RE-REFORMA DE L’FP. Els centres hauran d’assumir ara la sobrecàrrega a cost zero

comunicat__resolucio-mesures-urgents_oct2020_1_.pdf

UN MES DESPRÉS DE L’INICI DE CURS JA PATIM LA RE-REFORMA DE L’FP Els centres hauran d’assumir ara la sobrecàrrega a cost zero

El maig del 2020 el Departament d’Educació va imposar la reforma curricular de la Formació Professional, amb el rebuig del 95% de la representació sindical a la mesa, aprofitant la pandèmia de la Covid-19. En un escenari amb un professorat esgotat pels mesos de teletreball i la complexa situació viscuda, sense negociar i amb tota la incertesa respecte del curs 2020-21.

Recordem que aquesta reforma curricular de l’FP està sent rebutjada per tota la comunitat educativa des del juny de 2019. I és així perquè és una reforma que s’imposa sense cap mena de necessitat ni justificació, després de molta propaganda i d’una pantomima negociadora amb els sindicats i el professorat durant tot el darrer curs.

Ja fa molt de temps que anem denunciant la precarització i segregació que suposaria aquesta reforma per al conjunt del professorat i de l’alumnat, així com per al mercat laboral. Però el departament dóna l’esquena a la comunitat educativa, un cop més. Comunicat 02/06/2020

Ara ens trobem amb molts centres que ja han adaptat programacions i implantat nous currículums, forçats per la pressió del Departament i amb un professorat sobrecarregat per aquesta feina extra imposada i per la gestió caòtica de la Covid als centres educatius. Durant els darrers dies, a mitjans d’octubre, les direccions dels centres de Formació Professional han rebut una nova bomba: la Resolució per la qual s’adopten mesures urgents en l’àmbit dels ensenyaments de formació professional inicial i dels ensenyaments de règim especial per al curs acadèmic 2020-2021, sense data, signatura i d’aplicació immediata. Pel que sembla aquesta manera de procedir ja és marca de la casa.

Què hem de fer amb aquest nou trencaclosques que ens llença el departament? Se’ns exigeix tornar a adaptar els currículums i les programacions, modificats fa poc més d’un mes, i per a cada cas particular de l’alumnat. Se’ns obliga a reforçar encara més l’acció tutorial, sense cap augment de recursos. Es deixa a criteri de cada centre l’opció d’impartir fins al 50% de les hores de manera no presencial, i per descomptat també estan sols de cara a la seva organització.

I atenció, perquè això no és tot: se’ns recomana que “en la mesura del possible, es realitzi la Formació en Centres de Treball en modalitat extensiva, combinant les pràctiques amb la formació al centre educatiu”, augmentant d’aquesta manera el risc de contagi i propagació de la Covid-19 als centres educatius i de pràctiques. Un despropòsit portat a l’extrem.

Per una altra banda, ara es poden reduir les FCT fins a només el 10% de les hores del mòdul, tant que les han volgut augmentar i tan important que era la formació a l’empresa. I, si no es poden fer, doncs amb un projecte a l’aula ja en tenim prou. I les empreses, quin paper tenen ara, quan se’ns ha repetit tants cops la importància d’augmentar les hores de formació a l’empresa?

Ens resulta impossible no preguntar-nos si als responsables del Departament d’Educació els importen la qualitat dels ensenyaments professionals i la salut tant de l’alumnat com del professorat. Perquè, si és així, no s’està reflectint en les seves decisions des de fa ja massa temps.

És per tot això que, tant per forma com per fons, demanem:

LA RETIRADA D’AQUESTA REFORMA PRECARITZADORA.

EL CESSAMENT DEL DIRECTOR GENERAL D’FP INICIAL I ENSENYAMENTS DE RÈGIM ESPECIAL, SR JOAN LLUÍS ESPINÓS ESPINÓS I LA DIMISSIÓ DEL CONSELLER D’EDUCACIÓ JOSEP BARGALLÓ I VALLS.

CGT Ensenyament