Sobre la sentència que obliga a retornar l’IRPF de la prestació per maternitat

Una recent sentència del Tribunal Superior de Justícia de Madrid va declarar que la prestació per maternitat que abona la Seguretat Social està exempta de l’IRPF. La decisió contradiu el criteri de l’Agència Tributària. L’efecte de la sentència se circumscriu al litigi i no genera jurisprudència, però obre la porta a que altres contribuents que hagin cobrat la prestació per maternitat des de 2012 reclamin la devolució de l’IRPF.

Quan una treballadora té un fill té dret a 16 setmanes de baixa, que pot compartir amb el pare. Durant aquest període, la Seguretat Social és qui abona el sou a través de la prestació de maternitat, que equival a la base de cotització. L’Agència Tributària sempre ha defensat que aquesta ajuda ha de tributar a l’IRPF com a rendiment de treball, un argument que ara ha tombat la justícia.

Així, consultats els nostres serveis jurídics:

  • el Tribunal dóna la raó a la reclamació de retorn de la quantitat d’IRPF retingut en la prestació per maternitat (no confondre amb el salari de la llicència per maternitat quan s’està contractada).
  • El propi tribunal reconeix que no genera jurisprudència.
  • Hisenda recurrirà la sentència i per tant encara no és ferm que es cobri.
  • En el cas que una persona vulgui fer la reclamació individual, el procediment seria el següent:
  1. Reclamació a Hisenda
  2. Recurs administratiu
  3. Reclamació econòmica administrativa
  4. Contenciós administratiu (a partir d’aquí ja s’han de pagar “costes”).
image_pdfimage_print