Nova presa de pèl del conseller Cambray: ventiladors a les aules i aires condicionats a “menjador i secretaria” de 100 dels més de 2600 centres educatius

Organitzem-nos per evitar l’avançament de curs!

Al mateix temps que el Departament d’Educació publica l’ordre de l’avançament del calendari escolar, al 5 i al 7 de setembre, anuncia que posarà aires condicionats a 100 centres educatius com si es tractés d’una solució al cada cop més greu problema de les altes temperatures que patim als centres educatius. Ja ho vam dir fa unes setmanes: El Conseller vol un inici de curs calent”.

És indignant i molt vergonyós haver d’estar governats per una persona tan poc assenyada. La feina que fem als centres educatius és molta i molt dura i cada vegada ho fem en pitjors condicions i davant de contextos més difícils. A sobre hem d’aguantar els insults a la intel·ligència i a la dignitat professional a què ens té acostumats el gens excel·lentíssim conseller Cambray.

Patim temperatures per sobre de la normativa des de fa anys durant els quals no s’ha fet res. I ara, la solució del senyor Cambray és posar aires condicionats en alguns espais comuns. Cal dir que als documents enviats als centres només es parla d’“espais de menjador i secretaria o administració.” També presumeix de voler enviar un catàleg als centres per actuar davant de possibles onades de calor (per exemple un 6 de setembre, en ple estiu). La instal·lació d’aparells a tots els centres públics de secundària (que són titularitat del Departament) tardarà, segons el pla, 5 anys, això tenint en compte que tan sols acondicionen uns pocs espais, no pas les aules on realment es desenvolupa l’activitat diària i que no s’ha fet cap pla concret pels centres de primària que són de titularitat municipal. A ells, tant els fa, ja que no trepitgen els centres més que en campanya electoral per dir mentides, i durant la resta del curs gaudeixen de despatxos ben aclimatats a Via Augusta.

La solució no és posar més aires condicionats que contribueixen a l’escalfament climàtic, tal com va afirmar un càrrec tècnic del mateix Departament d’Educació a la reunió a Inspecció de treball davant la denúncia de CGT del passat setembre. Estem a l’espera de la resolució formal de la Inspecció de Treball, que va donar la raó a CGT en la mateixa reunió, a la qual també va afirmar que la solució tampoc passa per ventiladors sinó per adaptar profundament i completa tots els centres de Catalunya. S’ha de fer, evidentment, amb la urgència necessària, però prèviament amb un estudi rigorós que a hores d’ara el Departament no està desenvolupant. Només llança titulars a la premsa amb mesures simbòliques i populistes amb l’únic objectiu de fer propaganda electoral.

I en aquest context d’estius cada vegada més calorosos i llargs sense els centres adaptats, el conseller vol imposar una mesura que agreujarà encara més el problema: l’avançament del pròxim curs. De fet, les temperatures per sobre de 30 graus amb les quals vam fer la denúncia a començament d’aquest curs van ser recollides entre els dies 6 i 8 de setembre. El que necessitem, mentre no estiguin els centres adaptats realment a les altes temperatures, és més aviat tornar una setmana més tard, una vegada passat l’equinocci de tardor i fer jornada continuada com la majoria dels centres a nivell estatal.

Necessitem això i necessitem un conseller d’educació que es posi a estudiar i deixi de dir i fer bestieses. No necessitem un brètol que presumeix de ser fill de mestres, però no vol saber el que està passant ara mateix a les escoles. No necessitem un polític mentider que es diu d’esquerres mentre obre les portes de l’educació pública als interessos privats de fundacions com la Bofill o Educaixa. I, sobretot, no necessitem un polític inútil que utilitza els problemes reals de l’escola pública per fer campanya electoral a base de mentides. 

Però sobretot, necessitem organitzar-nos als centres impulsant assemblees i participar de les que es convoquin pròximament. Cal que ens tornem a mobilitzar amb força i de manera massiva per aturar l’embranzida neoliberal del Govern d’ERC i la incompetència del conseller Cambray.

Des de CGT farem tot el que calgui perquè no comencem el curs vinent el dia 5 ni el dia 7 de setembre. I si no corregeix aquest avançament el mateix Departament, ho haurem de fer nosaltres organitzant-nos, fent vagues i sortint als carrers aquells dies i els que siguin necessaris. 

Entre TOTES, TOT!

CGT Ensenyament, maig 2023