Inspecció de Treball sanciona l’Institut de l’Ebre amb més de 50.000 € per les irregularitats en les pràctiques d’FP

L’Agència Catalana de Notícies (ACN) ha tingut accés a una acta d’infracció de la Inspecció de Treball en la qual confirma de nou les irregularitats en les pràctiques de formació professional a l’Institut de l’Ebre i estableix una sanció de 42.000 € arran d’haver tingut a alumnes treballant pel centre de manera fraudulenta (clica a aquest enllaç per obtenir més detalls). A aquests 42.000 € cal afegir-hi els 8.876 € que imposa l’acta de liquidació publicada per CGT i Intersindical que obliga l’institut a pagar a la Seguretat Social (enllaç a la nota de premsa).

Aquests no són els primers documents de la Inspecció de Treball als quals té accés la CGT. A finals d’abril la CGT va tenir accés a un informe de la Inspecció de Treball (IT) en el qual declara els convenis de pràctiques no vàlids, ja que dona per provat que els alumnes han realitzat tot el temps de pràctiques treballant en exclusiva al centre educatiu on estaven matriculats, contravenint la normativa d’FP. Entre altres coses assevera que els alumnes mai van realitzar les pràctiques a l’empresa on se suposa que havien estat treballant durant mesos, ni tan sols coneixien al seu tutor d’empresa, dedicant-se exclusivament al manteniment informàtic de l’institut

La CGT es va entrevistar amb exalumnes de l’institut que afirmen haver treballat al centre durant mesos sense contracte ni conveni de pràctiques, sense estar donats d’alta a la Seguretat Social i, per tant, no estaven protegits en cas d’accident laboral. Els estudiants van confirmar al nostre sindicat haver patit horaris abusius (cerca més informació a aquest enllaç).

No entenem com no s’ha actuat abans des dels Serveis Territorials d’Educació a les Terres de l’Ebre (ST), tot i ser coneixedors d’aquestes irregularitats almenys des del novembre. De fet, en dues reunions de la CGT amb la direcció de ST aquesta no va negar les irregularitats a l’Institut de l’Ebre. Fins i tot, davant la CGT i tres sindicats més, va arribar a afirmar que fa 20 anys que aquestes irregularitats passen al centre.

Tot i no tenir constància de casos tan alarmants a altres centres d’FP, denunciem la sobrecàrrega de feina del professorat d’FP i alertem envers la deriva precaritzadora que suposarà la implementació de l’FP dual universal.

Per tot el descrit anteriorment, des de CGT no només exigim el cessament immediat de la direcció de l’Institut de l’Ebre i l’assumpció de responsabilitats per part de l’administració educativa per la molt deficient supervisió, sinó que també exigim una millora integral de l’FP.

La premsa del país s’ha fet ressò d’aquestes notícies com pots comprovar al recull d’enllaços següent:

 1. TV3
 1. EUROPA PRESS
 1. DIARI ARA
 1. CATALUNYA RÀDIO
 1. RNE CATALUNYA (RÀDIO 4)
 1. CANAL 21 Ebre
 1. SETMANARI L’EBRE
 1. RÀDIO TORTOSA
 1. MARFANTA
 1. DIARI MÉS
 1. CADENA SER EBRE
 1. URÀDIO