CGT Ensenyament impugnem les oposicions ordinàries del 2024

Impugnem unes oposicions mal planificades, injustes i que tornen a maltractar les treballadores en abús de temporalitat

CGT Ensenyament, hem denunciat per totes les vies i sense descans el suposat procés d’estabilització que ha dut a terme el Departament d’Educació capitanejat per ERC. Un procés que, lluny d’estabilitzar a les treballadores en abús de temporalitat, no ha fet més que posar traves a la regularització real i justa d’aquelles treballadores que el departament ha mantingut -sense intenció d’estabilitzar – durant anys, en frau de llei.

Són moltes les flagrants irregularitats que s’han dut a terme des de l’aprovació de la famosa llei de l’Icetazo (20/2021), provocant un gran desconcert i angoixa al col·lectiu docent interí, que ha hagut de suportar dos processos d’estabilització en paral·lel, amb incomptables errors i que encara avui dia, no estan ni resolts ni tancats. Amb aquest escenari d’incertesa, el departament ha convocat unes altres oposicions, aquesta vegada, ordinàries i amb un marge de quatre mesos per a preparar-les. Unes oposicions, que a més, tindran lloc a partir d’abril, al mig del curs i amb tot el tancament d’aquest per davant.

Des de CGT Ensenyament no només denunciem la manca de planificació a l’hora de convocar aquestes oposicions, sinó que sempre hem denunciat i així ho seguirem fent, que les oposicions tal com es duen a terme actualment són una via d’accés a la funció pública docent obsoleta, sotmesa a una altíssima arbitrarietat i que no són garantia de capacitació per a l’exercici de la professió docent. La qüestió de fons no rau en l’augment de places en si, sinó en la intencionalitat que hi ha darrere aquest, i ens preguntem doncs: per què aquestes places – que ara sí que surten a la llum – no es van comptabilitzar pel concurs de mèrits ni pel concurs d’oposició extraordinari? El departament ens va assegurar per activa i per passiva – davant la nostra reivindicació incansable per un augment de places al concurs de mèrits – que era impossible afegir places als processos d’estabilització perquè ja les havien tret totes. I, ara, en l’últim intent per disminuir la temporalitat al 8% tal com indica la Llei 20/2021, ofereixen milers de places a un concurs d’oposició que no té com a finalitat estabilitzar les persones en abús de temporalitat. Encara ens sorprèn més aquest augment de places, quan després d’informar el departament de la possibilitat de convocar un altre concurs de mèrits (basat en l’article 217 del RD 05/2023) i demanar-lo com a via per poder estabilitzar a les persones treballadores en frau de llei que s’han quedat fora d’ambdós processos anteriors, el departament s’hi negués de manera rotunda al·legant que no hi havia places que complissin els requisits i que, per tant, poguessin ser objecte d’aquest nou concurs de mèrits.

Volem posar èmfasi en la preocupant opacitat al voltant de les places convocades, tant als processos anteriors com en aquest últim, on les places oferides al concurs d’oposició ordinari s’han més que triplicat, sense una explicació digna i coherent per part del departament.

Analitzem les 9.344 places convocades: 

  • 775 són places buides del concurs d’oposició extraordinari, per tant, són places per a l’estabilització. 
  • 1.841 places no estan justificades amb els acords de govern que es publiquen a les resolucions, i que s’encavalquen amb les places dels mateixos acords de govern dels dos primers processos d’estabilització, sense haver especificat en cap moment per part del Departament d’Educació, quantes places de cada acord s’han destinat a cada un dels processos. 
  • 3.988 places que sorgeixen de l’acord GOV/78/2023 del maig de 2023, de les quals 3566 es van crear al gener del curs passat i que, per tant, només tenen un any d’antiguitat i es podrien haver oferit en un concurs més endavant i d’aquesta manera, donar temps als aspirants per a preparar-se.

Com sempre, doncs, a aquest govern li manca la transparència i la dignitat davant d’un col·lectiu, el docent, que sosté un sistema públic cada vegada més malmès per polítiques neoliberals posades en pràctica per un govern que diu ser d’esquerres. 

ACORD D’ESTABILITAT

Els que van redactar la Llei 20/2021, ja es van assegurar de deixar el sac ben lligat! Fa tres anys que lluitem perquè la reducció de la temporalitat contempli les persones, en lloc de les places, però el govern, i en particular el Departament d’Educació no ha mogut ni un sol dit perquè això passi. Des de CGT hem demanat un pacte que garanteixi l’estabilitat laboral de les treballadores en abús sense regularitzar, però el Departament d’educació, sempre s’ha negat a desenvolupar-lo, ni tan sols, parlar-ne. 

Ningú de l’administració dona resposta a les preguntes que ens sorgeixen davant de tanta opacitat i manca de claredat: Què passarà després dels 3 anys amb contractacions temporals? Es mantindrà el número de borsa o et faran fora? Et podran continuar nomenant com a substitut/a? Es podrà tenir una vacant de durada anual? Cada quant faran processos selectius? 

La CGT davant d’aquest escenari, no pot fer altra cosa que exigir un ACORD que protegeixi les treballadores, les doti d’estabilitat laboral i contempli: 

  • Un únic nomenament fins a la seva regularització (com a funcionari/ària de carrera) o jubilació, per a persones amb una antiguitat anterior a l’1 de gener del 2018. 
  • Garantia de mantenir el número de borsa actual, i per tant l’antiguitat dins la borsa, amb independència de la creació d’una borsa 2.0 nova. 
  • Indemnització per l’abús de temporalitat. 
  • Concurs de mèrits extraordinari amb les places equivalents al nombre de persones abusades no estabilitzades, fins que cap persona en abús de temporalitat quedi sense estabilitzar.

QUÈ DIU EL DEPARTAMENT D’EDUCACIÓ? QUIN PLA ESTRATÈGIC TÉ PER DONAR RESPOSTA A LES PERSONES QUE NO S’ESTABILITZIN I HAGIN ESTAT ANYS EN ABÚS?

RES, el departament no diu ni fa res! A l’última Mesa Sectorial del dia 21 de desembre del 2023, un dels punts de l’ordre del dia era l’estabilització. L’administració arriba sense documents elaborats per donar resposta a les preguntes que prèviament els hi havíem fet arribar; simplement a micro obert van fer les següents declaracions: (Evidentment, sense concretar absolutament res) Les indemnitzacions de 20 dies per any treballat, s’està negociant a funció pública, i nosaltres (el Departament d’Educació) no hi tenim res a dir. La compensació s’haurà de fer en el moment que finalitzi la relació laboral, per tant, això tindrà efectes a 31 d’agost de 2024. Diuen que encara hi ha temps per determinar els criteris de qui, com i quan. Anomenen la creació una nova borsa, on les persones es podrien apuntar a fer substitucions amb una durada d’un curs, per cada ST, que, per tant, els docents hauran d’ampliar-se la zona. No expliquen res més.

FEM PINYA PER ENFORTIR-NOS I ACABAR AMB EL DESPOTISME I EL MALTRACTAMENT!

Oposicions Abril 2024

Des de CGT Ensenyament ens oposem a les oposicions actuals com a vàlides per avaluar la professionalitat docent. Defensem fermament que estan obsoletes, que són opaques, subjectives i injustes. Continuarem lluitant perquè l’accés a la funció pública sigui més just, digne i coherent. Tot i això, donem ànims a totes aquelles companyes que estan passant per aquests processos angoixants. Durant aquest procés —i sempre— és important no sentir-nos soles.

Preparar-se unes oposicions pot ser dur, solitari i ultracompetitiu. Per això, organitza’t amb companyes per compartir, debatre i lluitar. Juntes ho podem tot. Al Sindicat sempre ens trobareu per organitzar-nos en la lluita per una vida millor per a totes i tots. Ho fem de manera assembleària i combativa.