Exigim nomenaments extraordinaris per les treballadores substitutes

Davant la negativa a cobrir les baixes des del dia 13 de març per part del Departament ens estem trobant situacions que podrien dificultar el dret a l’educació de l’alumnat.

Per aquest motiu us agraïm que respongueu al següent qüestionari.

Qüestionari

substituts_sense_nomenament_covid-19.pdfLa Federació d’Ensenyament de CGT hem fet arribar aquesta exigència (aquí l’enllaç al nostre doc) al Departament d’Educació perquè es trobi una solució urgent i digna per a tot el personal que treballa a l’escola pública i que arran de l’estat d’alarma i el tancament de centres es queden al carrer sense possibilitat d’obtenir nous nomenaments.

Els i les substitutes són una part fonamental del sistema educatiu i al mateix temps el col·lectiu més vulnerable. Per això ens estem organitzant per lluitar pels nostres drets i evitar el greuge comparatiu que es genera en aquesta situació, respecte del personal funcionari i interí amb vacant que continua cobrant durant aquest període excepcional.

Per això s’ha creat un grup al Facebook Substituts i substitutes en lluita! que en tres dies ja té 700 membres. Les pots seguir també al twitter: @SubstitutesL

comunicat_substitutes_en_lluita.pdfEns han fet arribar aquest comunicat.

Animem a totes les treballadores d’educació, substitutes o no, a unir-se a aquest grup i juntes fer pressió per aconseguir una solució digna per a totes les treballadores de l’ensenyament públic. La qualitat de l’escola pública depèn de la gent que hi treballa, l’Administració no pot deixar en l’estacada a ningú.

substituts_sense_nomenament_covid-19.pdfEs per això que exigim a l’administració pública que prengui mesures urgents per protegir els i les treballadores substitutes de l’escola pública que perden tota possibilitat de ser nomenades en el que queda de curs a causa de l’estat
d’alarma pel Covid-19 i el conseqüent tancament de centres educatius.

L’anunci que el canvi de fet causant de la baixa o permís de la persona titular no significarà que la persona substituta acabi el nomenament, així com la limitació imposada pel Departament a la suspensió, no prevista abans del 12 de marc, de permisos i baixes, el vam rebre amb optimisme perquè protegeix els i les treballadores de l’escola pública en una situació més precària.

Per això mateix, considerem imprescindible que es trobi una solució immediata per resoldre la situació de desempar laboral i assistencial en què es queden milers de substituts i substitutes arran d’aquesta situació excepcional. No podem oblidar que la tasca que realitzen substituts i substitutes (mestres, professors i professores, TIS, TEEIS, PAS, etc) és fonamental per al bon funcionament del sistema educatiu. També és una evidència que les persones que estan en borsa, hagin començat o no a fer nomenaments, han triat aquesta opció confiant en la normalitat del curs escolar i en una estabilitat que, tot i precària, els permeti avançar el número de borsa. En moltes ocasions aquestes persones han deixat altres oportunitats laborals i inclús han hagut de traslladar-se a un altre domicili per estar disponibles en el moment del nomenament. A més a més, molts d’aquests casos ni tan sols tenen dret a la prestació d’atur.

De la mateixa manera que en aquesta situació de crisi, l’Administració de l’Estat ha pres mesures per ajudar els col·lectius més afectats per l’aturada econòmica, des de CGT defensem que els i les substitutes, no només són una part fonamental del nostre sistema educatiu, sinó que en són la part més precària i vulnerable.

Per tal d’evitar aquest greuge comparatiu exigim que:

● s’habiliti un nomenament extraordinari, des del moment del tancament de centres fins el 31 de juliol, per tota aquella gent que ha treballat aquest curs i que el seu nomenament ha quedat interromput, o no s’ha pogut produir per la situació excepcional, i ara, o en les properes setmanes, es quedaran a l’atur (en el millor dels casos) sense possibilitat d’acceptar nous nomenaments en el que queda de curs.

● que es mantinguin tots els nomenaments per cobrir les substitucions que puguin sorgir durant el període de confinament, per garantir el treball que els centres estan realitzant amb les famílies.

Federació d’Ensenyament de la CGT de Catalunya