Contra l’abús de temporalitat, estabilitzeu les treballadores, volem més places al Concurs de Mèrits

Després de la publicació de la resolució definitiva el darrer dia abans de les vacances de primavera, CGT Ensenyament vol tornar a denunciar la injustícia que s’amaga darrere dels processos d’estabilització. No pot ser que, a hores d’ara, el Departament encara no hagi solucionat la falta de places al Concurs de Mèrits per tal d’estabilitzar totes les places estructurals d’abans del 2016, tal com dicta l’Icetasso.

Segons els nostres càlculs, a Catalunya hi ha més de 26.000 docents en frau de llei. No casualment han sortit unes 12.000 places al CM i unes 14.000 a les Opos d’estabilització. Han assegurat així que els no-sindicats que depenen del Govern (recordem que han pactat mig milió d’euros per CCOO i mig més per UGT en els darrers pressupostos de la Generalitat) podran afiliar centenars de docents que voldran fer els seus cursos preparatoris per a les oposicions, els quals els engreixaran molt les seves arques, tot dient que ningú es quedarà sense feina quan ja se sap que hi haurà unes 26.000 vacants menys.  

Amb dades a la mà de les vacants adjudicades a l’estiu del 2015 (curs 2015/2016) i possibles jubilacions fins a 31 de desembre del 2015,  juntament amb dades del Registre de l’Administració de la Generalitat en relació a  llocs estructurals temporals al Departament d’Educació, les places d’abans del 2016 eren més de 16.000. Caldria afegir les places de caràcter temporal a les que fa referència la Disposició Addicional 8a de la Llei 20/2021. Per tant, serien necessàries unes 5000 places més (com a mínim) que s’haurien d’afegir sense cap mena de dubte al Concurs de Mèrits; en canvi, es col·loquen a les oposicions d’estabilització. És per això que exigim el transvasament de totes elles, ampliant les places del Concurs de Mèrits. També exigim que les pròximes oposicions s’endarrereixin fins a setembre, per tal d’assegurar que cap plaça que ha estat adjudicada i sigui renunciada es perdi. S’ha d’estabilitzar el màxim nombre de treballadores per la via directa per tal de reparar tot el dany causat.

El maltractament que ha rebut i està patint el col·lectiu interí ha estat colossal: contractes temporals il·legals, menysteniment per part del Departament i la majoria de les direccions, sobrecàrrega laboral fent tasques que eren adjudicades a darrer moment… Han sigut, de bon tros, les primeres víctimes de la pèrdua de democràcia als centres. A tot això s’hi suma tot el maltractament generalitzat a Educació (retallades, burocratització de la tasca docent, pressió a les aules, canvis constants de currículum i calendari…).

Des de CGT Ensenyament, apel·lem a la classe política a què s’aferri a algun bri d’humanitat que esperem que encara els quedi en algun racó dels seus palaus. Volem apel·lar també a tota la comunitat educativa a sumar-se a la reivindicació de més places al Concurs de Mèrits, per solidaritat, companyerisme i unió davant les polítiques individualistes i classistes del Departament. Volem apel·lar, evidentment, a tot el col·lectiu interí estabilitzat el passat 31 de març: la sort ha estat del seu costat, ara toca ajudar a qui, sense aquesta sort, s’enfronta a un procés d’oposició totalment injust i amb fase eliminatòria. Cal que s’estabilitzi tothom que ha estat a primera línia en l’Educació i que es troben en frau de llei. Tres anys treballats, com a mínim, han estat suficients per demostrar la vàlua.

L’acord esmentat permet transvasar places d’oposicions a mèrits per tal de cobrir-ne totes les places estructurals d’abans del 2016. Feu-ho ja, per compassió. Esperem que tot el col·lectiu interí hagi denunciat per totes les vies possibles la seva situació fraudulenta i també esperem que continuïn organitzant-se per aconseguir justícia. Nosaltres estarem al seu costat. Organitzem-nos i preparem-nos per a properes mobilitzacions.

                                                                                                                           LesQueHiSomEnsQuedem   #TransvasamentPlacesJa