Inspecció de Treball ens dona la raó i requereix a Educació actuacions reals i immediates davant les altes temperatures a les escoles

Inspecció de Treball entén que aquesta situació anirà a pitjor per efecte de l’emergència climàtica i la tendència a l’alça de les temperatures i per l’efecte afegit de la manca d’inversions en els centres educatius

Inspecció de Treball insta al Departament d’Educació a actuar de manera real i immediata.

El Departament no pot perllongar la situació i esperar que es repeteixin problemes plenament previsibles

En primer lloc, no agreujar la situació avançant l’inici de curs

Inspecció de Treball ha atès la denúncia presentada el setembre d’aquest curs per la CGT -que ja es sumava a diverses denúncies presentades des del 2017 als Comitès de Salut i a Inspecció de Treball- i requereix al Departament d’Educació actuacions reals i immediates davant les altes temperatures als centres educatius

Inspecció de Treball entén que la mostra presentada -d’incompliment de les normes relacionades amb les temperatures als centres de treball- no són casos aïllats i excepcionals, i que aquestes situacions es repeteix sistemàticament els mesos de setembre i finals de maig/juny i al llarg de tot el territori.

Aquesta situació, lluny de preveure que anirà a la baixa els anys vinents, tot apunta a anar a pitjor per efecte de l’emergència climàtica i la tendència a l’alça de les temperatures i per l’efecte afegit de la manca d’inversions en els centres i de les condicions de precarietat i barraquisme crònic de molts centres educatius.

I com era de preveure, aquest inici de curs va ser, literalment, un infern. L’avançament de les classes és un error que agreuja la situació.

Ho era perquè era menystenir la tasca docent i la importància de preparar el curs, perquè feien passar vergonya aliena els arguments de propaganda del Departament suposadament feministes i de conciliació familiar, quan en realitat el que suposa és una conciliació empresarial que en comptes de facilitar la criança el que facilita és aparcar les criatures per poder treballar més. Perquè el que implica és una privatització del temps lectiu amb el pas de les empreses del lleure en horari escolar sufragades amb fons públics, però que exploten i maltracten les seves treballadores.

La CGT ha estat denunciant reiteradament aquesta situació. Sovint quan demanem la intervenció dels i de les tècniques de Salut Laboral ens diuen que ni hi ha recursos humans per atendre ni tampoc equips suficients per a avaluar el problema i la seva dimensió.

Inspecció de Treball requereix al Departament que no pot perllongar aquesta situació i esperar que es repeteixin els problemes o que acabin passant greus afectacions plenament previsibles. I l’insta al a prendre mesures que no ha pres durant aquests anys.

La CGT creu que cal d’una vegada abordar la realitat d’aquesta qüestió. Les evidències del canvi climàtic es fan any rere any més visibles, els períodes de llarga durada amb temperatures extremes tant a l’hivern com a l’estiu són cada any més recurrents i menys espaiats en el temps, tal com els estudis de la comunitat científica i molt experts denuncien des de fa anys. En un període en què la UE està posant limitacions energètiques (limitar la temperatura dels aires condicionats als locals i oficines, limitar la calefacció etc.) per l’escassetat de recursos, cal exigir mesures urgents i un pla a curt termini per pal·liar els efectes d’aquesta realitat. Per exemple, algunes de les mesures que es podrien dur a terme amb una mica de voluntat política podrien ser: que totes les zones encarades a sud hi instal·lessin persianes, tendals o porticons per evitar l’entrada directa de sol evitant la pujada de temperatures, que hi hagués manteniment dels sistemes de ventilació ja existents en alguns centres i abandonats per manca de recursos, aprovisionar de refugis climàtics aquells centres en localitats en què les temperatures s’eleven molt per sobre de la mitjana i plantejar-se seriosament la jornada continuada com es fa a altres comunitats. I, per descomptat, planificar un calendari escolar en concordança amb la situació climàtica i amb la zona del planeta que habitem.

Fem una crida als i les coordinadores de riscos laborals dels centres, però per extensió a tot el professorat a notificar cada vegada que es depassin les temperatures permeses a SSTT/Consorci i a les organitzacions sindicals del Comitè de Salut.

Instem als centres educatius a denunciar aquesta situació.

Obre l’enllaç per saber què hem de fer en cas d’incompliment de la normativa de temperatures. Com reclamar