Benvingudes al nou curs 2022-23. Un inici de curs marcat pels qüestionaris.

Companyes i companys,

Després d’un temps de descans, tornem a trobar-nos!

Malgrat tot allò que encara manca a les escoles bressol, engeguem el curs amb força i ganes d’acompanyar a la petita infància com es mereix, i per aquest motiu continuarem defensant plegades els drets de la petita infància i de les persones que hi treballem.

A causa de les consultes recentment rebudes i per tal de guiar-vos amb alguns dels aspectes que han marcat aquest inici de curs, aprofitem per fer els següents aclariments:

  • Formulari VLT.

El passat 8 de setembre vam rebre al correu corporatiu personal un mail per omplir un formulari per valorar aspectes del nostre lloc de treball. Aquesta valoració és important per tal de poder defensar en les futures taules de negociació una relació de lloc de treball que valori la nostra feina en el dia a dia, creiem que ja és hora de què l’Ajuntament tingui constància de les complexitats i responsabilitats de la nostra tasca, ara tenim una oportunitat perquè això quedi reflectit, no la deixem escapar!

Des de la CGT CEB-IMEB ens hem quedat molt sorpreses sobre la desconeixença de la nostra tasca i lloc de treball, aquesta desconeixença ha quedat evident en les respostes d’algunes preguntes (ja que moltes venien marcades per defecte). Sabem que la majoria ja heu respost el formulari, però les que no ho hàgiu fet us convidem a ser crítiques. Ha estat una pena no disposar de més temps per organitzar-nos i poder donar una resposta conjunta, però, així i tot, a través del grup de WhatsApp de bressol connectades (recollint la proposta feta per una companya) es va fer un petit escrit per tal que qui ho vulgui pugui manifestar el seu descontent en l’apartat final, a les observacions.

“Tal com s’ha vist en aquesta enquesta tan genèrica (i amb les respostes prèviament marcades) es té molt poca coneixença de les tasques i responsabilitats (entre d’altres) que suposa dur a terme la tasca d’educadora bressol. Imagineu el punt de desconeixença que on pregunta a les direccions pels grups al càrrec parla només de 8, 9 i 10, quan la majoria d’escoles bressol són de 5 i 6 grups! I aquest és, tan sols, un aspecte quantitatiu el qual seria ben fàcil d’esbrinar, però suficient significatiu per a denunciar de nou com de poc valorades ens sentim dins de l’Ajuntament de Barcelona. En la passada negociació del conveni ja vam denunciar la impossibilitat de tractar els temes que ens ocupen i fa anys que arrosseguem, és molt fort que una ciutat que es posa la bandera de ser una ciutat de cures i feminista deixi a l’estacada de manera constant a un dels col·lectius amb ambdós trets distintius.”

  • Procés estabilització.

Dilluns 12, algunes de nosaltres, hem rebut al nostre correu corporatiu l’esperat comunicat sobre el procés d’estabilització de la temporalitat al sector públic previst a la Llei 20/2021. En aquest correu s’hi detalla l’antiguitat (la data del teu primer nomenament) i el procés d’estabilització en el qual es troba inclosa la plaça que ocupes. És molt important que contrasteu les dades i ompliu el formulari amb la informació personal per tal que l’Ajuntament tingui correctes les a vostres dades.

Amb relació als processos i les places que surten al procés d’estabilització estem veient molt desconcert, per aquest motiu us convidem a rellegir l’entrada que vam fer amb les últimes informacions al respecte facilitades per l’Ajuntament. Ara com ara restem a l’espera de què l’Ajuntament ens convoqui per tal de començar a parlar de les bases dels processos d’estabilització, fins aleshores no tindrem ni tenim cap informació ampliada al respecte.

  • Acord categoria.

Recordem que el juliol va acabar amb l’acord signat referent a la nostra categoria laboral, la categoria laboral que tindrem un cop passat el procés d’estabilització.

Resum de l’acord:

Per majoria sindical vam aconseguir signar l’acord de la proposta d’A2 i B amb alguna diferenciació de tasques que a la pràctica no afectés, i un salari que no podia ser exactament igual, però que es podia compensar amb complements i així quedes un sou molt aproximat.

Malgrat que no sigui el que volíem (la nostra intenció i lluita, des d’un principi, era que tot el col·lectiu es pogués consolidar-se en A2), creiem que dins d’aquest gran surrealisme s’ha arribat assolir el més favorable pel col·lectiu, tant pel que fa a el dia d’avui com per al futur.

Aspectes a ressaltar:

*Redimensionament de la plantilla. L’estabilització del personal es farà sense tenir en compte els percentatges de mestres i TEI que exigeix el decret, d’aquesta manera tothom s’estabilitzarà en funció de la titulació que tingui i es tindrà en compte l’antiguitat de les persones que treballen a l’IMEB des de fa anys.

*Diferenciació de tasques. Per tal de vetllar perquè a la pràctica i en el dia a dia no es generin diferències dins els equips (tal com ve sent fins avui dia), només s’ha afegit un terme de més en les tasques de les mestres; el terme és: formar part de la redacció del projecte educatiu. A banda, també s’ha afegit un altre aspecte que ja es donava, però que en la RLT no es contemplava i és el fet que únicament les mestres poden tutoritzar les alumnes en pràctiques de la universitat.

*Salari. El complement específic de B serà superior a l’A2 i d’aquesta manera s’equiparen al màxim ambdós sous. Després, però, entren en joc les pagues extres i els triennis (regulats de manera estatal) que són les que a còmput anual fan ballar una mica (molt poc) les xifres. Amb l’acord signat s’acaba equiparant amb el temps, i l’Ajuntament pren el compromís de què si en el futur es donessin canvis legislatius que afectessin les retribucions és valorar aquest possible impacte en el si de la mesa general, i a través dels convenis.

Per saber-ne més, cliqueu aquí.

Sota el lema: Mobilitzem-nos com hem estat fent fins ara!, tanquem aquest escrit de benvinguda al curs 2022-23.

Com ja sabeu el curs passat ha estat marcat per un gran nombre de mobilitzacions i vagues, aquestes han estat indispensables per denunciar les mancances que la xarxa pública té i que sostenim les professionals de l’educació. La lluita ha estat cabdal per aconseguir millores com el concurs de mèrits que van forçar esmenes i modificacions en la redacció del Real Decret, sí, entre totes vam aconseguir el concurs de mèrits! Una fita defensada només per una minoria, però quina minoria!

Entre totes hem posat a l’agenda política les escoles bressol, fent-nos visibles i donant a conèixer les nostres mancances i les necessitats d’un canvi urgent. Però això segueix, i hem de seguir! No renunciem a cap de les reivindicacions i demandes que queden per resoldre, us animen a continuar engrescades i organitzar-vos en la defensa d’una escola pública i de qualitat!

Juntes i organitzades és com aconseguim canviar i transformar, i ho hem demostrat plegades.

Us animem a participar en les assemblees, a proposar-ne i a generar espais de reflexió. Contacteu amb noslatres a través del correu:  cgtcebimeb@gmail.co, també per si voleu que vinguem a la vostra escola algun dia i poder fer una reunió amb tot l’equip. 

Aquest dissabte 17 de setembre veniu a participar i fer visible l’escola bressol a la trobada de coordinació d’assemblees. Som-hi!