El despropòsit i maltracte al personal temporal públic. Pactat entre Gobierno i els sindicats CCOO, UGT i CSIF

El proppassat 21 de juliol es van realitzar 2 tràmits parlamentaris importants pel conjunt d’interines i laborals públics que es troben en Abús de Temporalitat:

A Madrid,
la VALIDACIÓ del DECRETAZO (RDL 14/2021) suposarà l’acomiadament de milers de treballadores públiques temporals (més del 70% són dones!!).
A Catalunya,
la Proposta de Llei d’Estabilització al Parlament de Catalunya de la CUP, dóna  una mica d’esperança.

La situació a Madrid és complexa, tan sols amb la diferència d’un vot a favor, in extremis, es va validar l’“Icetazo” amb la condició que es tramiti com a Proposició de Llei i així es pugui modificar el text inicial plantejat. El Reial Decret ara mateix és vigent i les propostes de canvi que es plantegen van encaminades al que CGT Ensenyament porta reclamant per a les interines: estabilitat i reconeixement de la tasca desenvolupada, tal com ho va traslladar la Federació Estatal de Enseñanza de la CGT als Ministeris competents i forces polítiques  el passat mes de maig.

Ara mateix el Real Decret és vigent, evidencia i reconeix que existeix una greu anomalia i una excepcional contractació temporal de les treballadores públiques des de fa dècades, és a dir, s’ha donat durant anys l’abús de la temporalitat en les seves contractacions.

El que resulta incomprensible és la solució que es proposa al frau de llei comès amb les interines i laborals públics, ja que suposa ofertar per la via lliure totes les places vacants a processos de concurs d’oposició que ja s’ha evidenciat que NO GARANTEIXEN l’estabilitat de les persones que ja hi són. Un increment de l’oferta, limitada en el temps i mantenint un procés selectiu via oposició, que pot abocar milers de persones a l’empitjorament del seu contracte i/o a l’atur.

Tot plegat succeeix amb el beneplàcit vergonyós dels sindicats CCOO, UGT i CSIF que promulguen que qualsevol altra via sigui inconstitucional com la recollida a l’EBEP, al seu article 61.6 d’accés a la funció Pública mitjançant concurs de mèrits,  dins de la situació d’excepcionalitat que afecta al voltant del 40% de les treballadores públiques de l’estat. El paper que juguen aquests sindicats està molt lluny de defensar les persones que ara mateix hi són treballant i s’entreveu que hi ha uns interessos partidistes en aquesta proposta de processos d’oposicions que han evidenciat que volen estabilitzar les PLACES, NO PAS les persones que ja hi són. La coincidència de l’argumentari dels grups polítics del PSOE i de PODEM-COMUNS amb aquests sindicats que traeixen la classe treballadora és evident i mostra la manca de voluntat per resoldre des de l’arrel l’estabilitat de milers de companyes de les que s’ha abusat de forma clara i, ara mateix, reconeguda pel mateix govern.

La proposta que s’ha filtrat en relació a aplicar la via del concurs de mèrits a persones amb 10 anys de temporalitat en una vacant i que aquesta no s’hi hagi ofertat mai, és del tot insuficient, a més a més de ser difícilment aplicable a la majoria de casos, especialment. La normativa del TJUE és clara al respecte, l’abús es dóna a partir dels 3 anys de contractació temporals si la tasca continua de forma estructural i permanent. A CGT Ensenyament tenim clar que defensarem les persones que es troben en abús de temporalitat i són les que han de mantenir el seu lloc de feina sense cap mena de dubte ni haver de passar cap procés d’oposició, donat que ja han passat els filtres d’igualtat, mèrit i capacitat i moltes d’elles ja han superat en alguna ocasió, un procés de concurs-oposició amb anterioritat.

Per aquest motiu, el lema #lesquehisomensquedem recull el que sempre ha defensat CGT Ensenyament per a estabilitzar a TOTES les treballadores públiques temporals, l’aplicació de l’article 61.6 de l’EBEP, donada la GREU situació d’excepcionalitat en la qual es troben moltíssimes persones.

L’escenari a Catalunya amb l’acceptació a tràmit de la Llei d’Estabilització de les treballadores públiques dóna un alè d’esperança sobre el camí a seguir que sí respecta la Jurisprudència de la Unió Europa, es podrà esmenar, però la seva línia es dirigeix clarament a facilitar i permetre  la fixesa directa a totes les treballadores que depenen de la Generalitat.

Ara més que mai és necessària la mobilització, hem de seguir preparats/des pel que calgui, seguir pressionant i reclamant el que és de justícia i legal, perquè  no facin fora a cap treballadora pública temporal i es porti a terme la seva estabilització.

Des de CGT Ensenyament recolzem a totes les plataformes de laborals i interines públiques, fem crida a seguir endavant i lluitant, seguir les possibles accions a xarxes, i sobretot quan calgui, ser també al carrer com a mesura indispensable per pressionar i aconseguir el que volem. CGT Ensenyament estarem al vostre costat, seguirem lluitant per l’estabilitat de les persones per davant de les places!!

ESTABILITAT per a les TREBALLADORES PÚBLIQUES TEMPORALS!!!!! 

#LesQueHiSomEnsQuedem

#EstabilitatInterines

#FixesaJA