistir a una taula de diàleg amb ERC, CUP, PSC, COMUNS SUMAR i JUNTS.

Com és habitual els partits polítics es van omplir la boca parlant de la importància de l’etapa, la necessitat d’universalitzar-la, el seu compromís per la gratuïtat…, i va ser aquí, amb el seu discurs recurrent i buit de contingut on tornem a veure que no saben res sobre el 0-3, ja que si entenguessin una mica d’aquesta etapa i de com és una criatura d’aquestes edats no centrarien el seu discurs en promeses com aquestes; promeses que tan sols persegueixen fins electoralistes.

Des de la CGT CEB-IMEB els vam demanar compromisos reals per millorar el benestar de la petita infància i de les professionals del sector, i els vam instar a portar al Parlament la realitat del 0-3 per tal que URGENTMENT se centrin a treballar el que és essencial:
Desenvolupar polítiques reals de conciliació, el que realment necessiten els infants i les famílies i  les persones  que en tenen la tutoria, és poder passar temps junts durant els primers anys.
– Crear un nou decret (el 282/2006 està obsolet) que reguli les ràtios, les professionals, els espais…, i que permeti donar resposta al que la Llei orgànica 3/2020 estableix pel 0-3. Actualment, amb el decret vigent i les condicions que tenim a les escoles, la llei estatal d’educació s’està vulnerant! Cal que aquest s’elabori de la mà  de les professionals de la petita infància.
Responsabilitat de l’etapa per part de la Generalitat. No pot ser que les condicions dels infants i les treballadores vagin en funció del color de cada Ajuntament, i que (per a més inri) a dins de cada Ajuntament hi hagi diferència entre les escoles municipals en funció de les empreses que gestionen cadascuna d’aquestes… 
Una oferta de serveis públics i de gestió totalment pública enfocats en les necessitats de la petita infància i les famílies i persones que tenen criatures. Una proposta coherent que reculli aquestes necessitats enfocades a l’ampliació de la xarxa d’espais de criança com els Espais Familiars i el “Nadons en família” dels Centres d’atenció Primària.  

També vam entrar a qüestionar el discurs de la Universalització del 0-3, ja que només s’enfoca en les escoles bressol o llars d’infants. Per què només aquesta opció?, un espai on deixar les criatures per anar a produir, així com la perversió de fons, que barreja la conciliació amb la gratuïtat. Tanmateix, vam instar als partits polítics que des de la seva posició de poder i altaveu forcessin polítiques laborals per dur a terme una conciliació real. 

Una de les coses més interessants que van dir els partits és que el plantejament i la gestió del 0-3 havia fracassat, i el més trist va ser que malgrat aquesta “confessió”, però ni amb això van ser capaços de portar cap proposta per revertir-ho… Des de fa molt temps que a la CGT som molt conscients d’aquest fracàs; la diferència de condicions laborals  i de condicions de les escoles i els espais per a la petita infància arreu del territori català és terrible, la possibilitat  que cada municipi gestioni aquests espais apropa a la realitat del territori, però, per contra, no regula uns criteris que garanteixin una gestió totalment pública, la qualitat i l’oferta entre d’altres.

Ja fa molts (massa) anys que el col·lectiu està alertant que les condicions a les escoles bressol necessiten canviar, però, així i tot, els polítics continuen fent discursos superflus i interessats sense saber com d’important i fràgils són les persones en l’etapa de vida dels zero als tres anys. 

Plegades alcem la veu i deixem de permetre que utilitzin la infància en el seu benefici i únicament amb dins electoralistes!

CGT CEB-IMEB