Perquè la CGT no hem signat el nou conveni de l’Ajuntament de BCN. Crònica d’una farsa anunciada

No signatura conveni CGT CEB-IMEB

El 8 d’octubre ens convocaven a la taula de negociació del nou conveni per començar el dia 13, i en un mes i escaig, amb performance inclosa a Sant Jaume, s’ha signat un nou conveni que deixa el sector educatiu sense cap millora i amb algunes propostes que són un insult a la intel·ligència.

A correcuita i fins i tot representant tècniques de pressió tan trillades per les patronals com les sessions maratonianes, la matinada del 2 de desembre, sense respectar la conciliació familiar i personal, feien la pantomima de la signatura un cop esgotades les forces psíquiques i físiques, quan en realitat tot ja estava pactat d’antuvi. Un pacte de condicions laborals que només beneficia uns quants i deixa fora els sectors feminitzats: educació i serveis socials.

La CGT no hem signat perquè no era coherent fer-ho si tampoc vam signar l’anterior conveni atès que no representa cap millora substancial per la plantilla.

Una de les principals preocupacions nostres eren i són les persones interines, aquí la proposta de redactat per part de l’administració era citar l’Icetazo tal qual estava aprovat. Vam aconseguir que es canviés el redactat per tal que no se cités la polèmica llei contra la qual hem convocat 3 vagues. Així i tot, no era suficient motiu per signar.

L’altra preocupació que tenim són les condicions de jubilació al sector educatiu. La plantilla coneixeu de sobres els greuges comparatius que patim vers altres administracions: les condicions de classes passives del personal de la Generalitat que els permet jubilar-se als 60, les condicions dels cossos armats, que també els permet jubilar-se al 60, o les condicions del personal de la Diputació, que gaudeixen d’una jubilació incentivada. Cap de les nostres propostes ha prosperat i la que ho ha fet és un xantatge per renunciar als drets laborals que ha costat tant aconseguir: podràs renunciar als dies de permís i acumular-los pel final de la teva vida laboral i per cada dia al qual renunciïs te’n regalaran un més, fet que et permetrà potser jubilar-te uns mesos abans del que et tocaria. Sobra la ironia.

A bressol, a més, fan dependre una possible segona activitat o una possible reducció de jornada a un estudi per part de la comissió d’igualtat i segons el pressupost que disposi. Ja sabem la tornada: si vols que les coses no canviïn, constitueix una comissió i fes-la dependre del pressupost.

Pel que fa al personal docent del CEB, la proposta de “cessament progressiu d’activitat” consisteix a possibilitar el teletreball en les hores no lectives de permanència al centre a partir dels 60 anys. Un altre insult, perquè ja tenim una reducció de dues hores no lectives a partir dels 55 (condició que abans de les retallades s’aplicava a les hores lectives) i perquè aquesta proposta desestabilitza els equips i aïlla les persones més grans impossibilitant la socialització i la coordinació amb l’equip docent. És una mesura que no costa ni un cèntim i que perjudica el sistema educatiu i el funcionament dels centres.

Totes les nostres propostes pel que fa al sector educatiu han sigut rebutjades: ni un dia més d’indisposat pels docents del CEB, ni cap qüestionament del pacte d’homologació, ni jubilacions incentivades, ni reduccions de jornada que no afectin la base reguladora de la jubilació, ni canvis d’activitat. Ni parlar de ràtios, de canvi de model a l’escola bressol ni d’increment del complement de direcció, ni de substitucions des del primer dia, ni de reserva de places per NEE, ni revisió del complement d’experiència, ni modificació del calendari per tancar el curs com cal, ni compactació de les reduccions de jornada, ni res de res. A més, pel que fa al conveni marc, no s’ha avançat res en conciliació familiar/personal, permisos o en una jubilació anticipada i incentivada real. És més, creiem que aquest conveni incrementa la desigualtat entre la plantilla municipal, donant poc a pocs i res a la majoria.

En resum, amb l’excusa que no hi ha diners, l’administració no ha cedit en cap de les demandes que fa temps que reclamem a les taules on participem i per les quefa temps que ens mobilitzem al carrer. Per això la CGT no hem signat aquesta farsa i seguirem lluitant per aconseguir-les, als despatxos, però sobretot, al carrer i amb la força dels treballadors i treballadores.

CGT CEB-IMEB

CGT CEB-IMEB
@cgtcebimeb

Extracte Bressol nou conveni:

Extracte personal CEB i ensenyaments musicals nou conveni: