La secció sindical de la CGT Ensenyament de la Catalunya Central denuncia la vulneració del dret de les treballadores

comunicat_denuncia_contractacions_catalunya_central.pdfLa secció sindical de CGT Ensenyament de la Catalunya Central denuncia les irregularitats comeses pels Serveis Territorials d’Educació i que vulneren els drets laborals de les persones afectades. El sindicat ha entrat una instància adreçada a la Cap de Personal d’aquest departament a Manresa comunicant aquestes vulneracions i alertant que en cas que no es rectifiquin, el sindicat valorarà denunciar-ho al contenciós.

Un dels casos objecte de denúncia i que vulnera l’article 8 de l’Estatut dels Treballadors, és el d’una treballadora que el Departament d’Educació ha donat de baixa sense haver-ho comunicat a l’afectada, i per tant, la treballadora ha continuat treballant sense contracte, amb l’agreujant que en aquest cas, el motiu de la substitució no ha finalitzat, és a dir, la persona a la que substitueix continua amb la situació derivada del permís de maternitat i per tant no s’incorporarà al centre. El Departament utilitza aquesta pràctica per tal d’estalviar-se el pagament del període de descans de Nadal, tot i les conseqüències que comporta, tan pedagògiques com laborals.

L’abús en les contractacions del personal substitut està esdevenint una pràctica sistemàtica per part del Departament d’Educació, fins i tot en moments com els actuals en què els centres educatius necessiten més reforços per tal de poder encarar la tasca educativa minimitzant els riscos d’alumnes i docents.
Que el Departament prioritzi els criteris econòmics per damunt dels pedagògics és una pràctica habitual que des de la CGT no ens hem cansat de denunciar. Sense anar més lluny, el març passat, coincidint amb l’inici del confinament, la primera mesura que es va prendre des de la conselleria, va ser la de donar de baixa el personal substitut, demostrant així el menyspreu no tan sols cap al col·lectiu de treballadors i treballadors que fan una tasca imprescindible, sinó cap al dret a l’educació, ja que la implicació directa d’aquesta pràctica és que molts grups i per tant, alumnat, queden desatesos.

El període del descans de Nadal és un altre moment en què el departament sovint incorre en la vulneració dels drets dels i de les treballadores. Des de la secció sindical de la CGT Ensenyament a la Catalunya Central sospitem que aquesta és una pràctica que no només es produeix en aquest territori, sinó arreu de Catalunya, per això fem una crida a les persones que poden estar en la mateixa situació a posar-se en contacte amb el sindicat per denunciar-ho.

Una vegada més, també volem denunciar com el Decret de Plantilles ha avalat la nostra pèrdua de drets, ja que permet al departament donar de baixa les persones substitutes durant el període de descans, tot i que aquestes s’hauran de tornar a incorporar al mateix centre a partir de l’inici de les classes a l’11 de gener. Aquestes pràctiques per part departament d’Educació fan que moltes vegades no es puguin cobrir substitucions perquè les borses de moltes especialitats es quedin buides, ja que les persones que hi podrien optar, davant aquesta situació d’inestabilitat, opten per altres vies laborals.

SECCIÓ SINDICAL DE LA CGT ENSENYAMENT A LA CATALUNYA CENTRAL