Reunió extraordinària sobre gestió altes temperatures als centres CEB Municipal

Ens han reunit per explicar-nos la presentació penjada a la web del Consorci d’Educació. La solució és instal·lar ventiladors als centres que ho demanin i posar aire condicionat a un sol espai a només vuit centres de la ciutat.

La CGT hem denunciat diverses vegades la situació climàtica dels centres educatius. L’última vegada va ser en setembre d’aquest curs i inspecció de treball ens va donar la raó i ha obligat el Departament a prendre mesures. Entenem que el resultat ha estat el “Pla d’adequació al canvi climàtic“, que, en la tònica del Departament, s’ha anunciat a premsa sense comptar amb la part social i menys encara amb els denunciants (la CGT).

A la reunió d’avui ens han explicat la presentació penjada al web del CEB, que versa sobre les actuacions del pla a la ciutat de Barcelona.

La pregunta que hem fet ha sigut per què el desconfort tèrmic se situa als 30 °C quan la llei de prevenció de riscos ho situa en 27 °C (“Cada activitat productiva admet una temperatura determinada. La normativa esmentada estableix que la temperatura dels locals on es facin treballs sedentaris propis d’oficina o similars ha d’estar entre els 17 i els 27 °C, i on es facin treballs lleugers ha d’estar entre els 14 i els 25 °C”. Reial decret 486/1997, de 14 d’abril).

Ens han contestat que aquest llindar fa referència a la temperatura exterior.

En resum, les mesures més exteses consisteixen a instal·lar ventiladors als centres que ho demanin i a posar aire condicionat a un sol espai del centre en vuit centres de la ciutat (“programa d’illa freda”). Aquestes haurien d’estar implementades per la primera quinzena de setembre. També hi ha planejades altres mesures més profundes a alguns centres que es preveuen per finals d’any. Alhora es proposen modificacions de tipus organitzatiu que consisteixen a no fer classe, però l’horari i el calendari no són modificables, i doncs ens haurem d’inventar altres tipus d’activitats amb l’alumnat.

La part social ha demanat que es facin reunions amb les direccions per explicar el pla i conscienciar-les que han de prendre les mesures adients.

També ens han explicat que els tècnics han visitat tots els centres per fer-ne una avaluació. Així doncs, us demanem que si no ha estat així ens ho feu saber i ho feu saber al CEB. Així mateix, us animem a fer el procediment de denúncia d’altes temperatures: VEGEU PROCEDIMENT

Des de CGT ens alegrem que la nostra denúncia hagi tingut algun fruit. Però instal·lar ventiladors no considerem que sigui una mesura adient perquè pot ser perillós i la imatge de criatures fent cua per poder-se refrescar uns minuts ens resulta esperpèntica. A més, està clar que s’obvia la decisió errònia del Departament a continuar avançant el calendari escolar perquè les mesures de profunditat que s’haurien de portar a terme a tots els centres necessiten temps i pressupost.

image_pdfimage_print