Posicionament sobre el text del projecte de llei procedent de l'”Icetazo” aprovat el 2 de desembre al ple del congrés

Aquesta aprovació suposa clarament un ERO encobert a l’Administració pública, vestida com a “solució” per a l’estabilització de les treballadores en abús de temporalitat. Res més lluny de la realitat, malgrat que intenten vendre un concurs de mèrits igualment fraudulent.

Des de CGT Ensenyament estem convençudes que l’autoorganització i la participació activa a les diferents mobilitzacions és la clau per capgirar les constants polítiques que desgasten i sobresaturen els serveis públics i que pretenen privatitzar encara més serveis, i seguir precaritzant més i més les condicions laborals de les treballadores.

El passat dijous 2 de desembre al Congrés dels Diputats es va aprovar la proposició de llei del RDL 14/2021, l’Icetazo, promulgat per l’autoanomenat “govern més progressista de la història”, capitanejat per PSOE i Podemos i, recordem-ho, seguit per ERC i PNV. Aquest cop, Junts s’hi ha afegit també amb el seu vot favorable. Aquesta aprovació suposa clarament un ERO encobert a l’Administració pública, vestida com a “solució” per a l’estabilització de les treballadores en abús de temporalitat. Res més lluny de la realitat, malgrat que intenten vendre un concurs de mèrits igualment fraudulent. 

Així, res apunta a l’estabilització real de les treballadores abusades, ni tan sols les esmenes que s’han proposat en la línia d’excepcionalitat de l’article 61.6 de EBEP (concurs de mèrits) solucionen realment el frau de llei comès. Aquesta llei, que encara ha de passar el tràmit del senat (tot i que ja està pactat tot plegat com ho estava congrés), obliga a passar uns processos incerts i injustos a les treballadores en abús de temporalitat que ja han demostrat, de sobres, la seva vàlua amb anys, i fins i tot dècades d’experiència. Així, enlloc de sancionar l’abús comès, es fa recaure la responsabilitat d’estabilitzar-se en les mateixes persones abusades. 

Des de l’inici de la tramitació com a llei del RD 14/2021 el govern espanyol ha jugat amb enganys i mentides  a la població, amb la intenció de despistar i desmobilitzar. Tots els diaris han publicat la MENTIDA  que les esmenes aprovades estabilizaran a les persones amb més de 5 anys en una plaça, amb la clara intenció de desmobilitzar i desinformar. Res més lluny del que realment plantegen, que són un conjunt d’incerteses: 

  • Tots els processos seran pel torn lliure, amb l’obligació de competir entre les treballadores, per enèsima vegada, per les places. No garanteixen, de cap de les maneres, que hi hagi certesa en l’estabilitat de les persones.
  • Es parla a tots els efectes de places a estabilitzar, no de persones. Seran TAN SOLS les places anteriors a 2016 que han estat vacants durant 5 anys ininterrompudament les que s’ofertaran a concurs de mèrits. La resta de places es convocaran amb els processos de concurs/oposicions habituals. Quantes seran? Quins mèrits es tindran en compte? El que és segur és que és INCERT que hi hagi garantia d’estabilitat per a les treballadores de les quals s’ha abusat.
  • Cal ressaltar que Educació n’ha quedat d’alguna manera al marge, hi ha un any per adaptar la normativa als cossos estatals d’educació i sanitat. Amb això han aconseguit dividir els col·lectius i augmentar exponencialment la desinformació i la INCERTESA al voltant de les persones afectades. És del tot indigne el que estan fent els Governs estatal i autonòmic de Catalunya que haurien de fomentar valors com la solidaritat i la cooperació real entre les treballadores, si de debò pretenen avançar cap una societat més justa.
  • En cap cas es pot acceptar una solució que resol de manera totalment desigual per a persones que han patit una situació d’abús que per a persones que no l’han patit pas. És inadmisible.

Així, els passats dimarts 30 de novembre i dijous 2 de desembre CGT Ensenyament va convocar a dues jornades de vaga per exigir l’estabilització de les treballadores interines de les administracions públiques i per denunciar el RDL 14/2021. L’Icetazo, com ja hem apuntat, deixarà al carrer a centenars de treballadors i treballadores i tota la seva expertesa acumulada durant anys de professió, sovint  deixant-se la pell per dignificar uns serveis públics constantment malmesos i menystinguts per la pròpia Administració.

Des de CGT Ensenyament estem convençudes que l’autoorganització i la participació activa a les diferents mobilitzacions és la clau per capgirar les constants polítiques que desgasten i sobresaturen els serveis públics i que pretenen privatitzar encara més serveis, i seguir precaritzant més i més les condicions laborals de les treballadores.

CGT Ensenyament, davant la demanda del les treballadores del sector educatiu de fer més jornades de lluita, vàrem convocar la vaga del dia 2 de desembre amb la intenció clara d’aturar la votació de les esmenes del Real Decret que es duia a terme aquell mateix dia al Congrés dels Diputats. Segons les dades del Departament d’educació, a mig matí hi havia un seguiment del 2% i unes dues mil persones vam ocupar els carrers de la capital. Vam fer vaga i ens vam manifestar malgrat la constant desinformació de les últimes setmanes. Cada cop som més les interines informades i disposades a organitzar-nos als nostres centres per seguir amb la lluita que ens portarà la justícia que Europa, com nosaltres, exigeix, des de fa 22 anys,  al Govern de l’estat espanyol: la fixesa o una sanció dissuasòria,  que van amb retard des de 1999. Per això, demanem que posin sobre la taula una solució vàlida i de resultat cert per al conjunt de treballadores públiques temporals!!! Estem indignades i sabem que ens volen enganyar, però hi serem per posar fre a aquest ERO encobert a les treballadores públiques.

Com a sindicat combatiu de base i de classe treballadora, CGT Ensenyament continua apostant i defensant la seva estructura horitzontal,  ha estat i estarà al costat de les interines i treballadores públiques, perquè és a elles a qui ens devem i a qui donarem veu mentres les solucions arribin pactades i tancades des de dalt. Així, ara més que mai, davant la greu problemàtica del Frau de Llei en les contractacions temporals i el seu abús a centenars de milers d’interines i laborals temporals, seguim al capdavant com a sindicat. CGT Ensenyament seguirem marcant l’agenda de les mobilitzacions i cridem a la resta de sindicats i plataformes a seguir la lluita i a mantenir el pols ferm davant aquelles portes tancades on es pretén decidir el futur d’un dels pilars de l’educació del nostre país que són les milers de treballadores que corren el risc de perdre la seva feina, que en format temporal, ha acabat sent el seu sosteniment durant dècades. Mentrestant, a CGT Ensenyament aprofitarem cada segon per recolzar l’autoorganització de les treballadores, informar-les dels seus drets i acompanyar-les en la lluita pel que és obvi: la seva fixesa.

Perquè la millor avaluació són els anys de professió: les que hi són, es queden.

DESEMBRE 2021 – CGT ENSENYAMENT