III Carta oberta a l’ajuntament i als grups municipals sobre la mala praxi de les empreses de cuina de les escoles bressol de Barcelona. 

Il·lustríssims senyors i senyores, 

La CGT ens tornem a posar en contacte amb vostès perquè la situació de les cuineres bressol ha tornat a esclatar. A la Pandèmia va ser l’empresa AlimentArt, que va posar en ERTO les cuineres tot i estar cobrant igualment la licitació de l’Ajuntament. Ara és l’empresa ComerBien S.L, que ha entrat en concurs de creditors i les treballadores han deixat de cobrar!! 

Són moments extrems en què les treballadores esclatem i venim al sindicat a explicar el maltractament constant que rebem de les empreses licitades. Però és que aquest cop, a més a més estan posant en risc l’alimentació dels infants de Barcelona, sí, vostès, perquè la responsabilitat del que passi a les escoles bressol és seva, i seva és la decisió d’externalitzar els serveis públics essencials. 

El personal de cuina de 8 escoles de Barcelona ja ho advertíem que l’empresa vulnerava drets i ometia obligacions bàsiques com per exemple publicar el calendari laboral, abonar el plus de responsabilitat, informar del conveni, cobrar a temps, etc. A més les direccions d’aquestes escoles van fer valoracions negatives de l’empresa; però no va servir de res, l’Ajuntament ha seguit concedint la licitació, l’última a 42 escoles, els diners de la ciutadania!, a una empresa que incompleix la normativa laboral i presta un pèssim servei als infants. 

El personal de cuina de l’exempresa ComerBien fa un mes i mig que no cobrem, un mes i mig sense cobrar i a sobre, en una carta enviada per l’IMEB a les direccions, ens carreguen de responsabilitats que no ens pertoquen, com anar a comprar el menjar -saltant-se, per altra banda, totes les directrius i normatives alimentàries-. Si l’empresa ja no existeix, hem de continuar anant a treballar?, qui ens contracta?, estem assegurades si patim un accident laboral? Ens han dit que ens han repartit entre altres empreses també licitades, però ningú ha tingut la decència de comunicar-nos res directament a nosaltres. Seguim anant a treballar per no deixar sense menjar a les criatures, per responsabilitat, però qui es responsabilitza de nosaltres? Això és una vergonya, i vostès en són els responsables. 

Arran del retard en els pagaments dels últims mesos, algunes treballadores vam decidir crear la secció sindical de la CGT a ComerBien, poc temps després s’han declarat en concurs de creditors i nosaltres serem subrogades a altres empreses que molt probablement seguiran vulnerant els nostres drets. El maltractament és tal que ni tenim la possibilitat d’organitzar-nos per defensar-nos. 

Per tot el que s’ha exposat aquí, exigim que l’Ajuntament es faci càrrec del personal de cuina afectat per l’empresa ComerBien i aquest cobrem immediatament el nostre salari, i que se’ns informi, adreçant-se a nosaltres directament i de forma escrita, de la situació en què ens trobem i del futur que ens espera. 

Per tot el que s’ha exposat aquí i en les anteriors cartes, a més a més, demanem, demanàvem i demanarem la remunicipalització del servei de cuina de les escoles bressol, per justícia amb les treballadores i pel bé dels infants d’aquesta ciutat. 

Barcelona, 9 de febrer de 2024

Secció Sindical de la CGT a ComerBien