El personal de cuina de les Bressol paga els plats trencats de la crisi COVID

Ja al mes de març, amb l’estat d’alarma i el confinament, la CGT vam estar al costat del personal de cuina de les escoles bressol municipals de Barcelona quan les empreses licitades van començar a anunciar que farien ERTOs a les escoles bressol. En aquell primer moment, gràcies a la denúncia pública que vam fer, l’Ajuntament va actuar i va assegurar els salaris de les treballadores. Així i tot, una de les empreses, Servei d’Àpats-AlimentArt va portar les treballadores a ERTO àdhuc les denúncies de la CGT i la carta de les direccions de les escoles bressol afectades 

En aquest inici de curs els greuges i el maltractament continuen: 

7 i Tria ha signat un acord amb el comitè d’empresa on fan revisable la jornada laboral de les cuineres cada mes, creant inseguretat, precarietat i incertesa a les treballadores, sense haver-ho ni consultat amb aquestes. Les han donat d’alta al 50% de la jornada sense ser informades abans oficialment. 

Ausolan també ha donat d’alta a la seguretat social en un 50% de la jornada sense informar a les treballadores, que s’ho han trobat al consultar la seva vida laboral. 

Comer Bien no volen pagar el plus de responsabilitat que pertoca a les cuineres, volen fer les pagues prorratejades sense la conformitat de les treballadores, no tenen els menús d’octubre, encara van amb els EPIs de l’anterior empresa i no tenen ni el contracte ni la carta de crida.

A Cuina i Gestió no volen reconèixer el plus de responsabilitat a les cuineres subrogades i estan pendents de judici. Però això passa a gairebé totes les empreses, quan cada vegada que una empresa nova guanya el concurs, les treballadores han d’anar a judici per mantenir les seves condicions laborals en la subrogació. 

Servei d’Àpats-AlimentArt ha fet servir una altra estratègia per retallar, després d’haver enviat a ERTO a les treballadores, ha endarrerit el dia d’inici de la feina, estalviant-se el mateix gruix de salari que en les altres situacions, també sense informar les treballadores, i tampoc volen pagar el plus de responsabilitat, que per altra banda hauria d’estar inclòs al sou base per no haver de judicialitzar la situació a cada licitació.

Demanem a les empreses que deixin de maltractar el seu personal, tenir una licitació de l’Ajuntament és un bon contracte, i encara que hagin tingut pèrdues per la crisi del COVID, l’Ajuntament ha seguit pagant tot i l’estat d’alarma; no poden fer pagar els plats trencats a les més precaritzades de la piràmide empresarial perquè ja tenen unes condicions laborals ínfimes: contractes d’obra i servei i en el millor dels casos de fixes discontínues, salaris que no arriben als mil euros, abandó per part dels comitès d’empresa, desinformació per part de les empreses i en alguns casos amenaces. 

Exigim a l’Ajuntament de Barcelona que es responsabilitzi de les males actuacions de les empreses que contracta, i que defensi les seves treballadores, que són les que dia a dia es deixen la pell per alimentar i educar en alimentació (com publiciten les empreses) els infants de les nostres escoles bressol. A més a més l’Ajuntament hauria de posar en pràctica el que publicita respecte als programes contra la feminització de la pobresa. El personal de cuina de les escoles bressol municipals són un 99% dones.  

Per això demanem a l’Ajuntament que derogui la clàusula 8 del Plec de prescripcions tècniques on es permet a les empreses reduir les hores de les ajudants de cuina al setembre i al juliol. Aquesta clàusula no s’aplica normalment i enguany encara s’hauria d’aplicar menys atès que el volum de feina amb els protocols COVID incrementa. 

Ja vàrem felicitar l’Ajuntament quan va municipalitzar les 3 escoles bressol que havia privatitzat l’alcalde de Convergència i Unió, senyor Trias. Ara toca avançar en la mateixa direcció. Instem a l’Ajuntament a remunicipalitzar el servei de cuina davant la mala praxis de les empreses licitades. 

Per això les cuineres i ajudants, independentment de l’empresa que les contracta, s’han organitzat i convoquen una primera

CONCENTRACIÓ 

DIMECRES 30 DE SETEMBRE DE 2020

A LES 16.30h a PL. SANT JAUME 

Convidem a venir i difondre aquesta situació a tots els mitjans de comunicació. 


Seguiu la qüestió a les xarxes: 

Les cuineres de les escoles bressol de BCN diuen prou. L’Ajuntament n’és el responsable. Les empreses retallen tot i tenir beneficis, paguen els plats trencats les més precàries. TOTES AMB LES CUINERES!
📣🎯30.9.20 16h. Pl. Sant Jaume pic.twitter.com/lqWFGKmvtM

— CGT CEB-IMEB (@cgtcebimeb) September 23, 2020