Últimes informacions categoria educadora d’escola bressol i procés d’estabilització

Arribem al final (o això esperem) d’aquest malson que portem arrossegant des del 2019… el maleït canvi de categoria professional.

En relació a la negociació de la categoria de les educadores bressol voldríem recordar, primer de tot, que les opcions que teníem sobre la taula, era o categoria B per a totes, o doble categoria: A2 per mestres i B per tècniques. Des del nostre pensar i sentir cap de les dues opcions és 100% legal, ni justa, ni ètica… totalment, d’aquí el laberint sense sortida en el que ens trobem embussades totes les parts implicades des de fa tant.Voldríem exposar en quin punt estem i tot el que ha anat passant les últimes setmanes, que han estat bastant intenses amb aquest tema.

Durant tot aquest curs no hem parat de parlar amb vosaltres, amb assessors jurídics, amb l’administració, amb altres col·lectius, amb els altres sindicats… No era gens fàcil posicionar-se i, és que al final, ens hem adonat que potser no havíem de fer-ho sinó que el què havíem de fer era protegir el col·lectiu d’una decisió injusta que a la llarga seria perjudicial i, el més important, procurar vetllar al màxim per tal garantir les millors condicions possibles.

A continuació us expliquem, de nou, les diferents postures en la mesa del 27 de juny:

  • Postura de l’administració: B per tothom.

La proposta que des de fa temps ha fet és Categoria B per a totes, és la més fàcil per l’administració, ara que ja està desenvolupada.

Com us vam explicar en l’anterior publicació, potser, de primeres, pot semblar per a moltes la millor opció per evitar desigualtats i dobles categories dintre d’una feina amb les mateixes tasques. Hem defensat aquest argument, però després de parlar amb els assessors legals ens hem adonat que aquesta opció comporta un risc considerable que com a sindicat no podem obviar; la pèrdua de l’A2 implicarà la pèrdua de les condicions d’aquesta categoria que mantenim des de fa tants anys, no tenir-la serà suficient per no poder lluitar per mantenir les condicions que a la llarga si o si aniran empitjorant.

A banda tampoc és segur que les oposicions en aquesta categoria no és poguessin impugnar, ja que no s’estaria oferint la categoria A2 pel ⅓ de mestres que demanda el decret.

  • Postura CGT: Defensem evitar l’extinció de l’A2.

Raons:
– Econòmica: és indispensable que mínim una part del col·lectiu sigui A2 per comparar i equiparar les condicions amb la categoria B al llarg del temps i reclamar en cas contrari.
– Legals: la llei estableix la necessitat que ⅓ de la plantilla sigui mestra, i el TREBEP estableix clarament que les persones amb titulacions universitàries han de ser A2.
– Educativa i pedagògica. Garantir el reconeixement de les mestres per la consideració del 0-3 com etapa educativa.
– Oportunitat històrica d’estabilitzar gran part de les treballadores en categoria A2.

Des de la CGT CEB-IMEB demanem mantenir la categoria A2, ja que a part de ser el que més s’aproxima a la legalitat, és el més just per aquelles que tenen la titulació, per complir amb el decret, i per garantir amb seguretat que les condicions laborals de les educadores amb categoria B siguin les mateixes que han tingut fins avui dia.

  • Postura altres sindicats: a termes generals tots es posicionen a favor de no extingir l’A2.

Sorgeix la proposta de fer referèndum amb les treballadores. Recolzem aquesta proposta i ens unim donat que ja feia temps que hi donàvem voltes aquesta opció.

Possible referèndum? Com també us vam explicar en el darrer post els sindicats que estevem a favor de fer un referèndum ens vam reunir amb la idea que el col·lectiu decidís sobre el seu futur. A mesura que ho vam anar treballant, però, se’ns generava un conflicte, i és que no podíem (ni volíem) fer-vos votar unes propostes les quals no trobem justes pel col·lectiu. Dit això, i sabent que per molt que ens hem encaparrat a mantenir l’A2 per a totes no podem defensar-ho amb cap sustent legal, sembla que l’única proposta que podria recollir totes les premisses que sempre hem defensat seria la doble categoria A2 i B en igualtat de condicions laborals (mateixes tasques i mateix salari).

MESA GENERAL 13 DE JULIOL

Amb la voluntat de aconseguir una solució definitiva al PROBLEMA, en la darrera mesa del dimecres 13 de juliol, per majoria sindical la UGT i la CGT hem elaborat i presentar plegades una alternativa a les propostes de l’administració. Ara, només ens queda saber quina disposició té l’administració per aprovar-ho, esperem que la unitat sindical serveixi!

A banda, en aquesta mesa, també es va parlar de les xifres sobre el procés d’estabilització del personal interí.

602 places a procés d’estabilització

581 places a concurs de mèrits

21 places a oposicions reduïdes

0 oposicions tradicionals

Com sabeu els números han crescut de manera exponencial i la raó és que la perspectiva de càlcul amb relació a les xifres ha canviat. D’aquesta manera l’administració ens diu que s’ha comprovat el primer nomenament (relació contractual) de les treballadores amb vacant estructural i si aquest és anterior al 2016 les afectades se situen dins el procediment d’estabilització per concurs de mèrits. Com que hi ha un total de 602 places pendents d’estabilitzar i 581 seran a través de concurs de mèrits, quedaran 21 places d’oposicions reduïdes, i per aquesta convocatòria no hi haurà oferta d’oposició tradicional.

Des de la CGT celebrar aquesta notícia, i ens alegrem molt que l’administració hagi posat l’accent en les persones, una vegada més queda demostrat que la lluita serveix, companyes!

En relació amb aquest procediment l’administració ens diu que malgrat que encara han d’acabar de detallar com es farà la comunicació, ens avancem que a partir de la setmana vinent pot ser que les treballadores rebin un correu pel corporatiu amb una comunicació amb informació relacionada amb el procés, us recomanem que reviseu l’accés al corporatiu i estigueu atentes.