Educació incompleix les mesures cautelars dictades per protegir el gaudi del permís de 32 setmanes a mares monoparentals

CGT Ensenyament acompanya actualment diverses mares que constitueixen família monoparental i que han interposat un recurs contenciós administratiu per poder gaudir dels mateixos drets que les famílies biparentals a l’hora de tenir cura dels infants nounats. És a dir, que a més de les 16 setmanes que li pertoquen a la mare també pugui gaudir de les 16 setmanes de permís corresponents al progenitor no gestant.

La legislació vigent equipara els permisos d’ambdós progenitors justament per garantir la igualtat de gènere en l’àmbit familiar. L’augment de 4 a 16 setmanes de permís per al progenitor no gestant pretén assegurar la cura de l’infant en les primeres setmanes de vida i la implicació d’ambdós progenitors.

El fonament jurídic de les demandants és que el seu infant, per haver nascut en una família monoparental, pateix un greuge comparatiu respecte dels qui ho fan al si d’una de biparental. També denuncien la vulneració que pateixen en el seu dret a la conciliació familiar.

Les treballadores d’ensenyament han hagut d’arribar a la via judicial ja que el Departament d’Educació els ha negat el dret en la via administrativa. El Departament insisteix en l’aplicació d’una normativa obsoleta, que no recull l’augment de 4 a 16 setmanes de permís per al progenitor no gestant, i que els Jutjats i Tribunals han declarat en nombroses ocasions que suposa una vulneració dels drets dels infants que neixen en una família monoparental.

CGT ensenyament vol denunciar que el Departament d’Educació en comptes de donar suport a les seves treballadores, en una situació d’especial vulnerabilitat, les maltracta sistemàticament recorrent totes les sentències favorables a les treballadores i negant el reconeixement d’un dret legítim i necessari. 

Amb l’incompliment de les mesures cautelars imposades en seu judicial, el Departament d’Educació torna a mostrar la seva cara més retrògrada i patriarcal, al mateix temps que demostra la poca empatia i la poca cura que té cap a les seves treballadores.

PRIMERA SENTÈNCIA FERMA AL DEPARTAMENT D’EDUCACIÓ

Acabem de conèixer el resultat d’un altre acompanyament que s’ha fet des de CGT Ensenyament, amb els serveis jurídics del Col·lectiu Ronda, i malgrat la bona notícia que dicta la sentència, que ara ja és ferma, que és el  reconeixement de les 16 setmanes que es reclamaven, el Departament d’Educació també en aquest cas incompleix la seva aplicació

Federació d’Ensenyament de CGT Catalunya

6 de març, 2023