El maltractament del personal substitut com a pràctica sistemàtica del Departament

L’abús en les contractacions del personal substitut està esdevenint una pràctica sistemàtica per part del Departament d’Educació, fins i tot en moments com els actuals en què els centres educatius necessiten més reforços per tal de poder encarar la tasca educativa minimitzant els riscos d’alumnes i docents.

Que el Departament prioritzi els criteris econòmics per damunt dels pedagògics és una pràctica habitual que des de la CGT no ens hem cansat de denunciar. Sense anar més lluny, el passat mes de març, coincidint amb l’inici del confinament, una de les primeres mesures que va prendre la conselleria va ser la de donar de baixa el personal substitut, demostrant així el menyspreu no tan sols cap al col·lectiu de treballadors i treballadors que fan una tasca imprescindible, sinó cap al dret a l’educació, ja que la implicació directa d’aquesta pràctica és que molts grups i per tant, alumnat, queden desatesos.

El període del descans de Nadal és un altre moment en què el departament sovint incorre en la vulneració dels drets dels i de les treballadores. Aquest any la història es repeteix, el Departament va comunicar a les direccions que finalitzaria la relació contractual amb les persones substitutes si es produïa un canvi d’incidència en la baixa o permís del titular. Per posar un exemple, el personal que està cobrint una substitució que just després del 15 de desembre canvia la situació de permís de maternitat a compactació de lactància, es quedarà sense cobrar, tot i saber que aquest la incidència no finalitzarà durant el període de vacances, sinó que s’allargarà més enllà de l’11 de gener. Això sí, el departament també comunica que després del descans, els centres podran reclamar la mateix persona.

A aquesta casuística, se n’hi afegeix una altra. Un altre grup de personal substitut es quedarà sense cobrar des del 21 de desembre fins la seva incorporació al gener, en el millor dels casos. El motiu d’aquesta situació que el personal que ara mateix no està treballant als centres perquè significaria un risc per a la seva salut, aquests últims dies està rebent una notificació que els obliga a incorporar-se al lloc de treball, fet que comporta la finalització del contracte de les persones que han realitzat la seva substitució durant aquest primer trimestre. Aquest fet és especialment greu i completament irresponsable tenint en compte que s’obliga la incorporació d’aquestes persones al seu lloc de treball, complicant encara més el període de reinici de les classes, que a ningú se li escapa que es preveu complicat.

Des de CGT Ensenyament volem denunciar que aquesta política d’estalvi de diners en base a la precarització del personal representa un atac més a l’educació pública. La situació d’inestabilitat que la conselleria està sometent al seu personal té unes conseqüències nefastes per al bon funcionament dels centres. Les condicions miserables que el personal substitut està sotmès es tradueix amb la manca de personal per cobrir vacants, fet que s’ha fet evident durant aquest primer trimestre, amb moltes substitucions que no s’han pogut cobrir, i per tant, amb alumnat que durant setmanes s’ha quedat sense classes.

Des de CGT us animem a posar-vos en contacte amb el sindicat ja que hem constatat frau de llei en el procediment del departament d’Educació, amb la manca de notificació de finalització del contracte, i per tant, s’ha produït la situació que algunes persones han anat al lloc de treball sense contracte i sense cobrar. Des del sindicat s’ha instat al departament a la rectificació, que reclamarem, via judicial també, si no es fa efectiva.

Una vegada més, també volem denunciar com el Decret de Plantilles ha avalat la nostra pèrdua de drets, ja que permet al departament donar de baixa les persones substitutes durant el període de descans, tot i que aquestes s’hauran de tornar a incorporar al mateix centre a partir de l’inici de les classes a l’11 de gener. Aquestes pràctiques per part departament d’Educació fan que moltes vegades no es puguin cobrir substitucions perquè les borses de moltes especialitats es quedin buides, ja que les persones que hi podrien optar, davant aquesta situació d’inestabilitat, opten per altres vies laborals.

FEDERACIÓ D’ENSENYAMENT DE LA CGT DE CATALUNYA