Mesa General: valoració inicial categoria professional grup B Educadores d’escola bressol.

El dia 7 d’abril s’ha celebrat mesa general de l’Ajuntament amb diferents representants de l’administració i els sindicats per tractar diferents temes referents al personal de l’Ajuntament de Barcelona, l’últim punt a l’ordre del dia era una primera valoració del desenvolupament Categoria professional B per educadores d’escola bressol.

Us explicarem aquest últim punt que és el que ens afecta a les educadores d’escola bressol.

L’administració aclareix després que els sindicats els hi demanem que aquesta qüestió mereix reunions monotemàtiques. En aquest cas es parla només com a primera valoració i se’ns diu que després de setmana santa treballarem la qüestió en diverses reunions.

L’administració contextualitza la situació detallant que el 2019 es va plantejar fer les oposicions a categoria C1 i es va paralitzar (tal com sabeu la CGT, òbviament, no vam estar a favor d’aquesta rebaixa de categoria). Després de quasi 2 anys, al nou conveni ja s’exposa la disposició per crear la categoria B (pròpia de les titulacions de tècniques en EI) als ens locals per donar solució a l’estabilitat d’un col·lectiu amb un alt percentatge d’interines (72%), algunes des de fa més de vint anys.

Ens donen les següents xifres (no són 100% exactes perquè van variant).
– 600 interines en total, igual que el nombre de places que seran convocades per fer oposicions (algunes per concurs de mèrits altres oposició tradicional)  

D’aquest nombre d’interines diferenciem per titulacions les següents xifres aproximades:

 • 281 persones amb títol de CFGS d’educació infantil (tècniques).
 • 205 interines amb títol de magisteri (mestres).
 • 70 titulacions antigues (jardí d’infància) equivalen a tècnic CFGS ed. infantil.

  Xifres aproximades de cara a les oposicions:
  – Al voltant de 400 interines estan abans de l’1 de gener 2016, aquestes serien susceptibles al concurs de mèrits.
  – 50 persones amb oposicions, on la fase d’oposició no serà eliminatòria.
  – 150 oposicions tradicionals.

  L’1 de juny han d’estar acordades totes les convocatòries.

L’administració proposa que l’estabilització a través d’oposició o concurs de mèrits sigui TOTES A CATEGORIA PROFESSIONAL B. Aquesta proposta contempla equiparar el sou a l’actual augmentant el complement específic, ja que la categoria B comporta un sou base inferior a l’A2.

L’administració exposa que veu inviable fer una estabilització amb doble categoria (A2 i B), pel fet que s’hauria de fer una diferenciació de tasques i que per les necessitats del servei no es veu possible fer-ho.

Les funcionaries (aprox. un 28% de la plantilla total) es quedarien amb la categoria A2 a extingir, amb extingir es refereix al fet que no es farà una estabilització nova en aquesta categoria.

La promoció interna no es contempla en la proposta de l’administració, ja que es vol extingir l’A2 i la doble categoria amb doble funció no és viable perquè hi ha un únic lloc de feina.

CGT exposem el següent:

Preguntem, com pensa l’administració justificar el 33% de treballadores amb titulació de mestre que exigeix el decret 282/2006? Les funcionaries actualment, són el 28% i no totes tenen el títol de mestre.

Ens contesten que compten amb 205 interines amb titulació de mestre, per tant, són aquestes les que serviran per cobrir el percentatge.

Rebatem dient que no ens sembla correcte que es facin servir els títols de mestre per justificar la legalitat i alhora ens posin en una categoria laboral inferior.

Preguntem també; què passarà en un futur amb les pròximes oposicions si no es presenten més titulacions de magisteri, ja que no és exigida per una categoria B?

L’administració reconeix que hi haurà un problema en aquest supòsit.

Finalitzem dient que creiem que s’hauria de contemplar l’opció de mantenir la categoria A2 per a totes, buscant la forma legal de fer-ho, creiem que és l’única solució justa per totes.

L’administració ens escolta, però diu que això no ho contemplen i ens conviden a preparar propostes per les reunions que ens esperen passat el període de vacances de setmana santa.

Companyes som molt conscients que ens exposem a un canvi difícil, creiem que estudiat el cas des de les diferents postures és molt complicat que es pugui fer tot de manera legal i que ningú en surti perdent. El trimestre vinent hem d’unir forces i entre totes buscar propostes per portar a l’administració i que no decideixin el nostre futur sense tenir en compte els nostres drets i la nostra opinió.

SEGUIM!