Roda de premsa Escoles de Persones Adultes

Dijous 19 de maig, a les 11 del matí, davant del DEPARTAMENT D’EDUCACIÓ 

112 CFA (CENTRES DE FORMACIÓ DE PERSONES ADULTES), amb el suport dels sindicats de la Mesa unitària,  SIGNEN UN MANIFEST de rebuig per la discriminació en la preinscripció a CFGM QUE EL DEPARTAMENT MANTÉ AMB L’ALUMNAT QUE CURSA ESTUDIS EN AQUESTS CENTRES. 

Dijous 19 de maig  a les 11 del matí, els centres de formació d’adults de tot Catalunya mostraran davant el Departament d’Educació el seu rebuig per un canvi del procediment d’inscripció que deixa el seu alumnat sense possibilitats reals d’obtenir plaça per estudiar un cicle formatiu de grau mitjà. 

Aquesta setmana molts alumnes formalitzen la preinscripció a Cicles Formatius de Grau Mitjà, però probablement no podran accedir a una plaça al CFGM que volen, i potser a cap. Enguany el Departament d’Educació va anunciar més places per a més alumnes provinents d’ESO, però hi haurà moltes persones que es quedaran fora del procés. 

La resolució EDU/464/2022 de 24 de febrer per la qual s’aproven les normes de preinscripció i matrícula per al curs 2022-2023, especificava que el primer procediment (del 20 al 26 d’abril) era per als alumnes amb continuïtat d’estudis, amb la qual cosa es podia desprendre que els alumnes que obtenen el Graduat en Educació Secundària a les Escoles d’Adults estaven inclosos en aquest grup. Però si es consultava qui havia de fer la preinscripció a la segona tanda (del 17 al 23 de maig) es podia llegir que s’hi incloïa tots els sol·licitants majors de 18 anys. D’aquesta manera, els estudiants de les Escoles d’Adults, malgrat estar continuant els seus estudis, queden fora del primer procés. Aquest canvi en la prioritat de preinscripció s’ha fet, a més, a mig curs, sense comentar-ho específicament als centres d’adults i sense que se’ls esmenti en la resolució. 

El segon procediment s’està efectuant aquesta setmana, un mes més tard que els alumnes del primer procediment. En aquest segon grup hi entren, a més de les persones que obtenen el GES (Graduat en Educació Secundària) en un centre de formació d’adults, les que han passat la prova d’accés i són majors d’edat i totes aquelles que no hagin obtingut plaça en el 1r procediment. 

Obtenir plaça per fer un cicle formatiu no és fàcil, perquè hi ha molta demanda i poca oferta. Amb la nova normativa, publicada a mig curs, un cop moltes escoles ja havien informat l’alumnat del procediment de preinscripció, s’elimina pràcticament qualsevol possibilitat que els alumnes d’una Escola d’Adults obtinguin plaça en els cicles més demandats. El resultat, a la pràctica, és que per al Departament el seu Graduat en Educació Secundària no té el mateix valor que el títol que s’obté en un Institut. 

Situació similar viuen l’alumnat de CAM, Curs específic d’accés als CFGM, que malgrat haver pagat 190€ de matrícula es troben que ara el Departament els ha canviat les regles de funcionament i si són majors de 18 anys han de formalitzar les demandes de preinscripció al CFGM en el segon torn, perdent l’oportunitat d’accedir a les places amb els mateixos criteris que els que procedeixen directament dels instituts. Vulnerant el dret a l’accés universal a la formació professional de les persones majors d’edat.

Per aquest tracte discriminatori els Centres de Formació d’Adults presenten el 19 de maig al Departament d’Educació (Via Augusta 202-226, Barcelona), un manifest de protesta i defensa de l’alumnat. A mateixa titulació, mateixes oportunitats i mateixos drets.

Centres de Formació d’Adults  Barcelona, 17 de maig de 2022

image_pdfimage_print