Les Escoles Bressol municipals fem visible les Ràtios Abusives

Des de CGT, vam convocar una concentració el passat dilluns dia 15, denunciant les ràtios, el seu impacte va en contra dels drets de la infància i els drets laborals.

En el marc de les trobades de professionals de l’etapa educativa 0-3 impulsades per la CGT, el passat dilluns 15 d’abril, dia de la infància, es va dur a terme una acció sota el lema “FEM VISIBLE LA XARXA”, on cada territori va organitzar-se per fer visible la xarxa de suport i lluita comuna arreu de Catalunya. Una xarxa que s’està construint entre tota la comunitat educativa, amb reflexió, mirada crítica i amb l’entusiasme per la professió i la defensa dels drets de la petita infància i de les persones que hi treballem.

A Barcelona, a dos quarts de sis ens començàvem a trobar a la plaça Sant Jaume. Com gotes d’aigua anaven arribant companyes, com una pluja anhelada, fins a generar un gran basal al mig de la plaça. Entre totes vam començar a muntar la recreació d’una estança on conviuen cada dia 19 criatures de 2 a 3 anys en les escoles bressol de l’Ajuntament de Barcelona. Van delimitar un espai marcat amb cinta amb els metres quadrats que hi ha per criatura a les estances, (2 metres quadrats per criatura) i vam situar uns ninots de cartó amb un escrit on s’exposava les vulneracions i l’impacte negatiu que tenen les ràtios abusives en aquestes edats.

Va ser un espai compatit amb educadores de suport, cuineres, educadores, mestres i famílies on la comunitat educativa vam alçar la veu pels drets i la dignitat de la petita infància i de les professionals que hi treballem.


La plataforma Dignitat pel 0-3 va llegir el manifest que el dia 11 d’abril havien fet públic en roda de premsa als mitjans de comunicació, en la que la CGT va donar suport i va estar.
La roda de premsa va ser una acció molt contundent per fer ressò amb els mitjans amb tot allò que sostenim a les escoles. Aquí podreu veure la roda de premsa i els mitjans que es van fer eco de la notícia.

L’Acció directa del dia 15 fa visible el dia a dia de les escoles bressol, donant espai de trobada per a les professionals que aïllades en cada escola pel tràfec i l’esgotament no trobem l’esma d’alçar la veu.

Des de la CGT volem anar més enllà dels pressupostos, la manca de places i els desacords entre polítics que ens situen en la immobilitat.
No volem ser còmplices de la precarietat de les nostres companyes de suport educatiu i del mercadeig de les empreses de gestió externa com el que pateixen les companyes de cuina i neteja. Des de fa temps que reivindiquem el seu paper i les seves condicions i exigim la seva municipalització!

Volem recuperar els drets perduts, i no veure’ns abocades en un constant punt de partida.

Volem la dignificació de l’etapa de vida de les criatures de zero a tres anys, volem un replanteig amb un ventall d’opcions més ampli, com l’enfortiment i l’aposta pels espais familiars municipals de gestió directa i el servei públic de “nadons itinerants “per tal que les famílies puguin dur a terme les seves opcions de criança sense haver-hi de renunciar, fet amb polítiques laborals i de conciliació que responguin a la veritable necessitat de la infància i de les famílies o persones que en tenen la tutela, on les escoles bressol no siguin un espai on deixar criatures per anar a produir.

Volem un acord de país que entengui que la petita infància és una etapa de vida, tingui la mirada i apliqui les polítiques adequades per vetllar per al seu benestar.

Finalment, afegim que això només ha fet que començar, animem a totes les persones implicades en la professió del 0-3 a continuar participant en la lluita i alçant la veu juntes!